StoryEditorOCM
OstaloOd četvrtka do nedjelje

Spustite se na kavu na šibensku rivu i uživajte u jedriličarskom spektaklu

7. veljače 2017. - 12:33

Od četvrtka do nedjelje Šibenik će biti domaćin istinskog jedriličarskog spektakla. Naime, Šibenik je dobio organizaciju prve regate u sklopu European Match Race Toura, najjačeg i najprestižnijeg natjecanja u dvobojskom jedrenju.

- Vodstvo European Match Race Toura prepoznalo je uspjehe JK Vala i Wave Sailing centra u organiziranju match i fleet regata u protekle dvije godine. Uvrštavanje Šibenika u raspored za 2017. godinu veliko je međunarodno priznanje šibenskom i hrvatskom jedrenju- kazao je Denis Marinov-Bili, dopredsjednik JK Val.

Osim Šibenika, gradovi domaćini ovogodišnjeg europskog toura u dvobojskom jedrenju bit će Tivat, Beč, Monaco, Ragusa na Siciliji, Kopenhagen, njemački Ploen, a finale će biti organizirano u talijanskoj Ravenni i u rujnu.

Inače, prvi dan šibenske regate rezerviran je za za prijave, trening i svečano otvorenje. Potom se tri dana jedri na jedrilicama Beneteau 25. Start prve regate je u petak u 10 sati, a finale je u nedjelju.

U Šibeniku će nastupiti 10 posada iz šest država. Među njima su i dvije hrvatske. Jednu predvodi olimpijac Pavle Kostov, a drugu Šibenčanin Teo Piasevoli:

- U karijeri sam prošao puno toga, proputovao gotovo cijeli svijet, bio član posade koja je bila među prvih deset u svijetu u dvobojskom jedrenju, ali nisam mogao ni sanjati da će Šibenik biti domaćin jedne ovakve regate- iskren je Piasevoli.

Za vikend se očekuje vrijeme koje bi trebalo pogodovati jedriličarima. Kako akvatorij u šibenskoj luci krije dosta zamki, to bi moglo ići na ruku domaćim jedriličarima.

Šibenska luka jedinstveno je mjesto za organizaciju jedriličarskih regata. Iz jednostavnog razloga, što je šibenska riva sjajna pozornica za takve događaje.

Publici na ruku ide i činjenica što je dvobojsko jedrenje vrlo jednostavno za praćenje. Natječu se dvije jedrilice jedna protiv druge i tako svatko sa svakim od deset prijavljenih posada. Četiri najbolje posade plasirat će se u polufinale, dok će se u nedjelju znati i pobjednik.

Dakle, Šibenčanima ne preostaje ništa drugo nego da se za vikend spuste na rivu na kavu i uživaju u jedriličarskom spektaklu.

24. travanj 2024 11:29