StoryEditorOCM
OstaloEvala Ignacije

Šibenik ima državnog prvaka u hrvanju! Zagreb mu bio "prebrz", pa Krešimirovom gradu donio titulu

2. studenog 2017. - 13:04

Šibenik ima još jednog državnog prvaka! Riječ je o Ignaciju Valečiću, koji je osvojio tu titulu u hrvanju, i to slobodnim stilom u kategoriji do 70 kilograma. Istina, Igancije nije fetivi Šibenčanin. On je purger koji je zagrebačku adresu zamijenio šibenskim kalama i donio puno dobrih stvari u šibensko hrvanje. Jedan od glavnih krivaca zašto je Valečić završio u Krešimirovom gradu je Zvonko Erak, legenda šibenskog hrvanja:

- Čujte, uvijek sam imao želju otići živjeti u manju sredinu. Zagreb mi je bio predinamičan. Ne samo što se načina života tiče, već i hrvanja budući da u Zagrebu ima čak devet hrvačkih klubova. U tim mojim razmišljanjima jedan trener Zadra mi je spomenuo profesora Eraka iz Šibenika koji je pred mirovinom i kojemu treba mlada "radna snaga". Eto, sad sam već godinu dana Šibenčanin i mogu kazati da sam se dobro snašao i da mi se sviđa grad- kaže Ignacije Valečić, inače diplomirani kineziolog.

Njegov šibenski mentor Zvonko Erak kaže kako je šibensko hrvanje puno dobilo Valečićevim dolaskom:
- Na tri mjesta u Šibeniku okupili smo veliki broj mladih hrvača. Ostvarujemo i vrlo dobre rezultate. Prvaci smo Hrvatske u nekoliko kategorija za dječake i djevojčice. Vjerujte, sve je to Ignacijeva zasluga, jer on više radi s mladima nego što trenira za svoja natjecanja. Za vrhunske rezultate potrebno je 4-5 sati treninga dnevno. Valečić si to ne može priuštiti, jer radi s 50-60 djece. Trenutačno je na pripravničkom stažu u srednjoj Tehničkoj školi i bila bi strahovita dobit da ga zadržimo u Šibeniku- govori Erak.

Unatoč tome što ne trenira kao vrhunski profesionalac, Valečić je uspio osvojiti naslov prvaka Hrvatske:
- Iskreno, konkurencija na tom natjecanju bila je nešto slabija. Iskoristio sam prigodu što je protivnik od kojeg sam lani izgubio hrvao njemačku Bundes ligu. Na koncu, do zlata sam došao s dvije pobjede nad hrvačima iz Sesvetskog Kraljevca- iskren je Valečić, koji je ujedno i viceprvak države u hrvanju grčko- rimskim stilom.

Valečića i Eraka primio je i šibensko-kninski župan Goran Pauk:
- Ovim primanjem želim čestitati Valečiću i njegovom klubu na trudu i izraziti zahvalu na promociji sporta Šibensko-kninske županije. Nadam se da će Valečić nastaviti osvajati medalje za Šibenik- rekao je Pauk koji je Valečiću uručio i prigodni poklon u znak zahvale.
 

25. travanj 2024 02:50