StoryEditorOCM
OstaloSOLARIS KONTRA PRIMORJA

Na redu je bitka za peto mjesto u prvenstvu Hrvatske i plasman u LEN kup: u Europu se ide preko Kantride

Piše Borislav Juras
26. travnja 2019. - 12:49

Neostvareni najvažniji cilj sezone, plasman u regionalnu A-1 ligu, još se "mota" po glavama vaterpolista Solarisa. No, odavno su se okrenuli alternativnom cilju. To je barem peto mjesto u prvenstvu Hrvatske, odnosno plasman koji im osigurava nastup u LEN Eurocupu sljedeće sezone.

Prva mogućnost da osiguraju Europu bila je nerealna. Aktualni sudionik Lige prvaka, splitski Jadran, bio je prejak u dvije utakmice, iako se u završnici prve, šibenske, činilo da bi Solaris mogao nastaviti niz nepobjedivosti u Crnici. Bilo je 10:10 samo 65 sekundi do kraja, ali su Splićani pobijedili 12:10, potom i na Poljudu s visokih 18:8.

Neće biti lako

– Bili smo stvarno dobri u prvoj utakmici, gotovo do samog kraja ih držali u neizvjesnosti. U obje utakmice je iskočio Roko Pelicarić baš u onom segmentu gdje nam treba, u realizaciji – kratki je osvrt Edija Brkića, jednog od članova Solarisova stručnog stožera.

Obje utakmice s Jadranom propustio je najiskusniji u momčadi, bek Andrija Komadina. Praktički od utakmica s Partizanom nije bio u momčadskome treningu, ali se spominje da bi, budu li liječnički nalazi dobri, mogao biti u konkurenciji za prvu utakmicu razigravanja od petog do osmog mjesta. To je gostovanje na Kantridi ove subote. Ova međusobna utakmica je, u najavi, bitno različita od one koju je Solaris dobio (7:4) na riječkome bazenu, prije nešto više od mjesec dana, u zadnjem kolu A-2 regionalne lige...

– Oni su i prije te utakmice, a nakon remija u Kragujevcu, ostali bez natjecateljskih ambicija, pa nas ne treba zavarati relativno laka pobjeda. Primorje je, gledajući bodovni učinak, bilo najbolja momčad druge faze regionalne A-2 lige. Taj napredak je došao kad su kompletirali momčad, nakon brojnih problema s ozljedama. I sada su kompletni. Način na koji smo dobili tu utakmicu je putokaz i za ovu subotu. Za razliku od njih, mi igru i rezultat prioritetno gradimo obranom, a taj segment nam je, uz mnoštvo uspješnih blokova i obrana vratara, optimalno funkcionirao u spomenutom dvoboju – otkriva Brkić.

'Različite' momčadi

Solarisu bi mala prednost trebala biti to što je Primorje praktički izvan natjecateljskog ritma od zadnje međusobne utakmice, izuzevši dvodnevno gostovanje u Dubrovniku, u četvrtfinalu doigravanja prvenstva Hrvatske. Prednost je i prilagodba na ritam igranja u doigravanju, odnosno odlučivanje o ukupnom pobjedniku u dvije utakmice. Nisu uspjeli biti bolji od Partizana, potom su ispali i od Jadrana. Sljedeća dva suparnika moraju nadjačati kroz dvije utakmice. Zapnu li na jednome – nema Europe!

– Dosad je izgledalo kao da na utakmice u naš bazen i one gostujuće skaču dvije različite momčadi Solarisa. Valjda je došlo vrijeme da se to promijeni, da i u gostima izvučemo dobar rezultat, a to je onaj koji nas neće staviti u podređeni položaj prije revanša u Crnici – istaknuo je pomoćni trener Solarisove seniorske momčadi.

Prvu utakmicu Primorje i Solaris igraju ove subote u Rijeci, početak je u 20 sati. Revanš je sedam dana kasnije u Crnici.


Ništa od A-1 lige
Sastanak čelništva regionalne lige, minuloga vikenda u Zagrebu, nije dao signale da bi Solaris mogao biti "na mala vrata" promoviran u člana A-1 lige. Štoviše, potvrđeno je da će se liga nastaviti u istome formatu.
Hoće li to biti baš tako sa srpskim momčadima? Upitnik ostaje nakon nemilih scena u finalnim utakmicama regionalne košarkaške lige, ali i činjenice da vaterpolisti Crvene zvezde nisu odigrali dvije utakmice u Splitu (Mornar i POŠK). Obje su registrirane rezultatom 5:0 protiv njih. Dodatnih sankcija nije bilo, iako je, u brojnim momčadskim sportovima, običaj da se ona momčad koja u sezoni ne dođe na dvije utakmice – izbaci iz lige!

25. travanj 2024 18:44