StoryEditorOCM
OstaloPUNI ADRENALINA

Predstavljamo šibenske ragbijaše: Sretni smo kao mala djeca kada poslije utakmice protivnike počastimo maništrom i fažolom (FOTO)

19. veljače 2018. - 13:42

Proteklih dana svjedočili smo spektakularnim prizorima finalne utakmice američkog nogometa Super Bowla, jedne od najgledanijih svjetskih sportskih priredbi. Tisućama kilometara dalje, u malom Šibeniku, na dobrom, starom, ali derutnom igralištu u Mandalini treniralo je dvadesetak momaka. Daleko od blještavila reflektora i kamera. Ili, ako ćete preciznije, ispod pet improviziranih reflektora, koji se pale svaki zasebno. I teren osvijetle toliko da ne izgleda kao da po njemu lete šišmiši. Igrali su ragbi. Sport, koji je, zapravo, majka američkom nogometu. No, osim prepoznatljive jajolike lopte i nemaju prevelikih dodirnih točaka.


Carrara udario temelje


Šibenski se ragbijaši nikad neće moći poistovjetiti s prvacima u američkom nogometu Philadelphia Eaglesima. Ni u čemu. No, Šibenčani ih u jednom sigurno "šišaju“. U entuzijazmu. Na njemu se 2011. godine i rodio Ragbi klub Šibenik.

- Ragbi se u Šibeniku igrao i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sve do rata. No, mi s prijašnjim klubom nemamo nikakve veze. Žao nam je zbog toga, jer smo prije sedam godina krenuli doslovno od nule. Zato smo iz penzije morali vraćati Nikicu Carraru. Starog ragbijaškog vuka, Šibenčanina, koji je nosio dres splitske Nade. On nam je u prve dvije godine udario temelje, uspostavio disciplinu. Trenirali smo poput profesionalaca. Gdje je on stao, nastavio je Milan Mazalin. Jedan od naših najboljih igrača postao je trener - govori nam Frane Koštan, prvi čovjek Ragbi kluba Šibenik.

Prve tri godine šibenski su "plavi“ igrali Prvenstvo Dalmacije. Zajedno s Atletikom iz Svetog Filipa i Jakova, Pločama, drugom momčadi Sinja… Potom je druga liga podijeljena prema regijama, na sjever i jug. Do ujedinjenja je došlo nakon što su čelni ljudi Hrvatskog ragbijaškog saveza shvatili da Dalmacija dominira i po kvaliteti i po brojnosti klubova. Posljednje dvije godine Šibenčani nastupaju u Jedinstvenoj drugoj ligi, a lani su ostvarili i najbolji rezultat u povijesti kluba - drugo mjesto.


Perspektivna mladost


- U prvoj smo godini postojanja kluba imali više igrača nego danas. Tada nam je u dva mjeseca pristupilo četrdeset ljudi. Tada je ljudima bila atraktivna već činjenica da će se u Šibeniku igrati ragbi. Naš bivši igrač, veliki Funcut Ivo Špec dovukao nam je desetak navijača, koji su postali ragbijaši. I danas nam gro momčadi čine žestoki Funcuti. No, sada je to sve na puno ozbiljnijoj razini. Naziru se konture ozbiljne ragbi momčadi. U kadru imamo 25 igrača. Najmlađi imaju 17, a najstariji tridesetak godina. Varate se ako mislite da su nam najveći problem uvjeti. Teži nam je zadatak skupiti "pristojnu“ brojku na treningu jer većina nas radi ili ide u školu - govorili su nam igrač-trener Milan Mazalin i predsjednik kluba Frane Koštan.

Da ono što Mazalin i Koštan govore nije "prazna“ priča, potvrđuje i podatak da su u posljednjoj službenoj utakmici šibenski ragbijaši ostvarili najuvjerljiviju pobjedu u povijesti kluba. "Razmontirali“ su zagrebačku Lokomotivu s 86:12! Ragbi klub Šibenik svake godine mladim hrvatskim selekcijama pošalje i jednog perspektivnog igrača (Bukić, Skelin, Matešić, Imamović). Zato je logično da u Mandalini potajno razmišljaju o plasmanu u hrvatsku ragbijašku elitu.


S protivnicima na fažol


- Ovo su prijelazne godine. Nakon sedam godina sazrijevanja dolazi vrijeme kada treba napraviti iskorak. No, apetiti Prve lige su veliki. U financijskom i kadrovskom smislu teško bismo to mogli podnijeti. Mi smo sretni kao mala djeca kad nakon utakmice zajedno s protivnicima organiziramo ručak. Da ih počastimo fažolom, maništrom i pivom. To i je čar ragbija. Ni u jednom sportu ne možete vidjeti da vas protivnički trener u poluvremenu upozorava gdje griješite, što trebate popraviti. Zato nam je trenutačno najveći izazov okupiti još više djece. Šibenska je mladost zaista talentirana za sport jer u sebi imaju usađen toliko potreban pozitivan bezobrazluk. Za nogomet, košarku, pa i za ragbi. Ako ne bude njih, neće biti ni ragbija u Šibeniku – poručili su šibenski ragbijaši.


Pomažu Zadranima
Da je ragbi atipičan po mnogočemu, govori i primjer međusobne suradnje šibenskih i zadarskih klubova:
- Puno je igrača sa zadarskog područja igralo za nas kad smo tek formirali klub. Sada mi pomažemo Ragbi klubu Zadar da stane na noge. Barem se mi moramo držati skupa kad su već navijači na ratnoj nozi. Znamo i mi koji put provocirati jedni druge na račun toga, no sve ostaje u granicama normalnog - kaže nam Koštan.


Jan, 17-godišnji kapetan
RK Šibenik odnedavno ima novog kapetana. To je mladi hrvatski reprezentativac, 17-godišnji Jan Imamović.
- Uživam u svakom treningu. Posebice, kad se igra 'touch', ragbi bez kontakta, koji služi za vježbanje linija napada. Ragbi nije tuča. Ozljede se događaju jedino kad niste u kondiciji. Zato bih volio da nam se pridruži još više mladih. Možda i oni, poput mene, doguraju do mlade reprezentacije - kazao nam je mlađahni kapetan Šibenika.

27. travanj 2024 02:20