StoryEditorOCM
OstaloODBOJKA

Šibenčani skromnih ambicija u novoj sezoni: Prvoligaški jubilej s četvoricom seniora

Piše Borislav Juras
11. listopada 2018. - 16:03

Unatoč svim nevoljama, odbojkaši Šibenika 91 rijedak su primjer neprekinutoga prvoligaškog trajanja među gradskim sportskim kolektivima.

Iako su prije nekoliko godina dodali imenu brojku 91, upravo broje 20. uzastopnu sezonu u prvoj ligi! I, kako se čini, na toj brojci neće stati. "Posao" im olakšava činjenica da i ove sezone igraju u "okrnjenoj" konkurenciji, u natjecanju koje ima svega pet momčadi. Riječ je o drugoj jakosnoj kategoriji (prva je Superliga), iz koje se može do titule prvaka.

Tu činjenicu je trener Paskval Skelin iskoristio da vrata seniorske odbojke otvori mladim snagama, kadetima i mlađim kadetima iz klupskoga pogona. Oni su već u prvoj utakmici, u Zadru, pokazali da vrijedi u njih ulagati – umalo su uzeli bod znatno iskusnijim suparnicima!

– Na prvoj utakmici, jedina četiri seniora u momčadi su nam bili Grubišić, Colić, Čogelja i libero Kunčić. Od starijih, među 17 licenciranih je i moj sin Toni, koji će samo povremeno igrati. Jedini junior po dobi je Bunardžija, a ostalo su kadeti i mlađi kadeti. Uoči sezone smo izgubili dvojicu iskusnih, Dell'Orca i Mišuru, i iz ove kože ne možemo. Dovođenje pojačanja, igrača sa strane, i nema previše smisla, pogotovo u ovakvoj ligi, koja nije posebno zahtjevna. Čak ni toliko financijski, za razliku od onoga što nas čeka dogodine, kad će biti formirana jedinstvena prva liga s 12 momčadi – otkriva trener koji je "vječno" uz odbojkaše Šibenika, koji je odgojio i u svijet ovoga sporta ispratio mnoštvo poznatih imena.

Za prvu ligu dogodine trebat će i nešto igračke kvalitete, a financije i sad jesu razlog za brigu...
– Prošle sezone imali smo šest natjecateljskih sastava, a ove će ih biti pet. Umjesto druge, cure će igrati treću ligu. Mušku drugu ligu smo otkazali, pošto moramo ispuniti direktivu saveza o obveznom nastupu prvoligaških klubova u prvoj kadetskoj ligi. U klubu imamo oko 150 djece, a takav pogon traži ogroman rad i sredstva, pa i još nekoga u stručnom dijelu. Za kvalitetan razvoj mladih, trebalo bi barem 40 utakmica godišnje. Mi im toliko ne možemo dati, ali se trudimo izvući barem 30. Držim da je okretanje toj djeci jedino moguće rješenje. Da smo krenuli u nekom drugom smjeru, muške odbojke u Šibeniku sad vjerojatno ne bi bilo. Ovako, momaka ima, pa vjerujem da ćemo, uz godinu-dvije strpljenja, opet imati dobre mlade igrače – kazao je Paskval Skelin, trener odbojkaša Šibenika 91, koji uz sina Tonija, dijelom i Marija Bašelovića, vodi brigu o kompletnome igračkom pogonu kluba.

25. travanj 2024 14:39