StoryEditorOCM
OstaloZa jedriličarske sladokusce

Za vikend nova regata u Šibeniku: Sjednite na rivu i uživajte gledajući morske jurilice

13. lipnja 2019. - 12:50

Živo je ovih dana među šibenskim jedriličarima. Tek što su ispratili sudionike Svjetskog prvenstva po ORC-u, članovi "Vala" bacili su se na organizaciju nove regate koja će biti održana ovog vikenda.
– Riječ je o prvoj regati u Šibeniku, nove klase s kojom smo započeli prošle godine. Radi se o regati serije katamarana F18. To su prave jurilice na moru i silno smo ponosni da naši članovi jedre na takvim brodovima – kazao je Teo Piasevoli, sportski direktor JK "Vala".

Premda su šibenski jedriličari "friški" u spomenutoj disciplini, već su pobrali prve značajne uspjehe.
– Da, naša posada Luka Piasevoli i Martin Petković pobijedila je odmah na prvoj regati, održanoj u Pakoštanima, u svibnju. "Valovci" su slavili u konkurenciji 20 katamarana. To nam je dalo dobar vjetar u leđa da pokušamo formirati još nekoliko posada u klubu – rekao je Danijel Kraljev, "spiritus movens" klase F18 u Šibeniku.

On je rekao da je F18 novi projekt u JK "Valu", ali i relativno nepoznata disciplina u Hrvatskoj.
– Zašto baš F18? Zato što su ti katamarani cjenovno prihvatljivi i lako dostupni u bližem okruženju. Osobno, mogu reći da je strahovito uživanje jedriti u ovim katamaranima. Sve je brže i dinamičnije... Premda se radi o novoj priči u Šibeniku, ona je silno zainteresirala naše "optimiste" i "laseraše", koji uče jedriti na katamaranima F18 te vidimo veliki potencijal u našem klubu u ovoj disciplini. Trenutačno imamo samo dvije posade. Uz već spomenute Piasevolija i Petkovića, drugu čine moja malenkost i Marijan Uroda – poručio je Kraljev, voditelj sekcije katamarana u JK "Val".

Nakon vrlo uspješne organizacije Svjetskog prvenstva po ORC-u, Šibenčanima su porasle ambicije.
– Nema nikakve dvojbe da će Šibenik službeno predati kandidaturu za organizaciju svjetskog prvenstva u katamaranima F18. Iduće dvije godine su "bukirane", pa se nadamo da bi Šibenik svjetsko prvenstvo mogao ugostiti u razdoblju od sljedećih četiri ili pet godina – veli Kraljev.

Do tada, Šibenčani će se morati zadovoljiti organizacijom nešto manjih regata katamarana F18. Prva je na redu ovog vikenda.
– Jedrit će se u subotu i nedjelju, i to isključivo u akvatoriju šibenske luke. Dakle, bit će to vrlo atraktivno natjecanje i opet će šibenska obala i štekati kafića biti gledalište za ovu regatu. To je prava rijetkost i velika posebnost Šibenika. Inače, u Hrvatskoj trenutačno ima osam katamarana F18 i njih šest se, za sada, prijavilo za regatu u Šibeniku. Budući da je trend pozitivan, vjerujem kako će za dvije godine u Hrvatskoj biti barem 15 katamarana. Stoga, očekujemo da već dogodine u Šibeniku imamo međunarodnu regatu – zaključio je Kraljev.

Inače, u subotu na Zlarinu počinje i kamp Hrvatskog jedriličarskog saveza za juniore.
– Očekujemo stotinjak sudionika, među kojima su i perjanice jedriličarskog sporta u Hrvatskoj, što se juniorske kategorije tiče – istaknuo je Teo Piasevoli.

 

 

Burić zahvalio organizatorima

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić primio je predstavnike Jedriličarskog kluba Val i D-Marine Mandalina, organizatore D-Marine ORC World Championship 2019., povodom uspješne organizacije jedriličarskog prvenstva u Šibeniku.
– Iskrene čestitke na sjajno odrađenom poslu, zaista možemo biti ponosni na protekle dane koji su naš grad promovirali kao izvrsnu jedriličarsku i nautičku destinaciju. Osvrti i dojmovi sudionika su više nego pozitivni i vjerujem kako je ovaj događaj od svjetskog značenja samo jedan u nizu regati i jedriličarskih natjecanja, koji će se u budućnosti održavati u Šibeniku – kazao je Burić te Bašaru Egemenu, članu uprave Dogus grupe, i predsjedniku Jedriličarskog kluba "Val" Marinu Paiću uručio prigodne poklone.
D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo u Šibeniku je održano od 31. svibnja do 8. lipnja te je okupilo više od 1000 jedriličara i 113 posada iz 17 zemalja i time postalo najveće sportsko događanje u povijesti Šibenika.

17. travanj 2024 00:55