StoryEditorOCM
Ostalosportski ribolov

Tribunjcima ribe ne bježe, pa se 'Pirka' kitila odličjima

21. svibnja 2019. - 14:00

Vrijeme se u nedjelju umilostivilo te je, umjesto najavljene odgode u domaćinstvu SRD "Mojač" iz Zablaća ipak održano županijsko natjecanje seniora i mlađih seniora (U21) u ribolovu štapom iz brodice, uz sudjelovanje 29 natjecatelja raspoređenih u četiri ekipe iz osam klubova. To je objavio Tonći Luketa, predsjednik Saveza za sportski ribolov na moru Šibensko-kninske županije, koji je organizator natjecanja. Od mlađih seniora bila su šestorica iz dva kluba, a nastupile su tri ekipe.

Prekaljeni Natko Giljević ("Arbun" Šibenik) najuspješniji je ribolovac s 3016 grama ulova, slijedi ga Alen Lakatoš iz primoštenske "Lignje" (2892 g), a treći je Srđan Podvorac iz tribunjske "Pirke" s ulovom od 2776 grama. Najveći Giljevićev ulov nije, međutim, donio pobjedu "Arbunu", koji je ekipno treći, "Lignja" je srebrna, a pobjedu su proslavili Srđan i Zoran Podvorac, članovi ekipe "Pirka 2". Seniori su inače, ukupno ulovili 41.292 kilograma ribe, a najteži primjerak ovog natjecanja, oradu od 750 grama izvukao je Alen Lakatoš. Mlađi senior Bruno Karas iz zablaćkoga "Mojača" ulovio je drugu ribu po težini, pagara od 410 grama, i zajedno s kolegom Ivanom Radnićem bio je u drugoplasiranoj ekipi u ovoj kategoriji. Prvaci su Luka Karabatić i Nikola Goleš, članovi ekipe rogozničkog "Gofa", a na trećem mjestu je druga ekipa "Mojača", s ribolovcima Filipom Radajem i Jurom Mikelinom. Ukupni rezultat mlađih seniora bio je ulov od 2,448 kg ribe.

Ekipni prvaci

Prvo u nizu županijskih natjecanja bilo je u podvodnom ribolovu i uspješno je održano tjedan dana prije udičarenja u Zablaću pod domaćinstvom kluba "Botnica" iz Prvić Luke. Opet je slavila tribunjska "Pirka", čiji su podvodnjaci ovogodišnji ekipni županijski prvaci, natjecateljski trolist Filip Gašperov, Vice Belamarić i Antoni Kulušić iz prve klupske ekipe. Na drugome mjestu su Tomislav Bulat i Šime Lovrić (“Mali porat” Vodice), a treća je ekipa murterskog “Kornatara” u sastavu Matej Podvinski, Antonio Arapović i Jere Skračić. Na četvrto mjesto plasirao se Marin Perkov-Stipičin, jedini član drugog “Pirkinog” sastava. Pojedinačno, pobjednik je Filip Gašperov s 8124 težinska boda važećeg ulova, slijedi ga klupski kolega Vice Belamarić (6734 boda), Tomislav Bulat je treći (6256), dok se Antoni Kulušić, najiskusniji i dosad najtrofejniji među puškarima, plasirao na četvrtom mjestu.

Županijski savez broji 17 klubova, a u podvodnom ribolovu natjecalo se svega devet puškara iz tri kluba: razmjerno malen broj, s obzirom na nekoć jaku tradiciju podvodnjaka sa šibenskog područja, o čemu Zoran Podvorac, predsjednik "Pirke", ima zanimljivu opservaciju. Prema njegovim riječima, posvuda je teško stvoriti pomladak podvodnih ribolovaca iz prostog razloga što je priobalje sve siromašnije ribom, tako da dječake koji bi se htjeli okušati s podvodnom puškom u formativnim godinama nema što zainteresirati za taj ribolov koji, da bi bio uspješan, traži sve dublje zarone i odličnu kondiciju.

Tribunjska "Pirka" je najuspješniji klub županijskog saveza već nekoliko godina. U juniorskoj kategoriji U16/U12, od ukupno 19, dala je čak 11 natjecatelja i svima drugima otvara put za nastup na natjecanjima više razine, naglašava Tonći Luketa.

Malo je žena

Dvojica "Pirkinih" pulena Angelino Perkov i Marin Perkov Stipičin članovi su nacionalne reprezentacije i lani su se natjecali u Francuskoj. Angelino je u kategoriji juniora U16 osvojio 12. mjesto u pojedinačnom plasmanu, a ekipno, reprezentacija RH bila je četvrta. Marin se natjecao u kategoriji mlađih seniora i plasirao se na 26. mjesto, dok je reprezentacija bila šesta. Članovi "Pirke" također su Antoni Kulušić, proglašen najboljim županijskim podvodnim ribolovcem u 2017. godini, te Rajna Vlahov, najuspješnija seniorka u ribolovu štapom s obale.

Prema brojnosti natjecatelja, "Pirku" slijede šibenski "Arbun", "Lignja" iz Primoštena, vodički "Mali porat" i "Mojač" iz Zablaća. Kako govori Tonći Luketa, u prošloj godini na različitim su natjecanjima i kategorijama nastupila 103 ribolovca šibensko-kninskog saveza, od kojih 12 žena.

- Premda smo kao savez posljednjih godina napredovali, s ovim podatkom ne možemo biti zadovoljni. Klubovi bez mlađih kategorija nemaju budućnosti, barem što se tiče natjecanja i sportskih rezultata - zaključuje predsjednik županijskog saveza.


'Brodarica' domaćin međužupanijskog natjecanja
Kao što je planirano, govori Tonći Luketa, preostaju još županijska natjecanja juniora u kategorijama U16 i U12 štapom s obale u Rogoznici pod domaćinstvom tamošnjeg kluba "Gof", "Punta Rata" iz Jezera priređuje susret seniorki i seniora štapom s obale, a tribunjska "Pirka" domaćin je seniorkama i seniorima u kategoriji rukom iz brodice. Organizacijski najviše zahtjevnog, dvodnevnog međužupanijskog prvenstva u sportskom ribolovu uhvatio se SRD "Brodarica" prvoga vikenda u srpnju, nakon završetka svih natjecanja unutar županijskih saveza.

27. travanj 2024 05:29