StoryEditorOCM
OstaloAkcija 'Šibenik u kontri'

Vaterpolisti: Spasimo dicu, 80 posto ih ne zna plivat! (FOTO)

26. svibnja 2017. - 13:24

Vaterpolski klub "Solaris" pokrenuo je u rujnu akciju "Šibenik u kontri". Primarni cilj akcije bio je da se djecu što više odvoji od ekrana, tableta, mobitela, računala i svih ostalih modernih čuda tehnike, odnosno da ih se navede na bavljenje tjelesnim aktivnostima i odmakne od sjedilačkog načina života.

– U tom razdoblju na bazenu smo testirali između 700 i 800 djece. Došli smo do alarmantnih podataka! U uzrastu učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, 80 posto djece se smatraju neplivačima. To znači da nisu u stanju otplivati 15 metara jednim stilom – kazao je Tomislav Perak, predsjednik VK "Solaris". Drugim riječima, djeca se smatraju neplivačima jer praktički znaju samo stajati na vodi. Ali, u slučaju da, ne daj Bože, upadnu u valovito more, sigurno se ne bi mogli spasiti. Slična situacija je i u Splitu, gdje je testiranja provodio proslavljeni vaterpolski trener Neven Kovačević. A to za mediteranske gradove poput Šibenika i Splita svakako nisu podaci kojima bi se mogli podičiti.

Kako bi pokušali promijeniti dramatično stanje po kojem su šibenska, ali i dalmatinska, djeca motorički "u banani", u "Solarisu" nastavljaju akciju.
– U razdoblju od 1. do 15. lipnja pokušat ćemo dovesti pet-šest škola na bazen da odrade sat tjelesnog odgoja. Iduće školske godine nastojat ćemo da sva djeca iz Šibensko-kninske županije dva puta tijekom polugodišta dođu na bazen, da osjete vodu i da ih se testira u vještinama plivanja – veli Perica Šišak, trener u VK "Solaris".

Bazen u Crnici bit će otvoren za svu djecu tijekom ljetnih praznika.
– Dapače, široke ruke pozivamo djecu da dođu na bazen tijekom školskih praznika. Ljeto je, neka se pokušaju baviti nekim sportom na vodi. Neka se čuje dječja graja na bazenu – poručio je Šišak.

Zanimljivo je bilo čuti što o ovoj temi kaže Denis Šupe, jedan od proslavljenih šibenskih vaterpolista, trenutačno trener u "Solarisu".
– Prema najnovijim istraživanjima, djeca iz Hrvatske su po fizičkom stanju među najgorima u Europi. A samo prije desetak godina bila su na prva tri-četiri mjesta po motoričkim funkcijama u Europi. Cilj ove akcije nije da upišemo 50 ili 100 djece u vaterpolo. Cilj je da djecu uključimo u bilo koji sport i da ih otrgnemo od kompjutora. U tom smislu moraju nam pomoći Grad i šira društvena i sportska zajednica. Naravno, ako pri tome djeca zavole vaterpolo, nitko sretniji od nas. U zadnje dvije godine u našem klubu se radi kvalitetno. Vjerujem da ćemo, ako tako nastavimo, za dvije-tri godine vratiti šibenski vaterpolo tamo gdje pripada, a to je sam vrh hrvatskog vaterpola – rekao je Šupe.

Bazen u Crnici uskoro bi trebao postati mala sportska oaza.
– Da, u suradnji s OKK "Dražen Petrović" postavit ćemo koš na vanjskom bazenu. Planiramo urediti i igralište za mali nogomet. Nadalje, ovaj dio grada gravitira vodenim sportovima jer su u blizini i veslači i jedriličari. Mislim da će ovaj projekt biti pun pogodak – optimist je Tomislav Perak, predsjednik VK "Solaris".


DOĐITE
Široke ruke pozivamo djecu da dođu na bazen tijekom školskih praznika. Ljeto je, neka se pokušaju baviti nekim sportom na vodi. Neka se čuje dječja graja na bazenu


Renato Vrbičić: Šokirali su nas rezultati testova
Na Šupine riječi nadovezao se i srebrni olimpijac iz Atlante Renato Vrbičić, također jedan od trenera u "Solarisu".
– Ovakvim akcijama važno je što više djece privući u sport. Manje je bitno koji će sport na koncu izabrati. Ali, alarmantni su podaci testova koje smo napravili. Frapantno je da 80 posto djece do četvrtog razreda ne zna plivati. Mi smo mediteranska zemlja, a djeca nam ne znaju plivati, odnosno znaju samo stajati na vodi. Da ta djeca upadnu u more s valovima, ne bi se znala spasiti! Zato apeliram na roditelje da dovedu djecu na bazen – poručio je Vrbičić.

20. travanj 2024 08:35