StoryEditorOCM
OstaloMI SMO PRVACI

Kuglački klub Šubićevac proslavio je 80. rođendan: Čestitali su ga ulaskom u prvu ligu; U njoj ne misle plesati samo jedno ljeto

Piše Ivo Mikuličin
5. travnja 2019. - 14:42

Šubićevac slavi ulazak u Prvu ligu! Nemojte da vas zavara prva rečenica. Nije riječ o „narančastim“ nogometašima, koje čeka još osam kola teške bitke s Varaždincima. U prvoligaškom statusu već dva tjedna guštaju kuglači Šubićevca, koji su tim uspjehom i te kako zasladili 80. obljetnicu svog kluba. Pohvale zaslužuje 15 igrača prve momčadi. Predsjednik - kuglač Ivica Skorić, te njegova tri sina Ante, Ivan i Josip s još deset igrača: Josip Blažević, Kostadin Manev, Dmitar Šare, Alen Kujundžić, Zdenko Pavlic,Vedran Lovrić, Čedo Jelovčić, Borislav Juras, Dario Lečić, Bruno Pažanin i Branko Klisović.

Najjači u povijesti

- Lagao bih kad bih tvrdio da smo na početku sezone vjerovali u plasman u Prvu ligu. No, u hodu smo se dobro pojačali. Iz Irske se vratio Kostadin Manev, iz Zadra je stigao Alen Kujundžić, puno nam vrijedi i Zdenko Pavlic. "Preko noći" smo postali najbolja drugoligaška momčad. O tome svjedoči i podatak da smo srušili najviše čunjeva od svih klubova. Tristo više od prvog do nas ili 42 tisuće. Nemojte misliti da sam pretjerani optimist kad tvrdim da ćemo opstati u prvoligaškom društvu pod uvjetom da ostanemo u istom sastavu. Uvjeren sam da će naši mlađi igrači napredovati, te da će Kujundžić riješiti svoje "papire" za odlazak iz Zadra. Momak je već mjesecima na šibenskoj adresi, pa se nadam da nam susjedi neće kočiti njegov prelazak u Šubićevac. Kad bismo o šibenskom kuglanju govorili kroz prizmu prošlosti, onda nema sumnje da je ovo najjača šibenska momčad svih vremena - kazao nam je Ivica Skorić.

Najstariji Dmitar Šare

Novi prvoligaš će, dakako, donijeti nove financijske glavobolje Šibenskom savezu sportova, ali je i probudio stare šibenske sportske emocije. Kuglanje je odavno pustilo korijenje u Krešimirovu gradu.

Kad bi Šibenčani prije šezdesetak godina došli u bife stare kuglane na sendvič i bevandu, pogled im je nerijetko zapinjao na fotografiji starih šibenskih kuglača koji su dvaput bili prvaci Jugoslavije u kuglanju narodnim načinom. Marko Šupe, Joso Slavica, Nikola Knežić, Josip Ercegović… To je samo dio šibenskih kuglačkih zvijezda, reprezentativnog potencijala u drugoj polovici minulog stoljeća. Nisu, međutim, svi bili članovi Šubićevca.

- Mlađim je generacijama teško zamisliti vrijeme kad je općina Šibenik imala ligu od deset muških i tek nešto manje ženskih sastava. Ugasili su se klubovi, koji su bili žestoka konkurencija Šubićevcu, poput Galeba i Metalca. A kuglalo se svugdje. Na staroj kuglani pored željezničkog kolodvora, u Crnici, u bivšem Domu JNA… Odavno sam se zaljubio u kuglanje – prisjeća se najstariji kuglač, 78-godišnji Dmitar Šare, koji je s guštom prigrlio priliku da nastupi u zadnjoj drugoligaškoj utakmici. Tri sata prije početka meča s Plitvicama Šibenčani su se posve opustili, počeli slaviti, jer su već znali da je njihov izravni suparnik za prvo mjesto - triljski Bojovnik - srušen u Crikvenici. Na taj način su se presudnim za prvoligaški bal pokazale dvije "devetke", koje je u prethodnom susretu s Vrlikom srušio 70-godišnji Josip Blažević Conera, te tako osigurao vrijedan bod (4:4).

Svestrani Conera

- Bio sam kao student prvak bivše države u nogometu, ali to se slavlje ne može usporediti s našim plasmanom u Prvu kuglačku ligu. To više što je klub prije nekoliko godina bio, blago rečeno, na rubu raspada. A sad sve izgleda vedro, ružičasto. Ne samo zbog ulaska u viši rang - zadovoljno nam je pričao Conera, koji je u mladosti bio jedan od najsvestraniji šibenskih sportaša. Uspješno se okušao u nogometu, vaterpolu, košarci, boćanju…

Da šibenski uspjeh ima i sitni međunarodni štih, potvrdio nam je Makedonac Kostadin Manev, nekadašnji reprezentativac, a danas pouzdani kuglač Šubićevca.

- Ja sam vam rodom iz Svetog Nikole, mjesta između Velesa i Štipa. U Šibeniku uživam u dobrom kuglačkom društvu. I ljudima, koji su silno duhoviti i otvoreni. Htio bih ovom prilikom istaknuti da sam posebno ponosan na mog sinovca Branka, koji je proglašen najuspješnijim kuglačem Prve hrvatske lige. No, on igra za Zaprešić i Hrvatsku, ali ne i za moj Šibenik - rekao nam je Kostadin između dvije bačene kugle.

Na Makedoniju nas je posredno podsjetio i mladi Dario Lečić. Zbog prezimena, koje nosi i nekad popularni košarkaški trener iz Skoplja Lazar Lečić. Dakako da se Lečića sjećaju i stariji šibenski kuglači, pa su Darija, zbog prezimena, odmah "prišili" nadimak Lazo.

'Treće poluvrijeme'

Pedeset godina vjernosti Šubićevcu dogodine će proslaviti i veteran Vedran Lovrić koji vježba redovito makar kao igrač nije u prvom planu.

- Kuglanje je u mom djetinjstvu bilo sinonim za druženje uz dobru spizu i piće. Kad me otac počeo voditi na kuglanu, neizbježno je bilo "treće poluvrijeme"u kojemu je bilo samo pitanje hoće li na pijatu biti riba ili janjetina. Ne krijem i da sam zbog tog "trećeg poluvremena" dodatno zavolio kuglanje. Danas vježbamo i nastupamo u neusporedivo boljim uvjetima. Imamo i malu teretanu. Za to su najzaslužniji bivši gradonačelnik Ante Županović, naš bivši predsjednik Mita Boranić i bivši direktor Jadranske banke Ivo Šinko - prisjeća se Lovrić.

Šibensko kuglanje nije posve bez gledatelja. Bivši kuglač, ugostitelj Šime Šupe ne propušta, kažu, pogledati ni treninge. Nekad je Šime u paru s još nadarenijim bratom Markom bio juniorski prvak Hrvatske.

- Puno je više, dakako, gledatelja, kad igraju kuglačice. Valjda vam ne trebam objašnjavati zašto - sa smiješkom su nas informirali veterani Lovrić i Blažević.

Bolanča, dođi!

Osamdesetu obljetnicu kluba Šubićevac neće zasladiti samo prvoligaškim slavljem. Ovoga vikenda na suvremenoj šibenskoj kuglani bit će i više nego svečano. Šibenčanima u goste stiže reprezentacija Hrvatske. Jedan će reprezentativac, nema sumnje, izazvati nemale uzdahe kod šibenskih kuglača.

Riječ je o Luki Bolanči, sjajnom kuglaču hrvatskog prvaka Zaprešića. Sportašu, primoštenskih korijena, koji je ludo zaljubljen u očev zavičaj. Toliko da nam je kazao: "Moj svaki dan proveden u Primoštenu i šibenskom kraju uopće vrijedi barem dvostruko!"

Kad sam to spomenuo Skorićima, Blaževiću i ostalima, reagirali su očekivano: "Kad bi nam pristupili Bolanča i Kostadinov sinovac Branko Manev, ne bi nas nitko ni puškom mogao otjerati iz Prve lige!"

23. travanj 2024 10:45