StoryEditorOCM
OstaloMIRNI PRED UZVRAT

Gostovanje u Splitu za vaterpoliste Solarisa bi trebalo biti tek formalost: Euro Cup na dohvat ruke

Piše Borislav Juras
16. svibnja 2019. - 21:24

Vaterpolisti Solarisa u hrvatskom su prvenstvu dijelom "isprali grijehe" iz regionalne lige. Poslije neuspješnoga pohoda na regionalnu A-1 ligu, praktički su ispunili drugi cilj, a to je plasman na peto mjesto u domaćem prvenstvu. Ta pozicija daje, za sljedeću sezonu, pravo nastupa u LEN Euro cupu, drugome po jakosti europskom klupskom natjecanju.
Visoka pobjeda (14:5) kontra splitskoga POŠK-a, u prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto, bit će im pouzdan jamac pred revanš. Na Poljudu bi trebali samo udariti pečate u "putovnice“ za Europu. Kako se i očekivalo, POŠK je ipak bio lakši zalogaj od prethodnoga, riječkog Primorja.

Bulat zahvaljuje Marelji

Uz opet efikasnog Roka Pelicarića (pet pogodaka), u toj pobjedi je značajna bila uloga Domagoja Bulata. Drugi sidraš Solarisa, koji je svojom "šraubom“ nedavno slomio Primorje, zabio je Splićanima tri pogotka. Dugo su ga u Crnici čekali za nešto više od epizodne uloge.

"Valjda je, konačno, pa barem i pred kraj sezone, došao na naplatu uporan, sustavan rad. Nekoliko godina, dok sam bio u Zagrebu, nije bio potpuni fokus na treningu, niti sam mogao vježbati s ostatkom momčadi. Zato i nije neobično da mi je trebalo više vremena za povratak u potrebni ritam i hvatanje optimalne forme. Bitno su mi taj proces olakšali treneri, posebice Jure Marelja, sidraš poznat širom Europe, koji je individualno radio sa mnom", otkriva Solarisov mladi sidraš, izdanak jedne od najtrofejnijih vaterpolskih generacija u Šibeniku.

S Bašićem, Goretom, Rončevićem, Jukićem, aktualnim suigračima Karlom Erakom, vratarom Marinom Šparadom i drugima, osvojio je brojne titule i medalje u mlađim dobnim kategorijama. U Crnici je dočekao crne dane šibenskog vaterpola, pa je, na nekolilko sezona, otišao u Medveščak...

"Sad je POŠK u sličnoj, 'crnoj' situaciji kakva je bila nekoliko godina ovdje. Nije baš da su se skroz raspali, čak najavljuju bolje dane, ali smo znali da nisu kompletni, da im stariji igrači rijetko treniraju. Mi smo se dobro pripremili, svjesni da nas nemaju čime iznenaditi, pa čak ni eventualnim provokacijama. Razlika je bila toliko velika da su i sami uvidjeli kako je uzaludno bilo što nesportski pokušavati“, kaže Bulat, kojemu je ovo treća sezona nakon povratka u šibensku kapicu.

Tanka nada Splićana

Iako u sportu veliki preokreti nisu rijetkost, dojam iz prve utakmice Solarisa i POŠK-a, jednostavno, ne ostavlja mogućnost da Splićani u revanšu nadoknade devet pogodaka zaostatka. Štoviše, ne izgleda realno ni da mogu postići devet pogodaka!
"Nema smisla gledati na revanš kao na obranu prednosti, spominjati bilo kakve strahove. Realnost je da će i na Poljudu utakmica početi od 0:0, da ćemo mi opet tražiti pobjedu, kako bismo na pravi način okončali sezonu. To nam je i svojevrsna obveza prema čelnicima kluba, koji nas, organizacijski i financijski, cijelu sezonu prate na pravi način", zaključio je Bulat.

Uzvratna utakmica igra se u petak u 19,30 sati na bazenu u Poljudu.

24. travanj 2024 08:44