StoryEditorOCM
OstaloZAGRIZI JABUKU

U petak navečer iz Vodica do najudaljenijeg hrvatskog otoka kreće najzahtjevnija pučinska regata; Na svom novom brodu zajedrit će i Ivica Kostelić

Piše Ante Talijaš
8. studenog 2018. - 13:25

U petak navečer, između 20 i 24 sata, ovisno o vremenskim prilikama, iz akvatorija ispred vodičke luke startat će 16. izdanje pučinske regata krstaša Vodice – Jabuka – Vodice, a u organizaciji Jedriličarskog kluba Tijat Vodice. Već godinama ova regata pod sloganom 'Zagrizi Jabuku' mamac je vrhunskim jedriličarima iz Hrvatske i brojnih država Europe i svijeta, onim istinskim zaljubljenicima u adrenalinsko jedrenje. Stoga i nosi epitet najizazovnije i najzahtjevnije regate u kojoj se jedri do najudaljenijeg jadranskog otoka Jabuke i natrag u dužini od čak 110 nautičkih milja i sa spektakularnim noćnim startom iz Vodica. Tradicionalno jedrit će se na ruti Vodice – Komorica – Jabuka – Blitvenica – Vodica. U slučaju vremenskih neprilika alternativna varijanta je ona kraća ruta Vodice – Komorica – Jabuka –svjetionik Mulo (podno Rogoznice – Vodice.

-Po broju sudionika očekujem rekordno izdanje regate, a to znači da ćemo premašiti lanjsku brojku od 106 l brodova, od 12-metarskih jedrilica pa do maksi krstaša dužine 22 metra. Ili okupit ćemo oko 1200 jedriličara, od kojih su 70 posto iz stranih država. A kad smo krenuli prije 16 godina, imali smo prijavljenih 15 jedrilica. Najavljeni vremenski uvjeti za petak navečer i subotu bit će izuzetno povoljni za jedrenje, očekuje se umjereno jugo, pa će i regata duže trajati. Na regati će nastupiti i naš proslavljeni skijaš i olimpijac Ivica Kostelić i to sa svojom novokupljenom jedrilicom – referirao nam je Stanko Skočić, predsjednik JK 'Tijat' te 'alfa i omega' regate od njezina početka.

-Poznato je da je riječ o izuzetno zahtjevnoj regati koja za njezine sudionike iziskuje mnogo napora i umijeća. A nama kao organizatorima primarno je da sve protekne u najboljem redu oko sigurnosti posada i brodova. Nadam se da će tako i biti – dodao je Skočić.

Uz hrvatske posade, na regati će jedra ukrstiti jedriličari iz Slovenije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije, Švicarske, Italije, Mađarske, Finske, Norveške, Švedske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Rusije, Crne Gore, Ukrajine te iz SAD-A i Kanade.

Titulu lanjskog pobjednika regate brani maksi krstaš 'Molo Longo' pod zastavom JK 'Tijat' s posadom sastavljenom od Vodičana, Riječana i Splićana na čelu sa skiperom Rajkom Kojundžićem iz kostrenskog JK 'Galeba'. Na prošlogodišnjoj regati oni su 110 nautičkim milja odjedrili za 16 sati i 19 minuta. S deset minuta zakašnjenja drugi kroz cilj prošao je češki maksi krstaš 'Sport One's kormilarom Jiri Kolanekom. Uz njih, od favorita na regati bi trebao nastupiti austrijski maksi krstaš 'Green Dragon', potom krstaš E-1 s češkom posadom Zindulke Racing Teama, slovenski maksi krstš 'Veliki Vrhovnik sa skiperom Dušanom Puhom. Do pobjedničkog pehara i ove godine pokušat će dojedriti, stalni i uspješni sudionik regate – 14-metarska jedrilica 'Ola' s kormilarom Tonijem Bulajom iz JK 'Marina Kaštela.


 

20. travanj 2024 09:39