StoryEditorOCM
OstaloŠIBENSKA TEnISKA NADA

Nema još 11, ali udara jako i precizno: Marta 'pomela' godinu i po dana starije i za glavu više igračice

29. travnja 2019. - 22:02

Mlada šibenska tenisačica Marta Dobrić u minulom je razdoblju ostvarila dva vrlo lijepa rezultata.

Osvojila je regionalno prvenstvo Dalmacije za djevojčice do 12 godina koje je održano u Šibeniku, a bila je najbolja i na Otvorenom prvenstvu Stobreča, također u konkurenciji do 12 godina. Te godine namjerno ističemo, budući da Marta ima samo deset i po godina, točnije 11 će napuniti u listopadu.

Trenutačno je Dobrić jedanaesta igračica na rang listi djevojaka do 12 godina na razini Hrvatske. No, s novim bodovima sa spomenuta dva turnira podosta će napredovati. Na kojem mjestu će točno biti, znat će se iza 1. svibnja

Mukotrpan rad

A tih godinu i po dana, velika je razlika u njezinoj dobi, posebice u fizičkoj snazi. Primjerice, djevojčica koju je Marta svladala u finalu prvenstva Dalmacije za glavu je viša od nje. Pitamo Martu kako je uspjela 'pomesti' konkurenciju stariju i jaču, barem tjelesno, od nje:

– A, ne znam – sliježe ramenima, uz djetinji iskreni osmijeh Marta.

Jasno, iza svega stoji mukotrpan rad. Naime, mlada Šibenka na teniskom terenu provodi najmanje dva sata dnevno. Pardon, iznimka je samo kad pada kiša, no i tada u igru ulazi djed Dragan koji je ustaje u šest ujutro kako bi 'pajao' zemljani teniski teren koji se nalazi u sklopu njihove obiteljske kuće u Zablaću. Uz to, Marta tri puta tjedno igra sa sparing partnerima i dvaput tjedno trenira s kondicijskim trenerom Ivicom Kljajićem.

Prije otprilike dvije godine Marta nam je pričala kako je tenis počela igrati s pet godina. Tada nije ni znala kako se broje poeni, ni što znače sve one puste linije na teniskom terenu. Danas je to neka puno ozbiljnija priča:

– Marta je definitivno pohvatala konce. Njezina igra se uvelike slaže, naravno uz marljive treninge. Svi ovi turniri na kojima nastupa su veliko iskustvo za nju. Naime, na svim mečevima mora biti jako koncentrirana. Nedvojbeno, Marta je talentirana, a i veliki je radnik – kazao je Vedran Štrkalj, Martin trener.

Za što će to u budućnosti biti dovoljno, teško je kazati. Za uspjeh u tenisu treba se poklopiti puno faktora. Trenutačno je Dobrić jedanaesta igračica na rang listi djevojaka do 12 godina na razini Hrvatske. No, s novim bodovima sa spomenuta dva turnira s početka teksta podosta će napredovati. Na kojem mjestu će točno biti, znat će se iza 1. svibnja. Ako se pak gledaju djevojčice rođene 2008. godine kao Marta, onda je treća u zemlji. Ipak, najvažnije je da Marta gušta u tenisu:

– Nije mi teško trenirati svaki dan. Dapače, veselim se svakom treningu, svakom meču, putovanju – govori nam Marta, učenica četvrtog razreda Osnovne škole 'Faust Vrančić'.

"Želim ići u SAD"

– Hvala mojoj učiteljici Gordani Dukić na razumijevanju. Kad zna da sam bila na nekom turniru, nikad me ne ispituje, nego mi omogući da se pripremim za drugi dan. Hvala i mojoj sparing partnerici i prijateljici Petri Škokić, s kojom nastupam i u parovima. I tu smo dobre, osvojile smo dosta turnira – priča mlada šibenska tenisačica.

Inače, Marti nije lako naći sparing partnere u Šibeniku. Nerijetko joj uskaču bivši igrači, poput Luke Zaninovića, koji je bio na Olimpijadi sa slovenskom reprezentacijom, ili Izabele Baranović, inače supruge nekadašnjeg saborskog zastupnika Petra Baranovića. Martav Dobrić ima problem i s treningom u zatvorenim prostorima. Vjerojatno će i to biti riješeno, nakon što budu natkriveni teniski tereni na Šubićevcu, za što je Neven Nakić, dopredsjednik HTS-a osigurao novac:

– Zbog toga je ona 'ljetna' igračica – govori trener Štrkalj, a Marta uskače:

 

– Najbolje rezultate ostvarujem u travnju i svibnju.
Premda joj je tek 10 i po godina, ona već ima svoj životni plan:
– Želim ići u SAD na koledž, a naravno da bih se voljela profesionalno baviti tenisom – veli Marta.

Ako ode 'preko bare', tamo će imati kod koga doći. Naime, njezin ujak Josip Jurić ima tenisku akademiju u SAD-u:
– Ovo ljeto Josip planira mjesec dana doći u Šibenik i s djecom iz svog kampa trenirati na Šubićevcu – informira nas Martin djed Dragan Jurić.

Još uvijek je živa i ideja da Marta nastupi na Orange Bowlu, svojevrsnom svjetskom prvenstvu za mlade igračice:
– Trenutačno je plan da krajem godine zaigram na Dud Bowlu u Dubrovniku, međunarodnom turniru za djevojčice do 11 godina – otkriva nam Marta.

Doznali smo kako joj je prije omiljena igračica bila Španjolka Muguruza:
– Draga je ona meni i dalje, ali ne baš kao prije. Trenutačno nemam neku tenisačicu koja mi je uzor. Zato mi je kod muških najdraži Novak Đoković – kao iz topa je ispalila Marta.

A gdje su u toj priči naši Čilić i Ćorić:
– Čilić mi nije baš nešto, puno draži mi je Ćorić – iskreno je priznala Marta Dobrić.

26. travanj 2024 08:20