StoryEditorOCM
NogometUjeo vuk magarca

I u novu godinu nogometaši Šibenika će sa starim vlasnikom: Zašto su razlozi odbijanja ulagača iz Indije obavijeni tajnom?

24. prosinca 2019. - 20:21

I u Novu godinu nogometaši Šibenika ulaze sa starim vlasnikom. Umjesto da u 2020. godinu zaplove pogurani svježim kapitalom indijskog biznismena Punkaja Gupte i njegove ‘Paramount Grupe’, ‘narančasti’ će se opet, uglavnom, hraniti javnim novcem kojeg će osigurati lokalna samouprava.

 

Najvjerojatnija propast posla s preuzimanjem većinskog paketa dionica (95 posto) od strane već spomenutog indijskog poduzetnika uvelike bi mogla promijeniti planove i ambicije šibenskog drugoligaša.

 

Naime, financijski problemi na Šubićevcu osjetili su se već koncem ove godine, pa je Uprava morala posegnuti za kratkoročnim kreditom kako bi ‘pokrila’ 2019. godinu. Logično je pitanje hoće li se neulazak privatnog investitora odraziti i na pohod ‘narančastih’ na 1.HNL? Jer, na travnjaku malo tko može nauditi momčadi trenera Krunoslava Rendulića, koja je u polusezoni stekla veliku prednost od 10 bodova. U preostalih 14 kola trebalo bi se dogoditi pravo sportsko čudo da Šibenik ispusti prvo mjesto.

 

Međutim, pitanje je mogu li na Šubićevcu ispuniti financijske kriterije, budući da prema dostupnim podacima, klubovi iz donjeg dijela prvoligaške tablice imaju budžete od oko 20 milijuna kuna, što je barem tri puta više od novca s kojim trenutačno raspolažu na Šubićevcu. Po običaju, šibenski gradonačelnik Željko Burić je optimističan:

 

- Natječaj uopće nije završen, traje i trajat će dok ponuđač eventualno ne ispuni sve uvjete natječaja, a kad se to dogodi izvijestit ćemo i Gradsko vijeće i javnost o tome. Od prodaje nećemo odustati, ali ni od uvjeta natječaja, i NK Šibenik će biti prvoligaš iduće godine, kazao je Burić, barem ‘po zapovjednoj odgovornosti’ najdgovorniji za ono što se događa na Šubićevcu.

 

Drugim riječima, Burić još gaji nadu kako nije pokopan posao s Indijcima. Istina, on bi i mogao ‘oživjeti’ ako bi oni uplatili bankovno jamstvo od tri milijuna kuna i ako bi im Povjerenstvo za profesionalni sport dalo, po drugi put, zeleno svjetlo. Ali, u to je jako teško vjerovati. Dakle, logičnija je opcija da se traži novog strateškog partnera:

 

- Klub će biti privatiziran, jer nije ni na gradonačelniku ni na politici da se bave s NK Šibenikom. Ako bude novaca, kluba će biti, ako ne bude novaca, neće ga biti!, poručio je, napominjući kako je Gradu nogometni klub nametnut, jer su silom prilika postali većinski vlasnici i cilj im je što prije naći novog titulara.

 

Plaćanje stadiona

 

Međutim, novi vlasnik kluba morat će, kazao je šibenski gradonačelnik, plaćati korištenje stadiona na Šubićevcu jer to nije njegovo vlasništvo niti će s preuzimanjem kluba postati.

 

I najvjerojatnije je u pravu Burić kada kaže da će Šibenik na proljeće postati prvoligaš, jer ga na sportskom planu teško itko može zaustaviti. No, pravo je pitanje hoće li Šibenik u prvoligaškom društvu plesati samo jedno ljeto, što je vrlo vjerojatno bez privatnog vlasnika, ili barem strateškog partnera po modelu kakav funkcionira u Gorici?

 

Naime, troškove igranja u 1.HNL sa sadašnjim prihodima HNK Šibenik ne može izdržati, to više što neki novi izvori finaciranja, osim raspodaje igrača, i nisu na vidiku. To više što je već u ovoj zimskoj pauzi plan stručnog stožera dovesti barem dvojicu kvalitetnih igrača kako bi što spremnije dočekali prvoligaški boj. A potom u lipnju još trojicu ili četvoricu nogometaša prvoligaškog kalibra, pošto je i nedavna kup utakmica s Lokomotivom zorno pokazala koliko Šibenik trenutačno zaostaje za klubovima iz sredine, ili gornjeg dijela prvoligaške tablice.

 

Razumljive su želje stručnog stožera ‘narančastih’ koje idu u tom smjeru, budući da su tih novih pet, šest igrača nasušno potrebni želi li Šibenik izbjeći sudbinu ‘kante za napucavanje’ u 1.HNL. Bez sumnje, samo ta rekonstrukcija prve momčadi značajno će povećati klupski budžet, koji sada iznosi oko šest milijuna kuna. Nedvojbeno je da bi Šibenik mogao financijski izdržati takav teret do lipnja, ali što onda?

 

Eventualno, nova novčana injekcija mogla bi stići u listopadu od Dinamovog plasmana u Europu, te od televizijskih prava. Sve skupa, to je oko 4,5 milijuna kuna. Budući da iz blagajne šibenske gradske uprave neće biti značajnijeg povećanja dotacije za Šubićevac, uprava će morati dobrano zasukati rukave kako bi osigurala Šibeniku primjeren prvoligaški budžet.

 

Nitko ništa ne zna

 

Inače, razlozi propasti posla s ‘Paramount Grupom’ u velikoj mjeri obavijeni su velom tajne. U traženju razloga odbijenice indijskom poduzetniku Punkaju Gupti nismo bili velike sreće ni kod Povjerenstva za profesionalne klubove koje djeluje pri Središnjem uredu za sport, koje je poslije drugog provjeravanja odbilo ponudu ‘Paramount Grupe’. Na naše pitanje zašto, nismo dobili odgovor.

 

Ruku na srce, ni članovi Gradskog vijeća Šibenika koji su kroz posebno Povjerenstvo bili uključeni u razmatranje ponuda za kupnju većinskog paketa dionica nisu se pretrgli u traženju pravih odgovora na to pitanje. Časna iznimka bio je Rikard Marenzi:

 

- Neprihvatljivo je da čak ni oni gradski vijećnici koji su bili izravno angažirani oko prodaje NK Šibenika, nisu informirani o tome da je posao s potencijalnim indijskim kupcem propao. To je presedan koji ide izravno na dušu gradonačelnika Željka Burića jer o tome uporno šuti i ne obraća se Gradskom vijeću, unatoč svojedobnog obećanja da će o svemu što se tiče HNK Šibenika obavijestiti Vijeće, izjavio je gradski vijećnik Nezavisne liste Stipe Petrine, Rikard Marenzi.

 

On je zamjerio gradonačelniku i što nije provjeren ni taj jedini ponuđač koji se javio na natječaj, jer se, očito, kazao je, žurilo s prodajom kluba.

 

- Žalosno je da nikakvu obavijest nismo dobili o tome da je propao posao prodaje nogometnog kluba. Također, nitko nam nije rekao niti jednu riječ o tome zašto se to dogodilo, rekao je Joško Šupe, gradski vijećnik SDP-a i također član povjerenstva koje je ljetos razmatralo ponude, točnije jedinu pristiglu ponudu ‘Paramount Grupe’ za preuzimanje većinskog paketa dionica HNK Šibenika.

 

- Budući da šibenski gradonačelnik tvrdi kako je HDZ jedini koji je vrijedan da provede prodaju HNK Šibenik i drugi put i da oporba neće sudjelovati u toj prodaji, red je i da se javnost upozna tko je doveo klub do prodaje, klub koji trenutno vozi slalom između privatizacije, ulaska u prvu ligu i stečaja zbog neisplate plaća. Ponovit ću još jednom ono što smo više puta kazali i na gradskom vijeću, a i u javnosti. Klub ne prodaje, niti je prodavala oporba. Odluku o prodaji donijela upravo HDZ-ova većina na Gradskom vijeću. Naravno kao i u kompletnoj privatizaciji u režiji HDZ-a i iza ove ostaju repovi i neodgovorena pitanja. Dakle princip je poznat, neodgovorno upravljaj javnim, uništi to javno, donesi Odluku o prodaji i prodaj to javno, u ovom slučaju klub, ali da pri tom nemaš ni trunke odgovornosti i dapače napadaj oporbu da je ona kriva za prodaju kluba.

 

I završit ću, da HDZ je jedini vrijedan da provede prodaju kluba, jer ga je HDZ i uništio, samo što bi onda u cijeli taj proces bilo pošteno da bude uključen i onaj koji ga je do ovoga doveo, a to je aktualni župan Goran Pauk, dugogodišnji predsjednik uprave HNK Šibenik, čije predsjednikovanje evo i dan danas plaćamo. Jer gdje HDZ prođe, tu više trava ne raste, poručio je Šupe.

 

U Povjerenstvu Gradskog vijeća Šibenika sjedio je i Anton Dobra iz Bandićeve stranke. Ni on o pravim razlozima propasti posla s Indijcima službeno nije obaviješten:

 

- Ne, nama se ništa nije obrazložilo. Nije održana niti jedna tematska sjednica o tome. Sve o tome znam samo iz kuloara. A oni kažu kako je na adresu šibenske Gradske uprave stigla anonimna prijava iz Dubaija da gospodin iz Indije nema nikakve veze s grupacijom na koju se pozivao. Ponavljam, to je neslužbena verzija, prave razloge ne znam niti ja, niti moje kolege, veli Dobra.

 

Logično se nameće pitanje- što sada?
- Ha, najvjerojatnije će biti po onoj staroj: ‘Ujeo vuk magarca’. Premda, netko bi trebao snostiti konzekvence. Uostalom, netko je i nas u Povjerenstvu dva mjeseca obmanjivao. Mislim da je i gradonačelnik Burić ‘popio’ krivu priču. Inače, ja sam od prvog dana tvrdio kako je potencijalnom vlasniku sport najmanji interes. Držim da je on računao samo na nekretnine. Jer, ja sam inzistirao da na prvom sastanku iznese poslovni plan i bankovno jamstvo, a svega toga nema ni do dana današnjeg, zaključio je Dobra.

20. travanj 2024 13:42