StoryEditorOCM
OstaloMARIJA KARDUM

Ima mota: Šibenska plivačka nada već je osvojila dvjestotinjak medalja, a još nije napunila 16 godina

22. lipnja 2019. - 18:16

Kada imaš nepunih 16 godina, a kod kuće ti stoji riznica s više od dvjesto medalja, u najmanju ruku imaš mota za to čime se baviš. Plivačica Šibenika Marija Kardum očito je i više nego talentirana za taj sport.

Nedavno je toj bogatoj kolekciji dodala još četiri medalje. Osvojila ih je na Prvenstvu Dalmacije. Plivačica Šibenika bila je prva u svim leđnim disciplinama – na 50, 100 i 200 metara. Trima zlatnim odličjima dodala je i srebro na 200 metara leptir. A do posljednjeg trenutka se nije znalo hoće li Marija uopće nastupiti u Splitu.

Zamalo u gipsu

- Bilo je upitno hoću li u bazen jer sam prije natjecanja pala s bicikla. I skoro završila u gipsu! Srećom, brzo sam se oporavila. Zbog ozljede nisam očekivala neki značajniji rezultat... Zato sam zadovoljna nastupom u Splitu, makar to nije bio moj najbolji rezultat. No, nisam bila ni daleko od, primjerice, mog najbržeg vremena na 200 metara leđno, koji je inače 2,25. U Splitu sam plivala tri sekunde sporije – priča nam mlađahna plivačica, s kojom smo ćakulali na crničkom bazenu. Njezinom drugom domu.

Marija se plivanjem bavi već deset godina. Krenula je njoš kao petogodišnjakinja.
- U plivanje me povukao stariji brat, čije sam treninge gledala kao mala. Majka i otac su me upitali želim li i ja trenirati plivanje, na što sam im dala potvrdan odgovor. U početku to nije bilo toliko ozbiljno, više rekreativno. No, kad su krenula prva natjecanja, prve medalje, počela sam uživati u tome što radim. Nakon uspjeha je normalno da želiš ići dalje. Po nove pobjede – govori Marija.

Plivačica Šibenika odrasla je u sportskoj obitelji. Njezin otac Željko dobar je dio radnog vijeka proveo u košarci, kao fizioterapeut svih šibenskih klubova, ali i hrvatske reprezentacije.

- Otac i njegov put su mi, zapravo, bili motivacija da se ozbiljno uhvatim plivanja. Nerijetko me savjetuje, ali nikad mi ne stavlja pritisak da moram pobijediti ili nešto osvojiti. Dapače, uvijek mi kaže da je najvažnije zabaviti se i otplivati najbolje što znam. Pa, ako to nije dovoljno za dobar rezultat, bit će neki drugi put – vrlo zrelo će članica PK Šibenik.

Marija je, kako rekosmo, još 15-godišnjakinja, koja je upravo završila prvi razred srednje škole. Priznaje, nije baš lagano uskladiti školske sa sportskim obvezama.

- Puno mi je teže nego prije. Trebalo se prilagoditi na nove predmete, profesore, zahtjeve… A treninge imam dvaput dnevno. Prije i poslije škole – otkriva nam učenica farmaceutskog smjera Medicinske škole u Šibeniku.

Nema škole, ima treninga

Slobodnoga vremena, zato, ima vrlo malo.
- Rijetki su trenuci kad sam dokona, a najčešće ih koristim za druženje s prijateljima i obitelji – kaže nadarena sportašica.

Kardum je jedna od mlađih plivačica Šibenika koje nastupaju na regionalnim i državnim natjecanjima. Zato s onim starijima redovito vodi bitke na treninzima u Crnici, kako bi se čeličila.

- Istina, uživam u tome. I oni i ja. Motiviramo, tjeramo jedni druge da budemo što bolji. Bodrimo se. Zaista smo dobra klapa – sa smješkom na licu će Marija.

A sve to nadgleda mladi trener Dino Tepić.
- Gušt je raditi s njim. Baš zato što je mlad. Dino puno priča s nama. Unosi neku drugačiju energiju, neke nove elemente u treninge, što nama paše – hvali Marija svog trenera.

Škola je i za Mariju gotova. Međutim, nema odmora kad je riječ o plivanju. Ona neće ni na plažu, ni u more, već u bazenu kako bi se pripremila za Državno prvenstvo. Na posljednjem PH, održanom u prosincu prošle godine, Marija je postala državna viceprvakinja na 200 metara leđno.

- U srpnju idem u novu borba za medalje. A dotad me očekuje nekoliko tjedana napornog rada. Nadam se da ću od 1. kolovoza na zasluženi odmor. Dok ne krenu novi plivački ispiti – kazala nam je Marija.

Uzor Sanja Jovanović

Kao i gotovo svaki mladi, ambiciozni sportaš, odnosno sportašica, i Marija ima svoje uzore.
- Kad je riječ o hrvatskim plivačicama, to je Sanja Jovanović. Bivša svjetska prvakinja i rekorderka. Od stranih plivačkih zvijezda najviše mi se sviđa stil Mađarke Katinke Hoszzu i Šveđanke Sare Sjöström – priznaje Marija, kojoj je leđno plivanje forte, glavna disciplina.

19. travanj 2024 19:59