StoryEditorOCM
Nogomettraži trećeg čovjeka

Pozivanjem Ćalete-Cara, Zlatko Dalić očigledno je prelomio neke dvojbe pri definiranju zadnje linije, ali u veznom redu i dalje ima upitnika...

31. listopada 2019. - 13:17

Ulaznice su razgrabljene, Rujevica s nestrpljenjem čeka hrvatsku reprezentaciju...

U subotu, 16. studenog Hrvatska igra odlučujuću utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo 2020. Za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini (i izravni plasman na Euro) hrvatskoj je momčadi dostatan i bod.

Pozivanjem Ćalete-Cara, Zlatko Dalić očigledno je prelomio neke dvojbe pri definiranju zadnje linije. No, ima li hrvatski izbornik već ‘’prvih 11’’ ili će početni sastav odrediti tek kada ‘’snimi situaciju’’?

Čini se da je najveće iskušenje stručnog stožera hrvatske reprezentacije pronaći ‘’trećeg čovjeka’’ u veznoj liniji. Dvojica su neupitni: Luka Modrić i Marcelo Brozović. A za popunjavanje triangla u središnjici terena konkuriraju čak trojica kandidata: Ivan Rakitić, Mateo Kovačić i Nikola Vlašić.

Stvaranje nedoumica glede standardnosti Ivana Rakitića u hrvatskoj reprezentaciji još bi se prije godinu dana smatralo bogohuljenjem, jer radi se o zaslužniku i senatoru u nacionalnoj momčadi. Ali igrač koji je prošle sezone odigrao sedamdesetak utakmica ove je ostvario tek dvjestotinjak minuta u devet nastupa. Gotovo bez učinka. Tek u posljednjoj utakmici, u kojoj je participirao zadnjih pola sata, Rakitić je asistirao Messiju za pogodak protiv Valladolida u pobjedi – 5:1.

- Teško je igrača poput Rakitića ostaviti na klupi, ali mi imamo puno dobrih igrača – konstatirao je trener Barcelone Ernesto Valverde. Evidentno je da stožer Barcelone Rakitiću ove sezone pretpostavlja novopridošlog Nizozemca De Jonga. Istovremeno, izgubljena minutaža odražava se i na gubitak samopouzdanja hrvatskog reprezentativca.

Zanimljivo, identičnu statistiku (jednu asistenciju) ima i Mateo Kovačić u 14 utakmica Chelseaja ove sezone. Frank Lampard, menadžer kluba sa Stamford Bridgea bespogovorno vjeruje hrvatskom reprezentativcu. Unatoč opskurnoj statistici. No, nije bitno drugačija situacija niti u hrvatskoj reprezentaciji. I ondje Kovačić postiže – rijetko viđene golove. Zapravo, u 54 nastupa postigao je tek – jedan (u prijateljskom ogledu, protiv Gibraltara u Varaždinu).

Nikola Vlašić naizgled ima najbolje preporuke: u 17 susreta ove sezone pet puta je bio strijelcem i još je pridodao četiri asistencije. U sjećanju je i impresivna predstava Vlašića za reprezentaciju, upravo protiv Slovačke u Trnavi.

Međutim, tijekom listopada Vlašićev je CSKA izgubio četiri utakmice (sve kod kuće) i tek jednom remizirao. Postoji dvojba – koliko se kolektivno srozavanje forme momčadi CSKA (pali su na peto mjesto) odrazilo na hrvatskog igrača (u derbiju s Dinamom promašio je i kazneni udarac)?

Zlatko Dalić imati će na dispoziciji sve kandidate i četiri dana vremena kako bi analizirao njihovu formu i dokučio trenutačno najveću enigmu – tko je treći čovjek u veznom redu hrvatske reprezentacije?

19. travanj 2024 00:06