StoryEditorOCM
OstaloPREDAH OD REKETA

Tenisača Franka Škugora uhvatili smo na kraćem odmoru u rodnom Šibeniku: Gorak mi je okus Wimbledona

14. kolovoza 2018. - 16:53

Tenisač Franko Škugor je uhvatio malo vremena da usred naporne sezone svrati u Šibenik, iz kojeg je otišao nakon osnovne škole. Bila je to idealna prilika da uz kavu popričamo s našim povremenim teniskim reprezentativcem.

– Svaki put kad dođem u Šibenik vrate se uspomene na djetinjstvo. No, rijetko dolazim jer sam izgubio kontakt s prijateljima. S obzirom na to da u Zagrebu živim već petnaest godina, sada sam napola purger, a napola Dalmatinac! Što se tiče mog odmora, on će trajati tjedan dana. No, to je aktivni odmor. Vježbam, idem u teretanu i igram nogomet. Ako me netko zove na tenis, dobit će odbijenicu – počeo je Franko razgovor sa smiješkom.


Šveđanin i Britanac


Iza Škugora, zasad, vrlo je uspješna sezona, u koju je ugradio dva osvojena turnira u parovima (Budimpešta, Hertogenbosch) i "obranio" polufinale najpoznatijeg teniskog turnira, Wimbledona.

– Ovo je vjerojatno moja najuspješnija godina. Pogotovo, ako uzmemo u obzir da mi igranje parova dosad nije bio prioritet. No, odlučio sam ovu sezonu što više odigrati u parovima, a u singlu što stignem. Start u sezonu, blago rečeno, nije bio baš bajan. Prva tri mjeseca s novim partnerom, Šveđaninom Lindstedtom nisam dobro funkcionirao. Shvatio sam da nešto treba mijenjati, pa smo raskinuli suradnju prije nego su krenuli turniri na zemlji. Približavao se i Wimbledon, a vrlo bitno mi je bilo da zadržim renking – govori Franko.

Franko se odlučio "upariti" s Britancem Dominicom Inglotom. Bila je to izvanredna odluka…
– Pogoditi partnera za parove nije baš lako. To je, na neki način, lutrija. Nikad ne znate kako ćete s nekim funkcionirati, hoćete li se poklopiti. A s Dominicom se upravo to dogodilo. Osjetio sam olakšanje igrajući s njim. U kratkom smo razdoblju ostvarili dobre rezultate – govori šibenski tenisač u svom, pomalo skromnom stilu.


Krajanove 'muke'


Kruna dobrih igara britansko-hrvatskog para bio je nastup na Grand Slamu u Wimbledonu. Škugor je, kao i prošle godine s Hrvatom Nikolom Mektićem, stigao do polufinala. Ovaj put ga je zaustavila američka kombinacija Sock – Bryan.

– Gorak je okus kad izgubiš tako bitan meč dvije godine zaredom. I oba puta u pet setova! Lani smo imali veće šanse za finale jer smo napravili break u petom setu. Ove smo se godine cijelo vrijeme vraćali. Gubili smo 2-0 u setovima i, jednostavno, nismo imali snage za potpuni preokret, makar smo dobro igrali u petom setu. Međutim, bio bih bahat da kažem da sam nezadovoljan wimbledonskim rezultatom. Ne može se baš svatko pohvaliti da je dvije godine zaredom nastupio u polufinalu tako velikog turnira. Još kad se tome doda podatak da je moj lanjski Wimbledon bio ujedno prvi Grand Slam na kojemu sam igrao parove… – ističe Škugor.

Mirne duše možemo kazati kako su se Hrvati isprofilirali kao vrsni igrači parova. Šibenčanin se posljednjim uspjesima pridružio Ivanu Dodigu, Mati Paviću, Nikoli Mektiću…

– Da, zbilja nas ima lijep broj u ovom trenutku. Izbornik Krajan je na slatkim mukama, jer ne može pogriješiti koga god da odabere u reprezentaciju. Uostalom, u Davis Cupu smo već devet ili deset mečeva u nizu bez poraza, kad je riječ o igri u parovima – napominje Franko.


Ozljede su prošlost


Prije reprezentativne pauze Franka očekuju nastupi po Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo u Winston Salemu, a onda na
posljednjem Grand Slamu sezone, US Openu.

– Ma, već se zna plan do kraja godine. Nakon Amerike me očekuje Rusija i Sankt Peterburg, a onda pred kraj sezone igram u Tokiju i Šangaju. Što se tiče reprezentacije, ne znam hoću li biti u kadru. Ponavljam, izbornik ima nekoliko opcija i vjerujem da će svaki njegov izbor biti dobar. Dakako, ja sam uvijek tu, spreman za nastup. Sa SAD-om nas očekuje vrlo težak meč. Njima paše novo pravilo po kojemu svaka reprezentacija može prijaviti pet igrača jer imaju dugu klupu, širi izbor. Mogu kalkulirati, za razliku od nas – smatra trenutačno 39. igrač svijeta, gledajući poredak u igri parova.

Franko bi, ako ovako nastavi, mogao dodatno popraviti renking. No, jedan od preduvjeta za to je zdravlje, preciznije njegova leđa s kojima je imao puno muke tijekom karijere.

– Zadnje tri, četiri godine se ne mogu požaliti na ozljede. Minulo je razdoblje za mene bilo stvarno dobro. Igram u kontinuitetu. Što sam stariji, sve bolje poznajem svoje tijelo, znam kako reagira. A bilo bi loše kad ne bih, s vremena na vrijeme, imao sitnih tegoba – zaključio je na kraju razgovora Škugor.


Ne sramim se reći da simpatiziram Dinamo
Zanimljiv podatak o Franku Škugoru pronašli smo na stranicama ATP-a. Tamo, među inim, stoji da je šibenski tenisač navijač zagrebačkog Dinama.
– Ne mogu reći da sam veliki fan, da idem stalno na utakmice, ali volim nogomet. Istina je da simpatiziram Dinamo i nikad se nisam sramio to reći, makar sam iz Dubrave gdje se većinom navija za Hajduk. No, nikad nisam imao neugodnosti zbog toga – priznaje Franko.

26. travanj 2024 06:15