MAJSTOR BRANKO Okončano šahovsko prvenstvo Šibenika: Vlaić remijem potvrdio titulu i otkrio recept za uspjeh

MAJSTOR BRANKO

Remijem u posljednjem kolu, Branko Vlaić je potvrdio titulu šahovskog prvaka grada Šibenika. Ovaj FIDE majstor, nominalno prvi favorit, igrač s najboljim rejtingom uoči natjecanja, suvereno je došao do prvog mjesta, kao jedini bez poraza na cijelome prvenstvu.

– Uz šest pobjeda, imao sam i tri borbena remija. Igrao sam vrlo poduzetno. Nisam izbjegavao ulazak u dvosjekle pozicije, iz kojih sam redovito izlazio kao pobjednik. Dijelom je razlog takvom pristupu i sjajna igra drugoplasiranoga majstorskog kandidata Ante Dobrovića, koji me neumorno bodovno pratio, boreći se za pobjedu do kraja svake partije. Gledajući njegovu igru na ovome prvenstvu, uz prisjećanje da je prije nekoliko godina bio i prvak, teško je shvatiti padove u igri koje ponekad ima. Ante je značajno prebacio očekivani rezultat, zaradio čak 44 poena rejtinga na račun ovog prvenstva – ističe novi prvak grada, koji je na toj poziciji naslijedio Mira Teslu.

 

 

Sa sedam i pol poena iz devet partija, Vlaić je zaradio 18 poena rejtinga, te time bitno pobjegao Mariju Malenici, koji mu je bio najbliži uoči prvenstva (2252:2249)... Za Malenicu, rezultatima najbolji šibenski igrač u prošloj godini, neočekivani poraz u prvome kolu je bio nenadoknadiv, pa je završio kao peti, uz gubitak 28 bodova rejtinga. Grgurević je potvrdio status trećeg favorita. Srećko Truta, drugi FIDE majstor na prvenstvu Šibenika, završnim je remijem s Dobrovićem sačuvao četvrto mjesto, a među one koji su dobili simbolične novčane nagrade je ušao i Damir Gracin, na šestome mjestu. Ispod te "crte" su ostali Tesla, ali i neka nova, zanimljiva imena...

– Valja istaknuti velik interes igrača za ovo prvenstvo. Počelo nas je čak 26, iz triju klubova, pa su neki morali odustati tijekom natjecanja. Prvi put su nastupili Jakovljević i Tonči Restović, a raduje povratak u šah Vukše i Rajevića, nekadašnjeg prvaka Dalmacije. Zapažen je i odličan učinak mladih. Jure Rajić, 16-godišnji debitant, osvojio je četiri i pol poena. Ima veliki motiv, marljivo radi na šahu i, bude li sve po planu, ove godine ga još čekaju brojne partije za treću seniorsku momčad Šibenika, ali i juniore Primoštena. Još bolje rezultate je ostvario primoštenski kadet Jurica Matošin, nagrađen za najuspješnijeg mladog igrača prvenstva. On odnedavna u Splitu radi s velemajstorom Antom Šarićem. Raduje i napredak kadeta Leona Vlainića – navodi osvajač pobjedničkog pokala, koji ni sam pouzdano ne zna koliko je puta osvojio titulu najboljega u gradu, pošto je ovo natjecanje tijekom godina mijenjalo ime (nekad kao prvenstvo kluba, pa i prvenstvo županije). Prva je bila prije gotovo četvrt stoljeća, što je bio mali podvig kraj dotad dominantnih šahovskih majstora, poput Ante Bulata, Gorana Jurića, Srećka Trute, pa Joška Pise i ostalih majstorskih kandidata...

 

 

Rezultati posljednjega, 9. kola prvenstva: Vlaić – Matošin remi, Truta – A. Dobrović remi, Grgurević – Grozdanić 1:0, Malenica – Tesla remi, Bralić – Gracin 0:1, Štimac – Grcić 1:0, Rajević – B. Jurić 1:0, Marinković – Kozić 0:1, Rajić – Lj. Gović 1:0, Jakovljević – Restović 0:1 (bez igre), Vukša – Vlainić remi, slobodan je bio Romac.

Konačni poredak: Vlaić 7,5 bodova, Dobrović 7, Grgurević 6,5, Truta 6, Malenica, Gracin i Tesla 5,5, Kozić, Matošin, Štimac i Rajević 5, Grozdanić, Bralić, Restović i Rajić 4,5, Jurić, Romac i Grcić 4, Vukša i Marinković 3,5, Lj. Gović i Vlainić 3, Lacmanović i Jakovljević 2,5, K. Gović 1,5, I. Friedrich 1 bod.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Svečanost u šibenskom kazalištu Doznajte tko su najbolji sportaši Šibensko-kninske županije za prošlu godinu; Šibenski gradonačelnik poslao poruku koja zvuči kao melem za uši prijateljima sporta (FOTO)

Doznajte tko su najbolji sportaši Šibensko-kninske županije za prošlu godinu; Šibenski gradonačelnik poslao poruku koja zvuči kao melem za uši prijateljima sporta (FOTO)
U četvrtak su u šibenskom kazalištu svečano dodijeljena priznanja najboljim sportašima Šibensko- kninske županij...
Doznajte tko su najbolji sportaši Šibensko-kninske županije za prošlu godinu; Šibenski gradonačelnik poslao poruku koja zvuči kao melem za uši prijateljima sporta (FOTO)