StoryEditorOCM
OstaloŽeljezni ljudi

Šibenik tri Ironmana ima: Nije im ništa moglo ni more puno meduza

26. rujna 2018. - 15:17

Lani u srpnju Šibenik je dobio svog prvog ironmana. Tada je prvi šibenski "željezni" čovjek postao Dino Belakušić Brico, koji je u Frankfurtu uspio završiti tu ekstremno zahtjevnu triatlon utrku. S pravom kažemo ekstremnu, jer u jednom danu treba svladati velike napore, odnosno distance od 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42 kilometra trčanja.

Međutim, nakon prošlog vikenda Šibenik se može pohvaliti podatkom da ima čak tri "ironmana". Već spomenutom Belakušiću pridružili su se Goran Perica i Ante Gelineo. Naime, sva trojica su uspješno odradila "Ironman", održan u talijanskoj pokrajini Reggio Emiliji. Najbrže je triatlon odradio Goran Perica, koji ga je završio za 9 sati, 50 minuta i 43 sekunde. Dinu Belakušiću je trebalo 11 sati 29 minuta i 24 sekunde, a Anti Gelineu 11 sati, 33 minute i 28 sekundi.

Dojmove iz Italije podijelio nam je Goran Perica.
- Napori su ogromni, trenirali smo za ovu utrku još od nove godine. Budući da smo sva trojica amateri i imamo svoje poslove i obveze, morali smo tome prilagoditi i treninge. Inače, svakodnevno treniramo između dva i pet sati. Sve ovisi o tome koju disciplinu taj dan trenirate. Jasno da vam više vremena uzme vožnja bicikla nego plivanje - kaže Perica.

Kako je bilo na samoj utrci u Italiji?
- Meni je bilo fenomenalno. Jako dobro sam se osjećao. Morate se fantastično osjećati kada sudjelujete u utrci zajedno s još 2200 ljudi - veli friški šibenski ironman.

Sudeći po broju sudionika vaš sport je vrlo popularan.
- Čujte, "Ironman" je licencija, i on je u svijetu triatlona nešto poput "Formule 1" u automobilizmu. Na svakoj utrci se napravi spektakl i uvijek je puno sudionika. Evo, dat ću vam primjer "Ironmana" u Klagenfurtu, koji se održava koncem svibnja. Ta utrka završi u nedjelju i odmah sutradan otvore liste za prijavu za utrku iduće godine. Međutim, već prvog dana u ponedjeljak popuni se svih 300 mjesta, a kotizacija iznosi nemalih 600 eura - priča Perica.

Čuli smo da ste se u Italiji, osim s kilometrima, borili i s meduzama?
- Istina! More je bilo puno meduza, što smo shvatili čim smo napravili trening dva dana prije utrke. Ali što je, tu je. Meduze nisu smrtonosne, mi smo imali odijela i nije bilo govora u eventualnom odustajanju. Činjenica je da je bilo neugodno gledati ogromne meduze na metar-dva dubine. S druge strane, pod rukama smo za vrijeme plivanja osjećali male meduze koje uopće nisu bile vidljive. Međutim, tijekom utrke se na to zaboravi, misliš na neki drugi cilj i ideš dalje - govori Goran Perica, koji je u mladosti bio vrlo uspješan plivač.

Svi govore da je "Ironman" teže svladati mentalno nego fizički.
- To je točno - u glavi je najveća pobjeda. Na utrci u Italiji imali smo sudionike različite dobi, muškaraca, žena... Nisu bili rijetki oni kojima je trebalo 16 sati da završe utrku, oni koji su odšetali maraton... U pravilu, profesionalci i pobjednici su stari između 35 i 40 godina. To nije slučajno, jer su u tim godinama psihički stabilniji nego oni mlađi - veli Perica, kojeg sportska javnost poznaje i kao međunarodnog nogometnog suca. S "Ironmana" on će brzo na travnjake.

- Je, u srijedu sudim Kup utakmicu Sloga Mravinci - Dinamo. Ja sam prvi aktivni nogometni sudac iz Hrvatske koji je završio "Ironman". Znam samo da su dva momka iz Osijeka također završili "Ironman", ali nakon što su okončali sudačku karijeru. Suđenje mi puno pomaže, jer me drži u treningu - zaključio je Goran Perica.

18. travanj 2024 19:16