StoryEditorOCM
OstaloUTAKMICA GODINE

Put do zvijezda je preko Banjice: Solaris u Beogradu, protiv Partizana, u petak navečer vodi odlučujuću bitku za plasman u regionalnu A-1 ligu

Piše Borislav Juras
28. ožujka 2019. - 10:01

Prvo gostovanje vaterpolista Partizana u Šibeniku nakon gotovo tri desetljeća bilo je svima u Crnici impresivan događaj. Kako mladim srpskim igračima i njihovim pratiteljima, tako i svima sa Solarisove strane. Ponajprije se to odnosi na ambijent, krcate tribine i navijanje, atmosferu kakvu su rijetki pojedinci obiju momčadi doživjeli u svojim karijerama. Vaterpolistima Solarisa nije bio tako impresivan završni rezultat (9:9) prve utakmice razigravanja za preostalo mjesto u regionalnoj A-1 ligi. Pogotovo jer su imali vodstvo 9:7, pa još i peterac za povećanje vodstva. Sve to u jedinom razdoblju utakmice kad se činilo da su suparnici pogubljeni, da "imaju u šakama" mladiće Partizana.

Ipak, valja priznati da je krajnji ishod utakmice sasvim realan. Domaći igrači su se (opet) mučili u napadu, a razvoj utakmice je bio takav da su baš napadom, umjesto obranom, mogli izvući bolji rezultat. Nisu realizirali oba peterca, a nakon prve četvrtine ostali na samo jednom pogotku s igračem više (od sedam prilika).

Na krilima Funcuta

- Bio sam ovdje s Olympiakosom u Ligi prvaka. Bio je pun bazen, ali bez Funcuta i ovako dobre atmosfere. Našim mladićima, nenaviklim na ovakve utakmice, ipak nije bilo lako igrati. Kad se danima piše o tome, proglašava se utakmicom godine, kad ti dođe sva moguća elita na bazen, kad su krcate tribine, svašta ti se vrti po glavi. Zato valja razumjeti i poneki propust. Generalno, momci su odigrali sasvim dobru utakmicu, izvukli rezultat koji nije negativan, ostavlja priliku da u Beogradu napravimo i taj završni korak prema regionalnoj ligi - ističe Andrija Komadina, Solarisov najstariji i najiskusniji igrač.

On je jedan od rijetkih koji su već igrali na kultnoj beogradskoj Banjici. Tamo će ih čekati suparnik koji je u Crnici napadački pokazao više od svih Solarisovih rivala iz A-2 regionalne lige, iako je došao bez najstarijeg igrača (Korolija).

 

 

Jesu li Komadina i suigrači spremni za mogući još agresivniji nastup momčadi Partizana? Mogu li se snaći bolje nego na prethodnim srpskim gostovanjima, u Kragujevcu i na niškom Čairu?!

- Teško da mogu puno agresivnije. Iako se dosta pisalo o rasulu u Partizanu, oni mi djeluju itekako motivirano, kao fizički i plivački dobro pripremljena momčad, s igračima podjednakih mogućnosti. Uglavnom su to momci od dvadesetak godina, a prednost im je što su igrali jače utakmice u A-1 ligi. Doma su bili prilično konkurentni i najboljima, ali ostaje dojam da im možemo odgovoriti, igrati ravnopravno. Hoćemo li i pobijediti, ovisi o mnoštvu detalja. Jedna sudačka odluka, isključenje, neiskorištena prilika mogu biti odlučujući - zaključuje Komadina.

Djeluju skromno

On i suigrači će se u Beogradu pojaviti na dan utakmice. Po najavama, na Banjici neće ni trenirati. Ljudi iz Marsonije su im omogućili da u četvrtak treniraju u Slavonskome Brodu, gdje će i prespavati.

Iako ga nije bilo u Crnici, revanš će uživo pogledati Siniša Belamarić, jedan od najboljih šibenskih vaterpolista svih vremena. On je prvi koji je iz Šibenika otišao igrati za neki drugi klub, jedini Solarisov igrač koji je nosio i kapicu Partizana. Štoviše, po broju nastupa i efikasnosti, popularni Cimpre je jedan od onih kojima pripadaju vodeća mjesta u klupskim memoarima kluba s Banjice. Punih 17 sezona je igrao za Partizan, jedan je od najboljih strijelaca kluba i jugoslavenskih prvenstava uopće. Već godinama je u mirovini, a vaterpolo prati uglavnom preko medija...

- Ovdje su pisali da je Solaris bio bliži pobjedi u prvoj utakmici. To me i ne čudi. Imat će priliku i u Beogradu. Partizan je u teškoj situaciji, odlaze mu svi igrači koji nešto vrijede. Ostali su mladići čije mogućnosti oslikava plasman u regionalnoj ligi. Gledao sam ih par puta na televiziji i djeluju mi vrlo skromno. Gledao sam i Solarisa. Bio sam najesen u Crnici kad su igrali sa Zadrom i više me dojmilo ono što su pokazali mladi zadarski momci. Čujem da se klub stabilizirao, da je financijski u boljem stanju. Samo da to bude sa zdravim temeljima, da ne bude neka "instant" injekcija ili da se ne dogodi slično kao Bečeju, klubu koji je prije dvadesetak godina postao prvak Europe, pa odjednom propao, nestao - veli Belamarić iz svoga doma u Beogradu, gdje provodi hladniju polovicu godine. Kad je toplije, eto ga u Šibeniku i Šparadićima!

Zaboravljeni veterani

Cimpre je sudjelovao u tri Partizanova naslova prvaka Europe. Rijetko ga se sjete u zadnje vrijeme, kako u Beogradu, tako i u Šibeniku...

- Stari igrači kao da ne postoje za nove uprave, koje drže da klub postoji samo u njihovu vremenu. To nije nikakva novost. Mene su zadnji put iz Partizana pozvali na bazen na utakmicu još 2011. godine, kad su zadnji, sedmi put postali prvaci Europe, a u Šibeniku me još rijetko tko i zna.

Zna se da je Belamarić bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1973. godine, natjecanja pred koje je i izgrađena Banjica. Najveći dio karijere je proveo na tome bazenu, koji nije u najboljem stanju...

- Baš kao Partizan, i Banjica ne izgleda dobro, slabo se održava. Između kluba i općine vodi se spor oko toga čiji će biti bazen. Čitam da čak ni vodu ne griju redovno, nego to čine par dana prije utakmica. Za petak će valjda sve biti u redu. Nakon dugo vremena ću i ja na bazen, pogledati dvoboj dviju momčadi za čije sam klubove igrao, vjerujem i sresti neke šibenske prijatelje - poručio je Siniša Belamarić.


Marelja umjesto Brkića
Izuzetno zahtjevna utakmica u Crnici, s organizacijskog i sigurnosnog aspekta, prošla je bez većih problema. Primjedbe nisu imali gosti, a ni druge službene osobe koje su došle u Šibenik. Izuzetak je mala nervoza u bazenu, među igračima, koja je brzo primirena. Crveni karton je u trećoj četvrtini dobio Solarisov pomoćni trener Edi Brkić. Zato on neće moći biti na klupi u Beogradu. Umjesto njega bi uz Krekovića trebao sjediti Jure Marelja, kojega nije bilo u Crnici...


Stižu i 'grobari'
Da je svima u Partizanu, unatoč velikim financijskim dubiozama, stalo osigurati status A-1 ligaša, ukazuje to što su odredili kako će uzvratnu utakmicu sa Solarisom igrati sutra, u petak, umjesto ranije najavljene subote. Razlog je vrlo jasan - u subotu je košarkaški derbi Partizana i Crvene zvezde, a želja im je da na Banjicu dođe što više navijača. Očekuju da bi ih moglo biti oko tisuću. Stoga su i karte stavili u prodaju već u ponedjeljak. Moguće je da se pojave i 'grobari', pa se igrači Solarisa moraju pripremiti za suparnika u vodi, ali i za paklenu atmosferu uz rub bazena! Utakmica počinje u 20 sati.

19. travanj 2024 12:20