StoryEditorOCM
OstaloVaterpolo

Počele pripreme "Solarisa" u Crnici: "Sunčani" će u elitu na splitski pogon

7. kolovoza 2018. - 14:16

Zapjenila je Crnica! Ili, vaterpolisti šibenskog Solarisa u ponedjeljak su počeli s pripremama za novu sezonu. Da budemo do kraja precizni, uvodni dio priprema odrađuje se već 20-ak dana pod paskom Perice Šiška, prošle godine pomoćnog trenera Renata Vrbičića.

Međutim, od ponedjeljka se u Crnici vježba dvaput dnevno. Hvata se potreban zamah za novu sezonu u kojoj "sunčani" imaju velika očekivanja. Nakon ponovna buđenja vaterpola u Šibeniku minulog proljeća, ove se godine Solaris želi vratiti tamo gdje pripada. U vrh hrvatskog vaterpola, a što se tiče regionalnog natjecanja – u A-1 ligu.

Spomenuti dio priprema, do 1. rujna, vodit će Jure Marelja, bivši sidrun Šibenčana, koji se u Crnicu vraća kao pomoćni trener Joška Krekovića, novog kormilara "sunčanih". Budući da je Kreković još uvijek zauzet obvezama oko mlade hrvatske reprezentacije, Marelja će po njegovim uputama "drilati" šibenske vaterpoliste.

Premda je voda u bazenu u Crnici tijekom ljeta manje-više mirovala, uprava kluba bila je više nego aktivna. Dapače, čak je i unutar uprave došlo do nekih promjena. Funkciju predsjednika kluba od Tomislava Peraka preuzeo je Tomislav Ninić Cico.

No, to je gotovo bezbolna promjena. Puno bolnija je bila ona trenerska. Nakon prerane smrti Renata Vrbičića uprava je posegnula za Splićaninom Joškom Krekovićem za kojeg vjeruju da ima znanja da ostvari visoke klupske ciljeve.

Velike ambicije podrazumijevaju i kvalitetnu ekipu. Potaknuti neuspjesima iz proteklih sezona u Crnici su ove godine na vrijeme odlučili složiti kostur momčadi. Prvi veliki posao bio je dogovoriti ostanak Andrije Vlahovića, prošlogodišnjeg nositelja igre. U tome su čelnici Solarisa uspjeli i to je nedvojbeno najveće pojačanje za novu sezonu.

Međutim, nisu uspjeli nagovoriti gruzijskog centra Kobu Kintsurashvilija da ostane u Šibeniku. Stoga je primaran zadatak bio naći adekvatnu zamjenu za Gruzijca na osjetljivoj poziciji "dva metra". I našli su ga u Splitu, točnije u POŠK-u. Ime mu je Ivo Begović. Prema raspoloživim informacijama, Begović je igrač približno iste kvalitete kao i Kintsurashvili. Tehnički čak i čistiji, koji je podjednako kvalitetan i u realizaciji i kod zarađivanja isključenja. Zanimljivo, Begovića je u redovima Solarisa želio vidjeti i pokojni Vrbičić. A Vrba zna što su kvalitetni centri.

Iz Splita se, samo iz Mornara, u Šibenik vratio i Karlo Erak. On bi trebao pojačati desnu stranu Solarisova napada. Trener Kreković će za razliku od svog prethodnika na raspolaganju imati i klasičnog ljevaka. I tu su Šibenčani rješenje našli u Splitu. Ovaj put u trećem splitskom klubu Jadranu. Kapicu Solarisa u novoj sezoni nosit će 20- godišnji ljevak Ferdinand Josip Bušelić. Trener Kreković sa sobom je poveo i sina Karla, koji je iskoristiv na lijevoj strani napada, ali i na bekovskoj poziciji.

Ipak, prvo Krekovićevo rješenje na beku će biti super iskusni Andrija Komadina, koji je odlučio još jednu sezonu podmetnuti "stare kosti" na kojima je još dosta kvalitete. Definitivno je otpala mogućnost da se u Šibenik vrati Toni Santini.

Međutim, još uvijek je otvorena varijanta da Solarisova vrata ponovno čuva Marin Šparada. Naime, on je "vruća" želja trenera Krekovića. No, s njegovim aktualnim klubom Mornarom situacija je još uvijek "povuci-potegni". Navodno, u pregovore će se izravno uključiti i Perica Bukić, koji uporno brine o šibenskom vaterpolu. Dovođenje Šparade jedan je od klupskih prioriteta, jer je lanjski prvi čuvar mreže Ivan Jukić praktički u ulozi poluprofesionalca, pa će zbog stalnog posla moći trenirati samo jedan put dnevno.

– Nadam se da smo momčad posložili tako da puno lakše odigramo Regionalnu A-2 ligu nego lani. Ne odustajemo od našeg cilja da uđemo u A-1 ligu. Hoćemo li to učiniti osvajanjem lige ili kroz kvalifikacije manje je važno. Ne smijemo se zavaravati da ćemo "išamarati" protivnike u regionalnoj ligi, ali nadam se najboljem iz jednostavna razloga što su stvari u klubu posložene na zdravim temeljima. Moram kazati da je uprava sve svoje obveze prema igračima ispunila u 100-postotnom iznosu, a sada je na njima da to vrate svojim igrama – kazao je Tomislav Jukić, dopredsjednik Solarisa.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je teško kazati tko će Solarisu biti najveći suparnik. Primjerice, lani je beogradska Crvena zvezda predvođena srpskim izbornikom Dejanom Savićem bila neprikosnovena u Regionalnoj A-2 ligi.

– Puno toga će diktirati financije. Još moramo vidjeti koji klubovi će sve igrati i kako se tko pojačao. Tek onda ćemo znati strategiju kako se prema kome postaviti – zaključio je Jukić.

08. svibanj 2024 03:17