StoryEditorOCM
OstaloHrvoje Duvančić

Ovaj Šibenčanin i rogoznički zet zaljubljenik je u more i jedrenje: Mojoj jedrilici od jednog metra nevera ništa ne može

Piše Vedrana Stočić
13. travnja 2018. - 21:35

U Rogoznici je pod pokroviteljstvom Općine Rogoznica i rogozničke Turističke zajednice u tijeku otvoreno Europsko prvenstvo jedriličara u klasi International One Metre (IOM), ili skraćeno "jedan metar". Natječe se čak 76 skipera modelara iz 18 zemalja, a brojna je i hrvatska reprezentacija. Male jedrilice od svega jednog metra, upravljane radiovalovima, punih sedam dana jedre rogozničkom valom. Veliki i turistički atraktivni sportski događaj, prema riječima rogozničke načelnice Sandre Jakelić savršen je način otvaranja nove i uspješnije turističke sezone.

Iza organizacije stoji šibenski jedriličarski klub "Val" i njegov član bez čijeg predanog rada, entuzijazma i puno odricanja Hrvatska, odnosno Rogoznica ne bi bila domaćin ovog prestižnog natjecanja.

Riječ je o Šibenčaninu Hrvoju Duvančiću, rogozničkom zetu, zaljubljeniku u jedrenje i more, skiperu modelaru i voditelju modelarske sekcije, kojemu je cilj puno veći od prvog mjesta na bilo kojem natjecanju, premda se može pohvaliti i odličnim plasmanima. To je na otvaranju prvenstva pred okupljenim natjecateljima iz 15 europskih država i iz Japana, Amerike i Tajlanda potvrdio i predsjednik JK "Val“ dr. Marko Paić.

Aktualna organizacija započela je još u veljači, Hrvoje je za to vrijeme morao odgovoriti na stotine mailova, uređivati web stranicu, te stalno kontaktirati sa sponzorima.

Pitamo ga kako mu je uspjelo sve to izorganizirati, medijski predstaviti, udovoljiti svim zahtjevima i željama natjecatelja iz različitih zemalja.

- Nije bilo lako, ali kada se nešto silno želi i kada se ima cilj, onda je sve moguće. I organizacija je u Rogoznici bila logičan slijed jer iza nas je dvanaest godina uspješne organizacije otvorenog prvenstva Hrvatske. Svaki klub u Hrvatskoj koji njeguje jedrenje radioupravljanim modelima imao je svoj tradicionalni termin za organiziranje regate. Među tih desetak regata nova se mogla smjestiti samo u stalno izbjegavanom siječnju, a rogoznička mikroklima i velika količina "visokih" siječanjskih temperatura u statističkim podacima meteoroloških postaja su prevagnule.

Dvanaest godina kasnije stigle su potvrde da smo bili u pravu i da je izabrana idealna lokacija, jer uspješne organizacije rogozničke regate na kojoj su nastupili skiperi modelari iz gotovo svih europskih zemalja bila je dobra preporuka da JK "Val" dobije organizaciju Europskog prvenstva. Valja još istaknuti dobru suradnju s Općinom Rogoznica i rogozničkom Turističkom zajednicom, našim generalnim sponzorom Marinom Frapa, ali i brojnim volonterima zaljubljenim u jedrenje. Natjecatelji su zadovoljni i oduševljeni, mnogi od njih došli su čak sedam dana ranije, neki su doveli i cijele obitelji na dvotjedni odmor i uživanje u jedrenju - kaže Hrvoje.

U čemu je posebnost malih jedrilica i jedre li one po istim pravilima kao i velike?
- Klasi IOM jedrilica na daljinsko upravljanje glavni je znak prepoznavanja njihova dužina od jednog metra. Riječ je o jedrilicama koje se izrađuju prema pravilima što ih priznaje svjetska modelarska organizacija, a i jedri se prema pravilima svjetske jedriličarske federacije. Iako kormilari nisu na njima, primjenjuju se sva pravila jedrenja kao na jedrilicama bilo koje veličine. Jedina razlika u odnosu na velike je što ove male jedre po svim smjerovima i snazi vjetra jer nema straha za sigurnost posade. Jedne godine u Rogoznici jedrilo se po jakom jugu, čiji su refuli često prelazili 30 čvorova.

Koliko dugo se na šibenskom području njeguje modelarstvo i jesu li za taj kreativan sport zainteresirani mladi i djeca?
- U Šibeniku je iza Drugog svjetskog rata bila vrlo aktivna brodomodelarska sekcija. Iako je bio duži period zastoja, posljednjih dvadesetak godina modelarstvo je oživjelo, što potvrđuje i 23 godine organiziranja šibenske i 12 godina rogozničke regate modela. Sport nije nimalo jeftin, vrhunska jedrilica klase IOM dođe više od 3000 eura, posljednjih godina je standardizirana iako su dozvoljeni određeni dizajnerski eksperimenti. Međutim, ima rješenja za početnike i one koji se žele baviti ovim sportom jer jedrilice klase RG 65 dođu oko 2000 kuna. I u sklopu ove regate organiziramo radionicu za djecu i odrasle u klasi RG 65, a projekt podržava Hrvatska zajednica tehničke kulture - objašnjava Hrvoje.

19. travanj 2024 09:23