StoryEditorOCM
OstaloPROSINAC U ŠIBENIKU

S Regatom krstaša počinju svečarski dani: doznajte sve o događaju koji je odavno iz sportskog prerastao u društveni

27. studenog 2018. - 09:41

– Ovo je odličan početak prosinca! – rekao je dogradonačelnik Paško Rakić na konferenciji za novinare koju je sazvala uprava Jedriličarskog kluba "Val" uoči subotnje, 19. šibenske regate krstaša.

Po onome što je rekao predsjednik kluba Marin Paić, i bit će tako: Šibenska regata krstaša odavno je iz samo sportskog prerasla u društveni događaj. Zato je sa spomenute konferencije upućen poziv građanima da u subotu ujutro – kad će se po prognozi "raščarati" ovo tmurno i kišovito vrijeme – dođu na rivu.

– Naša subotnja satnica je tradicionalna: upisi natjecatelja u regatnom odboru na brodu "Desto", potom sastanak skipera, oko 10.30 budnica Šibenske narodne glazbe, đir svetog Nikole s bombonima i slikavanjem s najmlađima, i u 11 sati start. Pucnjem iz topa znak za start označit će gradonačelnik Željko Burić – neka ne zaboravi čepiće za uši! – kaže Paić.

Od 9 do 11 bit će otvorena crkvica sv. Nikole, kojemu je regata posvećena, a u 10.30 u regatno polje isplovljava brod "Desto" s građanima koji požele popratiti start regate u regatnom polju.

Na Baroneu besplatan pogled

– Hvala Javnoj ustanovi "Tvrđava kulture" koja se uključila u našu regatu tako što je od 9 do 16 ulaz na Barone slobodan, a posjetitelje s te odlične vidilice očekuje i prigodna gastronomska ponuda. Tako se građani mogu rasporediti i na tvrđavu Barone i na rivu, a budući da je prognoza dobra, bit će to u svakom slučaju prilika za odmor od ovih kišnih dana uz najljepši pogled!

Start je, dakle, u 11 sati. Podjela priznanja je u popodnevnim satima u Gradskoj vijećnici.
Tamo će, sedmu godinu zaredom, biti dodijeljeno i "Valovo" priznanje za spašavanje jedriličara na moru "Valovi Šibenika". Zoran Lučić objavio je i dobitnike priznanja:

– Plaketu "Valovi Šibenika" ove godine dobivaju Matej Barhanović i Matej Lisičar, potonji je vlasnik Centra za ronjenje "Dolphine" u Bolu na Braču. Oni su 24. rujna ove, 2018. godine u Hvarskom kanalu spasili živote dvojici jedriličara na dasci, češkom i hrvatskom surferu. Nažalost, nisu uspjeli spasiti mladu meksičku surfericu Valeriju Valderramom Santos.

Međunarodni jedriličarski sudac Denis Marinov Bili kaže da prognoza zaista donosi dan bez kiše, premda i bez puno vjetra, što je već tradicija Šibenske regate. Najavljuje i velik broj natjecatelja, ali nije siguran u obaranje dosadašnjeg rekorda od 57 jedrilica! Boje JK "Val" branit će i maksi krstaš "Clean Sport One", pobjednik Jabuke, dug 60 stopa, koji je poslije te regate vezan za šibensku rivu u očekivanju natjecanja. U miješanoj posadi jedrit će i "valovci".

22. travanj 2024 18:57