StoryEditorOCM
OstaloJedriličarska Formula 1

Čovjek od kojeg je i Leo Messi tražio autogram uživa u Šibeniku: Ovo je sjajno mjesto za jedrenje (FOTO)

22. svibnja 2018. - 21:39

U utorak je u šibenskom akvatoriju održan posljednji trening, prije sutrašnjeg prvog plova jedriličarske regate TP 52 Super Series. Riječ je o top događaju u svijetu jedrenja na kojem će nastupiti 13 posada na "jurilicama" koje se u svijetu jedrenja u žargonu nazivaju Formulom 1

Među brojnim jedriličarskim "markama" u Šibenik je stigla i institucija svjetskog jedrenja Robert Scheidt, brazilski majstor koji je osvojio pet olimpijskih medalja, a CV mu krasi i 17 medalja sa svjetskih prvenstava i 120 pobjeda na različitim regatama.

Jedna od jedriličarskih legendi koja će se natjecati u Šibeniku je i Argentinac Santiago Lange, čija je sportska priča bila jedna od najemotivnijih na Olimpijskim igrama u Riju. Popularni Santi prvi će put boraviti na našoj obali.

S gotovo 55 godina Argentinac je postao najstariji olimpijski prvak u jedrenju. No, to je postignuće uslijedilo nakon što ga je u ožujku 2015. godine zadesila prava noćna mora. Naime, njegov san o nastupu na svojim šestim olimpijskim igrama praktički je prekinut kad mu je dijagnosticiran rak pluća. Operacijom mu je uklonjeno 80 posto lijevog plućnog krila. No, Santiago Lange u glavi je imao plan o nastupu u Brazilu i tvrdoglavo ga se držao. Pet dana nakon osmosatne operacije već je pješačio, desetog dana vozio je bicikl, a nakon 41 dana bio je u brodu.

Lange je nakon Rija postao planetarna zvijezda. Divio mu se čak i Leo Messi kad su se u rujnu 2017. upoznali na utakmici Barcelone. Jedan od najboljih nogometaša svijeta upoznao je svoga sportskog heroja i zatražio autogram.

U posadi argentinskog majstora je Šime Fantela, hrvatski zlatni olimpijac iz Rija:
- Lange je moj veliki prijatelj, koji me je pozvao da mu "dam ruke" i sudjelujem na njegovom brodu kao dio posade. Lange smatra da mu mogu pomoći budući da dobro poznajem lokalne uvjete jedrenja- kazao nam je zadarski majstor.

Pitali smo ga kakvi su Santijevi prvi dojmovi o Šibeniku:
- Lange je oduševljen uvjetima koji vladaju u Šibeniku i Mandalini. Međutim, nije samo on pun riječi hvale. Isto misle i svi sudionici ove regate s kojima sam pričao. Uz odlične uvjete koje nam je omogućio organizator, poslužio nas je i vjetar, a to je nama jedriličarima najvažnije- istaknuo je Šime Fantela.

Premda je svjetska zvjezda, Langea nije trebalo puno nagovarati da stane pred novinarski notes i podjeli s nama prve dojmove sa svog prvog susreta j hrvatskom obalom:
- Vrlo sretan sam što sam u Hrvatskoj, u Šibeniku. Ovo je krasno mjesto za jedrenje. Nekoliko puta sam jedrio sa Šimom Fantelom i drago mi je što ćemo moći jedriti zajedno na njegovom terenu- istaknuo je Lange.

Posebno zanimljiv bio je njegova odgovor na pitanje koliko je trofeja osvojio u karijeri:
- Dovoljno! Ja jednostavno uživam u jedrenju. To je ono što me ispunjava. Vjerujte, puno više uživam u samom jedrenju, nego u trofejima- poručio je slavni Argentinac.

Koliko je šibenska regata važna u svjetskim razmjerima pokušao je dočarati Šime Fantela:
- Ova regata je jako bitna. Ona je tek stepenicu iznad America's Cupa što je vrhunac u svijetu jedrenja. Mogao bih reći da je regata koja se održava u Šibeniku čak iznad olimpijskih klasa- zaključio je Fantela.

27. travanj 2024 03:40