RANI SNIJEG U MÜNCHENU 'Krkini' veslači sudjelovali na jednoj od najjačih svjetskih regata za juniore: Osmerac zakočila vijavica

RANI SNIJEG U MÜNCHENU

"Krkini" veslači u dresu izborne vrste sudjelovali su na "Internationale DRV junioren regatta" u Münchenu. To je, kaže Dražen Crnogaća, predsjednik VK "Krka", ako ne najjača, onda svakako jedna od tri najjače svjetske regate za veslače juniore, regata na kojoj se s puno pouzdanja može ocijeniti koliko vrijedi pojedina posada u međunarodnim okvirima.

– Nakon kratkih priprema u Zagrebu, trener Milan Radečić je u glavni grad Bavarske poveo četverac "bez" u sastavu Jerko Radovčić, Lovre Klarin, Mislav Đomlija i Viktor Pujas. Bio je tu, kao pričuva osmercu, još i naš Kristijan Papak, koji se samo zbog čestog razbolijevanja ove zime nije uspio izboriti za sastav posade, ali je stalno tu s reprezentacijom. U drugom četvercu, koji je vodio Davor Radović, trener VK "Jadran" iz Rijeke, sjedili su, uz našeg Nina Perišića, još i Mateo Stojšić, Luka Markulinčić i Niko Morović. Prvog dana regate veslali su se četverci, kojih je bilo prijavljeno ukupno (čak) 18, a na temelju tog broja formirane su tri skupine po šest posada. Za ulazak u A-finale trebalo je izboriti jedno od prva dva mjesta. U jutarnjim kvalifikacijama Jere & Co. uspjeli su u cilj ući kao drugoplasirani, što (zamalo) nije uspjelo posadi u kojoj je veslao Nino. U A-finalu Jere i njegovi, po velikoj hladnoći i vjetru, nisu se baš snašli, te su se proveli kao bosi po trnju. Bili su šesti s velikim zaostatkom, dok je Nino sa "svojim" četvercem bio uvjerljivo prvi u B-finalu. Ipak, valja reći da nam plasmani četveraca nisu bili u prvom planu jer je pravi cilj puta u Njemačku bio zajednički nastup momaka iz oba četverca u osmercu. Treba odmah reći da su prije nastupa na regati zajedno sjeli u osmerac ukupno tri puta, te da se moglo tek pretpostaviti da na olimpijskoj stazi mladi Hrvati neće biti samo vreća za nabijanje. Uostalom, njih šest, uključujući i kormilara Denisa, ima iskustva s lanjskih najvećih natjecanja, a ove godine nisu slabiji nego lani – kaže naš sugovornik.

 

Osmeraca je, precizira Crnogaća, bilo prijavljeno 12, i to čak sedam kombiniranih posada iz Njemačke, dvije posade iz Češke, te po jedna posada iz Hrvatske, Velike Britanije i Poljske. Od njih su, kaže, formirane dvije kvalifikacijske skupine i trebalo je biti treći da bi se ušlo u A-finale.

– U jutarnjoj kvalifikacijskoj utrci CRO osmerac bio je uistinu izvrstan. Bili su drugi u svojoj skupini, s vremenom boljim od pobjednika druge kvalifikacijske utrke, i još su uz to su u borbi za drugo mjesto pobijedili posadu Velike Britanije, te su za dvije dužine čamca iza sebe ostavili posadu Poljske. S nestrpljenjem smo očekivali šlager natjecanja – finalnu utrku osmeraca. Umjesto utrke, nažalost, dočekali smo snježnu vijavicu, u kojoj su se osmerci borili u nejednakim uvjetima – oni koji su bili bliži obali suprotnoj tribinama bili su u povoljnijem položaju. Naši su tako, veslajući u petoj stazi, u cilj ušli kao peti sa zaostatkom od osam sekundi iza pobjednika, Njemačke, dok su za Britancima, koji su u cilj ušli drugi, te trećeplasiranom drugom posadom Njemačke, zaostali za 4,77, odnosno 3,23 sekunde. Momcima nemamo što zamjeriti – borili su se koliko god su mogli, bilo nam je teško gledati ih u gro-planu na displeju računala, budući da se regata prenosila online, kako se muče među pahuljama pogureni pod udarima vjetra. A baš je najveće nevrijeme bilo za vrijeme utrke osmeraca. Međutim, veslanje je sport u prirodi, pa se treba, koliko god je to moguće, snaći i u takvim uvjetima – zaključio je predsjednik VK "Krka".

Trenera Radečića i njegovih osam plus jedan momaka za dva tjedna, najavljuje, očekuje prvi od dva najvažnija međunarodna ispita ove godine – Europsko prvenstvo u njemačkom Essenu. Tamo se nadaju borbi za medalju! U Münchenu se pokazalo da su naši favoriti bolji od osmeraca Češke i Poljske, ali bit će teško jer će, osim superjakih Nijemaca, na EP sigurno doći još i Rumunji, Talijani, Rusi, Mađari, Ukrajinci, Francuzi, Nizozemci… A svi najviše žele medalju baš u kraljevskoj disciplini – osmercu!


OCJENA NASTUPA
'Lako je biti žaba u hrvatskom bunaru'
– Uvijek kažemo da se u malom hrvatskom "bunaru" svaka žaba može razmetati, ali kad se iziđe izvan granica Lijepe naše, onda često kreket prestaje i ostaje u najmanju ruku zbunjenost. Budući da su i ove godine ambicije mladih šibenskih veslača usmjerene prvenstveno na dokazivanje vrijednosti upravo na međunarodnoj pozornici, bilo je vrlo zanimljivo vidjeti koliko su zapravo brzi izvan nacionalnih okvira. Naravno, zajedno s kolegama iz reprezentacije. Prvi test su polagali prije tri tjedna na regati "Croatia open 2019.", u srazu s Austrijancima, Estoncima, Slovencima, Srbima, Talijanima, Turcima… i položili su ga vrlo dobro. Međutim, veslanje na "Olympia-Regattastrecke München" uvijek je stepenica više koja traži dodatni napor. Tu dođe puno jakih posada, u prvom redu iz Njemačke i Velike Britanije, koje su često najbolji reperi da vidiš koliko trenutno vrijediš. Naravno, tu su, ali u manjem broju, i uvijek jaki Česi i Poljaci, egzotični Japanci, koji vrlo brzo napreduju, kao i mnogi drugi – veli Crnogaća.
Uglavnom, i ove godine u München je, dodaje, došlo više od tisuću veslačica i veslača iz 15-ak zemalja diljem svijeta i bilo je zanimljivo vidjeti kako će se u tom međunarodnom kolopletu snaći Šibenčani.

Naslovnica Ostalo