StoryEditorOCM
OstaloMožemo biti ponosni

Spektakl počinje 15. veljače: Šibenik je ove godine centar svjetskog jedrenja

13. veljače 2019. - 11:37

Nagrađivana hrvatska marina D-Marin Mandalina u Šibeniku već od veljače ugošćuje velika nautička događanja kojima počinje zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo u jedrenju po ORC premjeru. Upravo će to prvenstvo ugostiti tisuću jedriličara iz cijeloga svijeta, te će tako biti najveće sportsko događanje u šibenskoj povijesti.

Sezona počinje 15. veljače pravim spektaklom – prvom regatom European Match Race Toura koja će se održati u šibenskom akvatoriju. Zahvaljujući entuzijazmu Jedriličarskog kluba "Val" te njegovih članova organiziranih u Wave Sailing Centar, Šibenik se ucrtao na svjetsku kartu dvobojskog jedrenja.

Radi se o posebnoj disciplini po kojoj se jedri i prestižni America's Cup. Nakon prve regate u veljači, najbolje europske posade natjecat će se tijekom godine u Crnoj Gori, Austriji, Rumunjskoj, Poljskoj, Danskoj i Italiji, dok će se finale ponovno održati u listopadu u Šibeniku.

Time će Šibenik postati centar Europe dvobojskog jedrenja. S prvom regatom u ožujku počinje i veliko nacionalno klupsko natjecanje – D-Marin hrvatska jedriličarska liga. Natjecanje će obuhvatiti dvije regate, od kojih će se druga održati u svibnju. U organizacijskoj suradnji s Jedriličarskim klubom "Val" i Wave Sailing Centerom, marina će ugostiti hrvatske jedriličarske klubove na jedrilicama J70 i Platu25.

Pobjednik regata koji će odnijeti titulu prvaka D-Marin hrvatske jedriličarske lige, kao i tri potom najbolja kluba, imat će pravo nastupa na regati Jedriličarske lige prvaka "Sailing Champions League", čiji se finale ove godine jedri u Porto Cervu u Italiji.

 

 

Jedriličarska liga prvaka trenutno je vrlo popularan format jedrenja u kojem najbolji klubovi europskih nacionalnih liga jedre za titulu najboljeg europskoga kluba. Razlikuje se i po tome što organizator osigurava brodove na kojima se jedri, što jedriličarima uvelike logistički olakšava sudjelovanje te čini ovaj koncept istinskim fair-play natjecanjem jer svi jedre na jednakoj opremi.

D-Marin hrvatska jedriličarska liga je serija one design regata s ciljem promocije i razvoja flotnog jedrenja na jednakim jedrilicama. Namijenjena je nastupu svih kategorija jedriličara, olimpijskih jedriličara, juniora, seniora, off-shore jedriličara i rekreativaca.

– Doista možemo biti ponosni, jer svim ovim događanjima Hrvatsku snažno pozicioniramo uz bok najpoznatijih svjetskih odredišta domaćina vrhunskih regata te pridonosimo izgradnji imidža globalno prepoznatljive destinacije nautičkog turizma – kazao je Božidar Duka, regionalni direktor D-Marin Hrvatska.

D-Marin organizacijom i promocijom ovih regata promiče jedriličarski sport i rekreacijski jahting, kao i destinaciju u kojoj se održava. To je od iznimne važnosti za snažnije pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi.

18. travanj 2024 03:21