StoryEditorOCM
OstaloONI SU BUDUĆNOST

Bravo, dico Solarisa: Na državnom prvenstvu za nade, uzrasta do 12 godina, Šibenčani osvojili brončane medalje (FOTO)

Piše Borislav Juras
11. travnja 2019. - 19:40

Dio pošiljke HVS-a, u kojoj su medalje i pokali bili namijenjeni najboljima na državnome vaterpolskom prvenstvu za nade (uzrast do 12 godina), ostao je u Šibeniku. Brončane medalje su "zaplijenili" dječaci Solarisa, kluba koji je organizirao ovo prvenstvo.

Nakon višegodišnjega posta, prve su to medalje za šibenski vaterpolo, prvi konkretni znaci buđenja kluba i u mlađim uzrasnim kategorijama. Iscrpljujuće natjecanje koje je u Crnici okupilo 20 sastava (svi su odigrali po sedam utakmica u nepunih pet dana), Solarisovi dječaci su završili na trećemu mjestu.

Pod vodstvom trenera Denisa Seferovića i njegova imenjaka Šupe, oni su u prvoj fazi prvenstva ostvarili tri visoke pobjede (KPK 19:0, Osijek 20:1, U-12 reprezentacija djevojčica 18:4), ali i izgubili od vršnjaka Mornara (9:7). U borbu za medalje su ušli nakon četvrtfinalne pobjede nad POŠK-om (6:5). Polufinalni suparnik, riječko Primorje, bio im je prejak (poraz 12:6), pa su dobili priliku da se, nakon nepuna dva dana, revanširaju vršnjacima Mornara. I, uspjeli su – pobjedom 11:5 su stigli do trećega mjesta i brončanih medalja.

Nadarena generacija

Solarisovu kapicu na ovome prvenstvu su nosili: Borna Komesarović, Frane Slavica, Toni Marinčić, Ivano Belamarić, Lovre Goleš, Bruno Belamarić, Jure Desnica, Niko Radovčić, Dunko Branisavljević, Slavko Brajković, Mate Maretić, Karlo Ražov, Ante Lacmanović, Anton Bračanov i Patrik Kundid.

- Prije prvenstva sam držao da bi nam uspjeh bio plasman u polufinale, među četiri najbolja. Učinili smo koračić više, uzeli medalju. Nju smo izborili fenomelanom četvrtfinalnom utakmicom protiv POŠK-a, koji je možda i bolji od nas, a pritom nismo mogli računati na jednog od važnih igrača. Potom smo lakše dobili Mornara, ispravili greške iz prethodnog poraza - kaže Denis Seferović, trener Solarisovih nada.

- Malo jesmo uživali i slavili, ali ta medalja je, više od svega, ovoj djeci veliki poticaj za budućnost, za uporne treninge i učenje vaterpolskih vještina. Nedvojbeno je riječ o nadarenoj generaciji, što dolazi nakon nekoliko godina duge "rupe" koju smo imali u mlađim uzrastima. Budu li se pravilno razvijali, velike su šanse da od njih dobijemo nekoliko kvalitetnih igrača, pa i onih koji nadrastaju klupsku klasu. Uz njih će biti lakše rasti i učiti onima još mlađima - promuklim će glasom popularni "Sef".


Radetić do zlata u svome gradu
Zadar se zadnjih godina profilira u jedno od važnih hrvatskih vaterpolskih središta. Posebice od izgradnje bazena na Višnjiku, ali i dolaska Ive Radetića. Ovaj neumorni trener gotovo cijelo desetljeće osvaja medalje s mlađim uzrastima kluba, odgaja generacije talentiranih igrača. Samo u prethodne tri godine, njegovi su učenici četiri puta bili na pobjedničkom postolju, triput su zaustavljeni u finalu. Na ovom prvenstvu, Ivo je napravio korak koji je nedostajao - donio je Zadru prvo vaterpolsko zlato! Dodatni razlog njegovoj sreći je što je to učinio u svome Šibeniku, gradu gdje je odrastao i "inficiran" vaterpolom! Zadarske nade su u finalu pregazile Primorje (19:7), a dobili su i nagrade za najboljeg igrača (Roko Markulin) i vratara prvenstva (Ante Donđivić).

25. travanj 2024 04:10