StoryEditorOCM
Ostalo5,2 milijuna kuna

Evo kako je podijeljen gradski novac za šibenski sport; Doznajte tko je otkinuo najviše Burićevog 'kolača'

12. travnja 2019. - 14:07

Šibenski gradonačelnik Željko Burić donio je Odluku o raspodjeli sredstava iz proračuna Grada Šibenika za 2019. godinu za Program javnih potreba u sportu.

Tom odlukom, za djelovanje sportskih udruga na području Šibenika, na temelju prijedloga Izvršnog odbora Zajednice sportova grada Šibenika, raspoređeno je ukupno 5,2 milijuna kuna za 2019. godinu, što je 400 tisuća kuna više nego prošle godine.

Prijave klubova na javni poziv vrednovao je Izvršni odbor Zajednice sportova grada Šibenika, a sredstva su raspoređena na ukupno 42 sportska kluba.

– Vodili smo se idejom da svaki klub dobije barem mrvicu više financijskog "kolača" namijenjenog za sport u odnosu na 2018. godinu. Osim klubova koje izravno financiramo, pomažemo i klubove koji nisu ispunili kriterije da budu članovi Zajednice sportova. Pružamo im potporu kad organiziraju neka natjecanja ili idu na putovanja. Tako da pomažemo više od 50 sportskih klubova. Ne treba smetnuti s uma da financiramo i Javnu ustanovu "Športski objekti" Šibenik i to sa 7,5 milijuna kuna. Stoga, veliki broj klubova ne plaća korištenje sportskih objekata, pa je i to direktna investicija u šibenski sport. Pokušat ćemo i u idućem proračunu nešto povećati ulaganja u sport, barem za nekoliko stotina tisuća kuna, pa da dosegnemo svotu od 5,5 milijuna kuna. Ne smijemo zanemarivati sport, jer je najveća vrijednost što u ovih 50-ak klubova vježba oko 3500 djece – kazao je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika zadužen za društvene djelatnosti.

Kapitalci i liliputanci

Lijepo je saznanje da u Šibeniku djeluje veliki broj klubova. Masovnost nije loša, međutim teško je objašnjivo da ne postoji disciplina u kojoj ne djeluju dva, ili čak tri kluba, koji se međusobno sudaraju.

 

 

– Istina, i mene frustrira dupliranje nekih klubova. Bez obzira radi li se o plivanju, biciklizmu, rukometu, gimnastici, borilačkim sportovima... Manji je problem što oni oduzimaju novac jedni drugima, puno već je onaj s terminima za trening – veli Rakić.

Od spomenutih 5,2 milijuna kuna iz gradske blagajne najviše je otišlo za tzv. četiri strateška sporta – nogomet, košarku, vaterpolo i veslanje.

Pojedinačno, najviše novca (milijun i 50 tisuća kuna) otišlo je na Šubićevac – još uvijek drugoligašu Šibeniku. Košarkaši GKK Šibenika dobili su 880 tisuća kuna. Finalistice Kupa, košarkašice Šibenika zaslužile su 290 tisuća kuna, a Omladinski košarkaški klub "Dražen Petrović" 230 tisuća kuna. Vaterpolistima Solarisa pripalo je 595 tisuća kuna. Slijede veslači Krke s 420 tisuća kuna. I tu je kraj onim "kapitalcima", ili "strateškim" šibenskim sportovima. Značajniji novac dobili su i malonogometaši Crnice (215 tisuća kuna), jedriličari Vala (200 tisuća kuna), plivači Šibenika (155 tisuća kuna), vaterpolistice Viktorije (130 tisuća kuna)... svi ostali su ispod 100 tisuća kuna.

Grad Šibenik donio je i Odluku o dodjeli stipendija vrhunskim sportašima I. i II. kategorije u olimpijskim sportovima za 2019. godinu. Sredstva u ukupnom iznosu od 60 tisuća kuna raspoređena su, prema prijedlogu Izvršnog odbora Zajednice sportova grada Šibenika, Nives Radić iz kickboxing kluba "Dalmatino", Karlu Krekoviću i Ivanu Malenici iz vaterpolskog kluba "Solaris", Toniju Nakiću i Domagoju Šariću iz građanskog košarkaškog kluba "Šibenik".

Proslavljena šibenska borkinja dobit će ukupno 14.400 kuna, ili 12 mjesečnih stipendija po 1200 kuna. Kreković, Malenica, Nakić i Šarić imat će godišnje 11.400 kuna, ili mjesečni džeparac od 950 kuna.

20. travanj 2024 15:08