StoryEditorOCM
OstaloOko škoja Jabuke

Vodice: Večeras starta najizazovnija i najzahtjevnija pučinska regata u Hrvatskoj

Piše Ante Talijaš
10. studenog 2017. - 09:37

U petak navečer, u organizaciji Jedriličarskog kluba "Tijat", iz vodičke luke startat će 15. izdanje kultne regate krstaša Vodice - Jabuka - Vodice. Ova regata pod nazivom "Zagrizi Jabuku" iz godine u godinu sve je veći mamac vrhunskim jedriličarima iz Hrvatske i brojnih europskih država. A kako ne bi i bio, kada se radi o najizazovnijoj i najzahtjevnijoj pučinskoj regati do najudaljenijeg jadranskog otoka i natrag, dugoj čak 110 nautičkih milja, sa spektakularnim noćnim startom iz vodičke luke.
Već po tradiciji jedrit će se na ruti Vodice - Komorica - Jabuka - Blitvenica - Vodice. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, druga je varijanta upola kraća ruta Vodice - Komorica - Jabuka - svjetionik Mulo (podno Rogoznice) - Vodice.

Kako doznajemo od Stanka Skočića, "spiritusa movensa" regate i predsjednika vodičkog Jedriličarskog kluba "Tijat", na startu ovog 15. izdanja jedra će ukrstiti više od sto brodova, od 12-metarskih jedrilica pa do maksi krstaša dužine 22 metra. Na njima će se naći oko 1500 adrenalinskih zaljubljenika u jedrenje iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije, Švicarske, Italije, Mađarske, Finske, Norveške, Švedske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Rusije, Ukrajine te iz SAD-a i Kanade.

- Do sada imamo prijavljenih već 85 brodova, a kako je rok prijave do petka navečer do 18 sati, očekujem da će se na startu okupiti rekordan broj od postojanja regate, a to je oko 110 jedrilica, od čega 70 posto stranih. Podsjetio bih da je na prvoj regati prije 15 godina sudjelovalo samo 15 brodova - kaže Skočić.

- Prema meteorološkim prognozama, ovo 15. izdanje naše regate trebalo bi imati idealne uvjete za jedrenje jer se očekuje umjereni levanat od 15-ak čvorova. No, bez obzira na povoljne vremenske uvjete, poznato je da je riječ o izuzetno zahtjevnoj regati koja za sve sudionike iziskuje mnogo napora i umijeća. Nama kao organizatorima uvijek je najvažnije da sve protekne u najboljem redu oko sigurnosti posada i brodova. Nadam se da će tako i biti - rekao je Stanko Skočić, dodajući kako će, već po tradiciji, regata startati u petak navečer između 20 sati i ponoći.

Među natjecateljima je pobjednik lanjske skraćene regate - austrijski maksi krstaš "Green Dragon", za čijim je kormilom skiper Johannes Schwarz, potom krstaš E-1 s češkom posadom Zindulke Racing Teama i kormilarom Davorom Perovićem, slovenski maksi krstaš "Veliki Vrhovnik" sa skiperom Dušanom Puhom. Ni ovo izdanje neće proći bez naših poznatih jedriličara. Do pobjedničkog pehara pokušat će dojedriti 14-metarska jedrilica "Ola" s kormilarom Tonijem Bulajom iz "Marina Kaštela", a ni 15. izdanje neće proći bez proslavljenog hrvatskog jedriličara Šime Stipaničeva.

25. travanj 2024 22:35