StoryEditorOCM
OstaloSvečanost u kazalištu

Doznajte tko su najbolji sportaši Šibenika u 2017. godini; pogledajte i fotogaleriju s dodjele priznanja

26. siječnja 2018. - 15:25

U šibenskom teatru je održano svečano proglašenje najboljih sportaša Grada Šibenika za 2017. godinu. Titulu najboljeg sportaša grada, inače namijenjenu pojedincu, prvi put u povijesti ovih izbora ponio je dvojac "Krke"- Frane Filip Garma i Luka Gojanović. I to posve zasluženo, jer ti su šibenski veslači bili dio hrvatskog reprezentativnog četverca koji je u njemačkom Krefeldu na Europskom prvenstvu za juniore osvojio zlatnu medalju. Najbolja među djevojkama je Karmela Makelja, članica šibenskog Kickboxing kluba "Dalmatino". Mlada Primoštenka u Šibenik je donijela brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva u kickboxingu u Budimpešti u svom prvom nastupu u seniorskoj konkurenciji na tako velikoj sceni. Osim toga, osvojila je titule prvakinje Hrvatske u low kicku, kickboxingu i K 1.

Među momčadima, prvo mjesto su odnijeli košarkaši GKK Šibenika, koji su to priznanje zaslužili odličnim rezultatima tijekom cijele 2017. godine, a ponajviše osvajanjem prvog mjesta u regularnom dijelu košarkaškog prvenstva Hrvatske.
Najbolji ženski sastav u gradu za 2017. godinu su plivačice Šibenika. Njima u leđa gledaju košarkašice Šibenika, dok su treće mjesto zaslužile vaterpolistice Viktorie.

Iza dvojca Garma- Gojanović- Rakić, u konkurenciji najboljih sportaša Šibenika ostali su Ignacije Valečić iz Hrvačkog kluba Šibenik, koji je bio seniorski prvak Hrvatske u slobodnom stilu i veceprvak u grčko-rimskom stilu te jedriličar "Vala" Roko Copić, koji je osvojio srebrnu medalju na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u klasi laser 4.7. i broncu u klasi LRD. U konkurenciji žena, drugo mjesto iza Makelje osvojila je atletičarka Radmila Maksimović, koja je uzela srebrnu medalja na Prvenstvu Hrvatske u disciplini Ultramaraton 100 kilometara i brončanu medalju u disciplini planinsko daljinsko trčanje na 37.5 kilometara. Treće mjesto pripalo je košarkaškoj reprezentativki Klaudiji Periša iz ŽKK Šibenika.

Na koncu, među najboljim momčadima grada iza košarkaša Šibenika plasirali su se veslači "Krke", dok su treće mjesto zaslužili malonogometaši Crnice.

Najboljim trenerom u Šibenika u prošloj godini proglašen je Milan Radečić, glavni trener veslača "Krke". On je bio bolji od Vladimira Anzulovića, stratega košarkaša Šibenika i Robertina Jelovčića, kormilara malonogometaša Crnice.

Dodijeljeno je i niz posebnih priznanja. Tako je postumna nagrada za rad u sport dodijeljena Ivi Despotu. Riječ je legendarnom veslaču "Krke", višestrukom prvaku i reprezentativcu bivše države u 70-im i 80-im godinama, dugogodišnjem veslačkom sucu i čovjeku koji je godinama bio simbol i nositelj uspjeha Veslačkog kluba Krka.

U kategoriji dugogodišnji zaslužni sportski djelatnik nagrade su otišle trojici ljudi koji su cijeli svoj sportski vijek posvetili nogometu. To su Tomislav Copić, Ivo Šupe i Ivan Mikelić. Copić je bio jedan od najboljih nogometnih sudaca u bivšoj državi, a nakon sudačke karijere postao je kontrolor-instruktor i mentor za suce. I danas je aktivan kao uvažen član komisije nogometnih sudaca u Dalmaciji. Šupe je više od 40 godina proveo na Šubićevcu kao nogometni trener gdje je odgojio mnoge generacije. Nešto slično kao i profesor Ivan Mikelić, koji je u svojoj trenerskoj karijeri bio specijalist za najmlađe kategorije HNK Šibenik.

Prema ocjeni žirija najbolji sportski novinar u 2017. godini je kolega Davor Trutin iz Sportskih novosti, Radio Ritma i Sportklub televizije.

Nagradu za izniman rezultat u amaterskom sportu dobio je Dino Belakušić- Brico koji je uspio odraditi Ironman u Frankfurtu.
Marko Skelin, član Plivačkog kluba osoba s invaliditetom "Riba", inača osvajač srebrne i brončane medalje na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u plivanju dobio je nagradu za izniman doprinos u razvoju sporta za sportaše s invaliditetom. Ista nagrada otišla je u ruke i Toniju Vranjiću iz Hrvačkog kluba "Šibenik".

Ivici Tucku, najboljem vaterpolskom treneru na svijetu dodijeljena je nagrada za međunarodna dostignuća šibenskih sportaša u 2017. godini. Na kraju, Omladinskom košarkaškom klubu "Dražen Petrović" pripala je nagrada za dugogodišnje djelovanje, odnosno 20 godina uspješnog rada.

Među ostalim, nazočnima u šibenskom HNK obratio se gradonačelnik Šibenika Željko Burić:
- Čestitam svim dobitnicima priznjanja i vjerujem kako će i to biti samo podstrek za daljnji rad. Inače, sport je vrlo važan u promociji i identitetu grada. Imamo sreću što je Šibenik grad ogromnog sportskog potencijala i nepresušno vrelo talenata- rekao je šibenski gradonačelnik i istaknuo glavne smjernice sportske politike njegove administracije:

- Kada smo preuzeli upravljanje Šibenikom bili smo svjesni da nemamo novca graditi nove velebne sportske objekte. Međutim, odlučili smo se temeljito obnavljati sva postojeća sportska borilišta. Takvu politiku ćemo voditi i dalje. Premda smo izgradili teren s umjetnom travom, ne zaboravljamo stadion na Šubićevcu. Točno znamo što još treba napraviti na tom nogometnom zdanju. Također, u proračunu za 2018. godini povećali smo za milijun kuna izdvajanja za sport. I to ne za profesionalne ekipe, već za osnaživanje omladinskih pogona u klubovima- kazao je Burić.

U ime svih nagrađenih sportaša nazočnima se obratila Karmela Makelja:
- Iznimna mi je čast biti prva sportašica u Šibeniku. Vjerujem da dijelim mišljenje svih svojih kolega, ovo priznanje će nam biti samo dodatni motiv da u 2018. godini budemo još bolji- poručila je Makelja.

26. travanj 2024 18:49