StoryEditorOCM
OstaloAutomobilizam

Za vikend u Skradinu poslastica za ljubitelje mirisa oktana; Na vrijeme zauzmite svoja mjesta kako biste vidjeli jurilice kraj Krke

Piše Josip Čaleta Car
18. svibnja 2018. - 10:34

S proljećem budi se i auto-moto sport, a to znači da drevni Skradin barem na vikend postaje centar hrvatskog automobilizma, no ove godine u nešto jačem izdanju. Naime, 12. po redu "Nagrada grada Skradina" ugostit će vozače iz centralno europske zone, što znači da će skradinskom ljepoticom tutnjati Poljaci, Česi, Mađari, Slovenci, Austrijanci i Crnogorci, svi vozači koji voze ovo međunarodno natjecanje.

- Mi smo s ovim izišli iz regije, postali smo čimbenik na europskoj razini, što ova staza svakako i zaslužuje - istaknuo je tajnik AK Mihovila Vlatko Mikulandra.

Mihovilci su zaista učinili sve da dobiju ovu utrku, a konkurencija je bila vrlo oštra. O važnosti utrke najbolje govori podatak da u Skradin stiže cjelokupno vodstvo HAKS-a na čelu sa Zrinkom Gregurekom, koji će ujedno biti i natjecatelj u VIP Seat konkurenciji, a svoj dolazak najavio je i Bato Mašanović, prvi čovjek crnogorskog autosporta, koji ima želju da se sljedeće godine jedna utrka prvenstva Crne Gore vozi u Skradinu. Uz Šibenčane, utrku su željeli i Zagrepčani organizirati na Sljemenu, te Splićani na Malačkoj. Skradinska staza pripremljena je na najbolji način i ove godine. Dugačka je 3400 metara i ima 3000 metara dvostruke ograde, a ove godine uređen je i park vozača sa 600 m2 novog asfalta.

- Do sada su za utrku prijavljena 152 vozača, što je apsolutni rekord u Skradinu, a vozit će se i VIP Seat kup, koji voze hrvatske legende, koje se inače natječu samo u krugu, no Skradinu nisu mogle odoljeti - kaže Mikulandra.

Ono što je posebno važno jest da se očekuje rušenje rekorda staze koji je trenutno 1.42,475 stotinki, a drži ga Domagoj Pereković. Uz njega, koji će nastupiti sa svojim Mitsubishi EVO, koji ispod haube ima 700 KS, glavni kandidati za novi rekord su Dean Dimitrijević sa Seat Leonom, te posebno Poljak Grezgorek Duda sa svojim Hyundai i30 WRC, koji je i glavni favorit utrke.

Uz FIA-CEZ prvenstvo, utrka se boduje i za prvenstvo Hrvatske, šampionat BiH, te prvenstvo povijesnih vozila. Trening je planiran za subotu i započet će u 11 sati, a sama utrka na rasporedu je u nedjelju od 12 sati. Iz organizacijskog odbora mole sve ljubitelje brzina da svoja mjesta zauzmu na vrijeme da ne bi bilo problema na stazi.

23. travanj 2024 22:27