StoryEditorOCM
NogometNogomet

Privatizacija Šibenika ide puževim korakom: Požuri Gupta, gori nam pod nogama!

12. studenog 2019. - 10:11

Pobjedničkoj seriji nogometaša Šibenika, koja je trajala od 14. rujna i utakmice s Orijentom u Rijeci, došao je kraj.

 

Poslije deset uzastopnih pobjeda u službenim utakmicama, “narančasti” su poraženi u 13. kolu 2. HNL od Croatie u Zmijavcima (2:0). Domaćini su se bolje snašli na kišom natopljenom travnjaku i iskoristili svoje prigode, dok su Šibenčani igrali kao da su na festivalu promašaja. Neiskorištenim prigodama opet se “proslavio” Ganac Prince. I tako se momčad Krunoslava Rendulića kući vratila praznih ruku, unatoč solidnoj partiji. No, stanje na tablici i dalje je vrlo dobro za Šibenik, budući da ima velikih osam bodova prednosti nad Orijentom.

 

Najprije preko Dubrave

 

Međutim, opreza na Šubićevcu nikad dosta. Posebice ako se zna da do kraja jeseni “narančaste” čekaju dva teška gostovanja u Dugopolju i Poljudu, odnosno na mjestima gdje su lani praktički izgubili titulu. Prije toga, Šibenčani će 23. studenoga na Šubićevcu ugostiti zagrebačku Dubravu, koju vodi nekadašnji trener “narančastih” Krešimir Sunara.

 

- Siguran sam da poraz u Zmijavcima neće ostaviti psihološki trag na moje igrače. Ja im to neću dozvoliti, a i oni su vrlo karakterni. Svjesni su da do konca jesenskog dijela prvenstva imamo dva teška gostovanja. Također, i Dubrava je vrlo nezgodan protivnik koji bolje igra na strani nego kod kuće. Ipak, Šibenik je puno kvalitetnija momčad i nadam se da ćemo tu utakmicu riješiti u svoju korist - kazao je trener Rendulić.

 

 

 

 

Gotovo jednako zanimljivo kao na travnjaku, ako ne još i zanimljivije, je u kancelarijama Šubićevca, ali i gradske uprave. Tamo se odlučuje o budućnosti drugoligaša sa Šubićevca. Riječ je poslu privatizacije HNK Šibenika, odnosno preuzimanja većinskog paketa dionica kluba od indijskog poduzetnika Punkaja Gupte.

 

Naime, ovih dana je na adrese šibenske gradske uprave te odvjetnika Jasmina Avdagića, koji zastupa indijskog biznismena, stigla suglasnost Povjerenstva za profesionalne sportske klubove koji djeluju pri Središnjem državnom uredu za šport za stjecanje značajnog sudjelovanja u temeljnom kapitalu Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik sportskom dioničkom društvu Paramount Group d.o.o. iz Šibenika, iza kojeg stoji indijski biznismen Gupta.

 

Drugim riječima, bio je to posljednji papir koji je trebalo ishoditi prije potpisivanja ugovora između Grada Šibenika i Paramount Grupe o preuzimanju oko 95 posto dionica HNK Šibenika. Pardon, novi kupac je još dužan ishoditi bankovnu garanciju od tri milijuna kuna.

 

- Paralelno čekamo bankovnu garanciju i usklađujemo termin potpisivanja ugovora, budući da je Gupta izrazio želju da osobno prisustvuje tom činu. Rekao bih da je cijeli proces pod kontrolom i da je pitanje dana kada će biti potpisan ugovor - izjavio je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika, koji je duboko involviran u posao oko prodaje nogometnog kluba.

 

Pričekajte potpise

 

Stav indijskog ulagača, pa tako i njegovog odvjetnika Jasmina Avdagića, je da nema službenih izjava dok kupoprodajni ugovor ne bude sklopljen. No, neformalno se doznaje kako je s pravne strane sve odrađeno, jednako kao i dubinsko snimanje stanja u klubu. Trenutačno se usklađuje nacrt ugovora s Gradom i samo se čeka bankovna garancija. O rokovima kada će biti potpisan ugovor, iz Guptina tabora nisu željeli spekulirati. Samo su naglasili da će on postati vlasnik kluba tek kada ugovor bude potpisan, a trenutačno je to još uvijek Grad Šibenik.

 

 

 

 

Taj podatak najviše zanima upravu HNK Šibenika, budući da se na Šubićevcu već lagano pali crveno svjetlo što se financija tiče. Naime, za normalno funkcioniranje kluba do kraja godine trebat će osigurati najmanje stotinjak tisuća eura, ili isplatu barem dviju plaća te plaćanje popratnih troškova. Poprilično je to novca za kraj godine, koji tradicionalno “škripi”. Lani je priča bila nešto drukčija, jer je klub imao prihode od transfera Ćalete Cara i Baraća. Ove godine su špine prilično suhe. To više što Grad Šibenik ima čvrst stav:

 

- Mi smo ispunili sve svoje financijske obveze za ovu godinu. Također, čak smo i asistirali kod pronalaženja nekih sponzora. Što se tiče financiranja kluba do kraja godine, u upravi i Nadzornom odboru kluba postoje imena koja su dokazana na sportskom i poslovnom planu. Vjerujem da će oni naći neko rješenje dok novi vlasnik ne uđe u klub - poručio je Rakić.

 

Dakle, Grad je prebacio loptu na Upravu, koja mora vaditi vruće kestene iz vatre.
- Ne ostaje nam puno vremena da nađemo neko rješenje. Možda to budu i osobni izvori, uostalom ne bi to bilo ni prvi put - rekao je Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik.

20. travanj 2024 11:22