StoryEditorOCM
OstaloJedrenje

Šibenik - Civitanova: Transjadranska regata s najdužom tradicijom bit će dobra prigoda za generalku uoči službenog otvorenja 'Valove' nove zgrade u Docu

2. srpnja 2019. - 11:11

I ove će se godine, 19. put, održati transjadranska regata koja spaja talijansku Civitanovu i naš Šibenik. Jedriličari ne povezuju slučajno ta dva grada s dvije jadranske obale već gotovo dva desetljeća. Civitanova i Šibenik su gradovi prijatelji, pa regata nema samo sportsko, nego i turističko značenje. I ne samo to. Regata ove godine dobiva novi detalj, o čemu je govorio Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

– Na temelju prošlogodišnjih razgovora, ove godine ćemo potpisati ugovor između Veleučilišta Šibenik i Veleučilišta u Macerati. Ta dva veleučilišta će kroz program Erasmus razmjenjivati studente i profesore. Jasno, drago mi je da jačaju veze između dva prijateljska grada – kazao je Rakić.

Nezgodan termin

Regatu Civitanova – Šibenik organiziraju Generalni talijanski konzulat u Šibeniku, Grad Šibenik i Jedriličarski klub "Val" iz Šibenika. Potonji su zaduženi za sportski dio regate. Nažalost, ove godine na regati sudjeluje samo jedna šibenska posada, koja je u ponedjeljak isplovila iz Krešimirova grada prema talijanskoj obali.

 

 

– Pamtimo vremena kad je čak 17 šibenskih posada sudjelovalo na regati. Međutim, postoji objektivno obrazloženje za to. Danas je teško pronaći partnera i za partiju tenisu, a kamoli šest ili osam ljudi koji će izdvojiti tjedan dana i otići u Italiju. Treba to objasniti svojim poslodavcima, pa i suprugama... Da ćete tjedan dana godišnjeg odmora provesti na jedrilici, a ne sa svojom obitelji. Nadalje, nezgodan je i termin. Naime, većina naših jedriličara profesionalno je vezana uz nautički turizam, pa je teško u ovom periodu dobiti slobodno. Ipak, veseli nas što je ovo jedina transjadranska regata koja je zadržala kontinuitet već 19 godina – rekao je Marin Paić, predsjednik JK "Val".

Dobri domaćini

Za razliku od hrvatske, na talijanskoj obali Jadrana vlada veliki interes za ovom regatom.
– Itekako! U četvrtak će iz Civitanove isploviti pedesetak jedrilica prema Šibeniku. Ovisno o vjetru, očekuje se njihov ulazak u cilj u Šibeniku. Prvi možda uplove već u noći na petak. No, izvjesnije je da će se to dogoditi u petak ujutro ili tijekom poslijepodneva. U subotu ćemo u šibenskom akvatoriju, točnije oko otoka Zlarina, Prvića i Zmajana, održati tradicionalnu regatu. Civitanova je jak jedriličarski centar, ali i Šibenik se silno razvija kao jedriličarska destinacija. Dokazali smo to organizacijom nedavnog svjetskog prvenstva po ORC-u, no na tome nećemo stati. Držim kako Šibenik polako postaje jedriličarski centar broj jedan na hrvatskoj strani Jadrana – veli Paić.

Šibenčani će se još jednom pokazati kao dobri domaćini svojim talijanskim kolegama. Fešte će biti organizirane u petak navečer ispred hotela "Jadran", ali i sutradan u prostoru JK "Val" u Docu.

– Naša se zgrada protekle tri godine rekonstruirala, pa smo Talijane morali ugošćivati na nekim drugim mjestima. Također lijepima, ali svatko se najbolje osjeća u svojoj kući, pa tako i mi u Docu. Klupska zgrada još nije posve gotova. Službeno otvaranje bit će u kolovozu, no ovo je svojevrsna generalna proba – zaključio je Paić.

26. travanj 2024 10:41