StoryEditorOCM
OstaloKreković je Vrbičićev nasljednik

Donosimo razgovor s novim trenerom "sunčanih": Vratit ćemo Solaris u vrh hrvatskog vaterpola

4. srpnja 2018. - 15:53

Joško Kreković (49) novi je trener vaterpolista šibenskog Solarisa. Ono što smo prije nekoliko dana najavljivali kao vrlo veliku vjerojatnost, u ponedjeljak navečer dobilo je i službenu potvrdu. Naime, preksinoć se sastala uprava VK Solaris i amenovala prijedlog Stručnog savjeta, koji je predložio Krekovića za nasljednika iznenada preminulog Renata Vrbičića.

Kako nam je izjavio Tomislav Jukić, dopredsjednik Solarisa, čelnici kluba smatraju kako Kreković ima renome i stručne referencije kojima jamči ostvarenje klupskih ciljeva. A oni su, sljedeće sezone, ulazak u A-1 Regionalnu ligu. Da bismo ilustrirali koliko je Kreković veliko vaterpolsko ime, dovoljno je spomenuti kako je bio dvostruki prvak Europe sa splitskim Jadranom i osvajač olimpijskog srebra u Atlanti s Hrvatskom, ili prvog velikog odličja naših vaterpolista u samostalnoj državi.

Sudbina je htjela da Krekoviću u tim uspjesima suigrač bude Renato Vrbičić, čovjek kojeg nasljeđuje na klupi Solarisa. I to pod nimalo lijepim okolnostima...

– Uh, to je za mene vrlo teška tema. Ne znam uopće je li za novine. Ali, život mora teći dalje. Što da vam kažem o svojim odnosima s Vrbom? Valjda dovoljno govori podatak da smo bili cimeri u Atlanti. Toliko mi je žao zbog toga što se dogodilo da vam ne mogu ni opisati. Vjerujem da ću u Crnici s uspjehom nastaviti tamo gdje je Vrbičić, nažalost, stao – počeo je naš razgovor novi trener šibenskih vaterpolista.

Rekli smo nešto o Krekovićevoj igračkoj karijeri. Što se trenerske tiče, samostalno je vodio splitski Mornar. Uostalom, u Crnicu i dolazi s mjesta trenera mladih kategorija splitskog kluba. Na već spomenutom preliminarnom sastanku na šibenskom bazenu, Kreković se predstavio upravi kluba i igračima.

– Prije svega, zahvalio sam predsjedniku kluba Tomislavu Cici Niniću i upravi što su mi ukazali povjerenje da nastavim voditi projekt koji je počeo tijekom prošle sezone. Mjesto trenera Solarisa meni je čast i izazov. Najvažnije je da se moje i klupske ambicije preklapaju. Također, mislim da je vrlo moguće ispuniti ciljeve koji su pred nas postavljeni u idućoj sezoni. Prije svega, trebamo ustrojiti klub na pravi način. Potom, uvesti Solaris u A-1 regionalnu ligu, a na koncu i vratiti klub u gornji dom hrvatskog vaterpola, ako već hoćete, i u sam vrh – ambiciozno govori Kreković.



Temelji o kojima govori novi trener Solarisa počeli su se graditi već minulog proljeća, kada je vaterpolo u Šibeniku, poslije godina stagnacije, ponovno doživio zamah.

– Sigurno da jesu! Međutim, pred nama je sasvim nova sezona. Moramo vidjeti što će napraviti naša konkurencija u A-2 regionalnoj ligi. U skladu s tim, moramo se i mi ponašati. Držim da postojeća momčad Solarisa uz jedno ili dva pojačanja može igrati značajnu ulogu u Regionalnoj A-2 ligi – veli Kreković.

Najveće pojačanje je ostanak Andrije Vlahovića, koji je uz Gruzijca Kobu Kintsurašvilija minulog proljeća nosio igru Solarisa. No, Šibenčani su se rastali s gruzijskim sidrunom pa je nužno pronaći adekvatnu zamjenu za njega na poziciji "dva metra".

– Klub je u pregovorima s nekim igračima na poziciji centra, međutim u ovom trenutku ne bih o imenima. Ali, ne trebate se bojati, taj igrač koji dođe u Solaris bit će kvalitetna zamjena za Kobu, oko toga ne treba strahovati – umiruje novi kormilar "sunčanih".

Kao rješenje na poziciji centra spominjao se i iskusni Šibenčanin Jure Marelja, s kojim ste surađivali u Mornaru?
– Da, Marelja se vraća u Crnicu. No, ne kao igrač, nego kao moj pomoćnik. Tako da smo se i u stručnom stožeru dobro ekipirali – odgovara Kreković.

U javnosti kolaju imena vratara Marina Šparade, te napadača Karla Eraka i Tonija Santinija kao novih igrača Solarisa?
– Koliko znam, Erak je već sve dogovorio s klubom oko svog povratka. Što se Šparade tiče, on je moja velika želja i bio bi veliki iskorak za Solaris da nam pristupi. No, on još ima riješiti neke stvari s Mornarom. Što se ostalih igrača tiče, sve je još u fazi pregovora, tako da ne bih još volio izlaziti u javnost s imenima – oprezan je trener Kreković.

U već spomenutoj šibenskoj proljetnoj vaterpolskoj renesansi svoje mjesto imaju i navijači, koji su u nekoliko posljednjih utakmica u sezoni lijepo napunili tribine bazena u Crnici.

– Čvrsto vjerujem da ćemo svojim igrama i rezultatima dati dovoljno razloga navijačima da i u idućoj sezoni posjećuju utakmice Solarisa – zaključio je Joško Kreković.

25. travanj 2024 11:34