StoryEditorOCM
NogometNogometno poslovna trakavica

Opet se komplicira ulazak privatnog investitora na Šubićevac: Financije Indijca Gupte na dodatnim 'pretragama'

26. studenog 2019. - 13:14

Opet se zakomplicirala trakavica oko ulaska privatnog vlasnika, Indijca Punkaja Gupte u nogometni klub Šibenik! Ono što se prije dvadesetak dana, kada je Povjerenstvo za profesionalni sport dalo 'zeleno svjetlo' za tu transakciju, činilo kao formalnost, jučer je došlo pod veliki znak pitanja.

Podsjetimo, amen Povjerenstva bio je zadnji papir koji je trebala izdati hrvatska administracija prije potpisivanja ugovora o kupoprodaji 95 posto dionica HNK između Grada Šibenika i indijskog poduzetnika, koji se jedini javio na natječaj za kupnju većinskog paketa nogometnog kluba po početnoj cijeni od 100 tisuća kuna. Taj posao, poslije dugog oklijevanja, potvrdilo je i šibensko Gradsko vijeće još ovog ljeta.

I kada se još 'samo' čekala bankovna garancija na tri milijuna kuna tvtrke 'Paramount Grupa' osnovane u Šibeniku, pod patronatom Punkaja Gupte, došlo je do velikog preokreta.

Naime, Grad Šibenik koji je još uvijek većinski vlasnik drugoligaša sa Šubićevca, zatražio je od već spomenutog Povjerenstva za profesionalni sport dodatnu provjeru financijskih sposobnosti indijskog poslovnog čovjeka i potencijalnog kupca HNK Šibenik. Čudno je da se to traži samo dvadesetak dana nakon prvotne odluke tijela pri Središnjeg državnog uredu za sport:

- Istina, dobili smo neka saznanja o financijskim (ne)mogućnostima gospodina Punkaja Gupte. Zbog toga smo zatražili dodatbu provjeru od strane Središnjeg državnog ureda za sport. Jednostavno, morali smo to napraviti radi naše čiste savjesti. Želimo biti jasni i transparentni u ovom poslu, kao što smo bili od samog početka. Ne smijemo zbog neke greške dugoročno ispaštati- kazao nam je Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik, koji je u ime Grada Šibenika od početka bio maksimalno involviran u posao oko prodaje većinskog paketa nogometnog kluba.

Rakić nam nije mogao otkriti na koji način je šibenska gradska uprava došla do saznanja o eventualnim financijskim problemima indijskog ulagača. Neslužbeno doznajemo kako je na adresu šibenske gradske uprave stigao anonimni pamflet kojim se ukazuje na 'mrlje' u poslovanju Punkaja Gupte.

Šibenski dogradonačelnik nada se kako će se Povjerenstvo za profesionalni sport sastati do kraja tjedna i donijeti konačnu odluku glede ulaska indijskog kapitala u HNK Šibenik:

- Ukoliko njihovo mišljenje bude pozitivno, zatražit ćemo potpisivanje ugovora i dostavu bankovne garancije od tri milijuna kuna što je novi vlasnik dužan napraviti po uvjetima natječaja- veli Rakić. Inače, rok za dostavu bankovne garancije trebao bi biti osam dana.

Međutim, sve je izglednije kako bi mišljenje Povjerenstva moglo biti negativno. U tom slučaju, izgubljeni su mjeseci 'tramakavanja' od jednog do drugog povjerenstva, preko Gradsko vijeća, a sve uzalud. Da ne govorimo o tome koliko bi kredibiliteta izgubio HNK Šibenik nakon propasti još jednog, praktički gotovog, ulaska stranog kapitala u klub. Naime, prije nekoliko godina i litavski ulagači bili su pred vratima Šubićevca. No, umjesto u Šibeniku završili su u Gorici. A svi koji prate HNL znaju kakvu renesansu proživljavaju Goričani.

- Dobijemo li negativan odgovor glede financijskih mogućnosti indijskog ulagača, mi ćemo se okrenuti traženju novog investitora- jasan je Rakić.

Kuloari bruje kako njih ne manjka. Tko zna, možda u šibenskoj Gradskoj upravi već imaju nekog asa u rukavu. Jesu li tzo australski investitori koje predstavlja Željko Kalac, nekadašnji vratar Milana, koji ima australsko i hrvatsko državljanstvo?

Neulazak indijskog investitora, ili nekog drugog u najskorije vrijeme, u HNK Šibenik mogao bi se pogubno odraziti i na sportske rezultate, a to je ono što prijatelje nogometa najviše zanima. Premda momčad trenera Krunoslava Rendulića ima velikih deset bodova prednosti i nema ozbiljnog konkurenta u 2.HNL, bez ozbiljne financijske injekcije izvana, upitan je ulazak Šibenika u 1.HNL. Ili, postavlja se pitanje bi li Šibenik u višem rangu plesao samo jedno ljeto i potom doveo u pitanje svoju opstojnost.

Financijski problemi na Šubićevcu pojavili su se već tijekom ove polusezone. Očito, u iščekivanju stranog ulagača u prvih osam mjeseci pokrivalo se malo više nego što je lancun dugačak, pa je u zadnjem kvartalu godine došlo do kašnjenja plaća. Kako bi 'zatvorila' godinu, Uprava HNK Šibenika posegnula je za kratkoročnim kreditom. Međutim, to je samo 'gašenje' požara. Šubićevac vapi za čvršćim izvorom financiranja. Ipak, šibenski dogradonačelnik i predstavnik vlasnika je optimist:

- Ne smijemo dozvoliti da olako ugrozimo rezultat koji sada imamo. Nema predaje, Šibenik i dalje napada 1.HNL- poručio je Rakić.

20. travanj 2024 01:30