StoryEditorOCM
OstaloPROJEKT BUDUĆNOSTI

Na Šubićevcu najprije planiraju natkriti dva sadašnja teniska terena, a zatim izgraditi još četiri... Šibenik će dobiti veliki teniski centar

16. veljače 2019. - 12:27

Šibenčani desetljećima sanjaju novu košarkašku dvoranu, a prije devet su godina čupali kosu što nogometaši nisu smjeli igrati europske utakmice na Šubićevcu. No, ako neće nogomet i košarka, novi bi, moderni centar ubrzo mogao dobiti - tenis!

U to nas je prije nekoliko dana uvjeravao Nediljko Dujić. Sada se, vjerojatno, pitate kakve veze šef županijskog HDZ-a i savjetnik Uprave Hrvatskih šuma ima s reketom!? A ne očekuje ga nikakva predizborna kampanja? Priča ide otprilike ovako:

- Hrvatske šume i Grad Šibenik uskoro bi mogli postići dogovor oko još jednog projekta, "šapnuo" nam je Dujić, govoreći prethodno o sasvim drugoj temi, otkupu okućnica na Jadriji.

Novac i iz EU-a

- Riječ je o teniskim terenima na Šubićevcu. Oni su, naime, već godinama u vlasništvu Hrvatskih šuma. Gradonačelnik Burić i ja smo se načelno složili oko modela rješavanja tog problema. Bolje rečeno, prihvatio je moj prijedlog. Za mjesec dana ćemo biti pametniji. No, ne treba potencirati koliko bi Šibeniku, kao sportskom gradu, značilo da se izgradi teniski centar. Kada Grad postane vlasnik terena, imat će priliku aplicirati za sredstva Središnjeg državnog ureda za sport, ali i sredstva Europske unije - kazao nam je Dujić.

Da ideja o Teniskom centru Šibenik nije besmislica potvrdio nam je i Neven Nakić, dopredsjednik Teniskog kluba Šubićevac i drugi čovjek Hrvatskog teniskog saveza. Stvar se, kaže Neven, već ozbiljno kotrlja iza brda. No, prije svega se potrebno prijaviti na natječaj Središnjeg državnog ureda za sport.

- Nedavno smo održali sastanak, na kojemu su sudjelovali gospodin Dujić, gradonačelnik Burić i svi relevantni gradski pročelnici. Od Hrvatskih šuma smo dobili suglasnost za prijavu na natječaj. Trenutačno prikupljamo dokumentaciju. Natječaj je namijenjen upravo revitalizaciji trošnih sportskih objekata, a maksimalni je iznos, koji možemo dobiti, 700 tisuća kuna. Sve ćemo morati odraditi u petoj brzini, jer se moramo prijaviti do 20. veljače - otkriva Nakić.

 

 

Prema prostornom planu, gradnja teniskog centra počela bi na sadašnjim terenima broj "4" i "5".
- Riječ je o terenima, koji su dosad bili pod kontrolom Hrvatskih šuma. Natkrivanje tih dvaju terena nam je prvi korak. "Bajpas" za glavni projekt – objašnjava Nakić.

Za potrebe realizacije glavnog projekta Šibenčani bi aplicirali na fondove Europske unije.
- Naš je konačni cilj da u produžetku sadašnjih teniskih igrališta, gdje se povremeno nalazi lunapark, izgradimo još četiri terena. Mislim da ne trebam posebno objašnjavati koliko bi za razvoj šibenskog tenisa značilo šest natkrivenih terena. No, prethodno treba napraviti izmjenu gradskoga GUP-a. Ona je preduvjet da uopće možemo razmišljati o tome. Zato smo zahtjev o izmjeni već predali gradskoj upravi - govori Nakić, koji vjerojatno računa i na obiteljske veze s obzirom na to da je europarlamentarka Ivana Maletić Nevenova sestra.

ITF turniri

Planovi vodećih ljudi šibenskog tenisa se, međutim, ne zadržavaju samo na izgradnji terena:
- Na Šubićevcu želimo stvoriti jedan od najboljih teniskih centara u Europi, koji će imati i bazen, ali i sportsku ambulantu. Možda vam se naša razmišljanja čine megalomanska, no ako je mogao Zadar, zašto ne bismo i mi? Zadrani su prije izgradnje otvorenog teniskog centra na Višnjiku već imali riješen prostorni plan i, automatski, lakši put do njegove realizacije. Ako se sve kockice poslože u formalno-pravnom smislu, za nekoliko godina bismo u Šibeniku mogli organizirati i ITF turnire. Ne držim da sam posebno ambiciozan, kad tvrdim da bi teniski centar značio puno i šibenskom turizmu - optimist je Nakić.

Moguća izgradnja teniskog centra na Šubićevcu je i na tragu novih smjernica Hrvatskog teniskog saveza.
- Otkad je predsjednica postala Nikolina Babić, definirali smo tri osnovne zadaće: ulaganje u struku, djecu i infrastrukturu. Svi smo uživali kad su Franko Škugor i naši Davis Cup pobjednici došli u Šibenik sa "Salatarom"“. No, Franko i većina njih su karijeru morali graditi izvan svojih matičnih klubova, jer u njima nisu imali uvjete za razvoj. Moramo napraviti sve da budući teniski talenti taj put izbjegnu. Da ne moraju ići jednako teškom trasom do uspjeha - poručuje Neven Nakić.


Trening, med, sumamed!
U TK Šubićevac trenutačno trenira stotinjak djece koja rade s petoricom trenera.
- Trenutačno nam se događa da djeca odlaze u Stobreč, Solin ili Zadar, jer zimi ne mogu trenirati. Katkad se od muke šalimo kako zimi imamo red treninga, red meda i red sumameda! U aktualnim smo uvjetima osuđeni samo na veteranski tenis. Zato je gradnja teniske dvorane jedan od osnovnih uvjeta za rad i razvoj tog sporta u našem gradu. Kada bismo izgradili dvoranu s terenima na betonskoj podlozi, mogli bismo održavati državna prvenstva i prvenstva Dalmacije u svim kategorijama - govori Nakić.

 

20. travanj 2024 03:56