StoryEditorOCM
NogometUsusret Cibaliji

Pomoćni trener Šibenik otkrio tajnu uspjeha: Nitko nema utjecaja na stručni stožer, teren je jedino mjerilo

25. listopada 2019. - 14:58

Iza nogometaša Šibenika je prva trećina drugoligaške sezone, ili deset odigranih kola, koja gotovo zaslužuje ocjenu 10! I bila bi ta dionica za “narančaste” za čistu desetku da nije bilo poraza od Orijenta u Rijeci. Ovako se mirne duše momčadi trenera Krunoslava Rendulića za do sada učinjeno može dati visoka devetka. Ima tu i simbolike, jer puno toga je na Šubićevcu u znaku broja devet. “Narančasti” su ostvarili devet pobjeda u deset utakmica i imaju devet bodova prednosti pred Orijentom, prvim pratiteljem na tablici. I, što je još važnije, bod više nad Rudešom, koji je i dalje jedini koliko-toliko ozbiljni suparnik Šibeniku u borbi za ulazak u 1. HNL. Glede prvoligaških ambicija Šibenika, itekako obećavajuće izgleda trenutačni pogled na tablicu, a jednako tako i igre koje pruža Rendulićeva momčad. No, navijači “narančastih”, opečeni zbivanjima u minulim sezonama, pušu i na hladno. Opravdano. No, ova sezona miriše na happy end...

 

Loš dan

 

– Iskreno, malo tko od nas koji smo svakodnevno “unutra” s ekipom nije očekivao ovakvu bodovnu žetvu u prvih deset kola. Rekao bih čak da smo napravili malo sportsko čudo. To više što smo išli u goste Rudešu i Sesvetama, jedinim dvjema ekipama koje nam mogu parirati u borbi za ulazak u 1. HNL. Ruku na srce, svi ostali se ne mogu nositi sa Šibenikom niti kvalitetom, a nemaju ni ambicija za plasman u viši rang. Jedini poraz zabilježili smo na Krimeji, no sada se vidi da to nije bilo slučajno, jer Orijent je drugi na tablici. Nisu oni mačji kašalj. Istina, u tu utakmicu smo ušli s 50-60 posto mogućnosti. No, ne bih krivio igrače, i oni imaju pravo na loš dan. Najvažnije je da u kontinuitetu izgledamo i djelujemo moćno. Igrači su se napunili samopouzdanjem, za što je zaslužno i nekoliko pobjeda koje smo “isčupali” u završnicama utakmica – kazao nam je Klaudio Vuković, pomoćni trener Šibenika.

 

Moćno je Šibenik izgledao i u zadnjem kolu, na gostovanju u Bijelom Brdu. Nije to bio “šampanj” nogomet, ali Šibenik je baš djelovao kao lider i pobjedom (1:0) došao do šestog slavlja u nizu. Za razliku od prošle sezone kada je posrnuo na istoku Slavonije.

 

– Znali smo da BSK neće krenuti “ho-ruk” po pobjedu, premda im bodovi nasušno trebaju. Bili smo spremni na to da će oni strpljivo čekati da im se dogodi neki prekid ili korner iz kojeg bi eventualno poentirali. Nije bilo realno očekivati da nam kroz igru oni mogu stvoriti veći problem. Uostalom, mislim kako su nam uputili samo jedan udarac u okvir gola. S druge strane, naša momčad je tako posložena da se nije pretjerano osjetio ni nedostatak Bulata, našeg ključnog veznog igrača. Razmišljali smo koga ćemo staviti da ga zamijeni, Barišića ili Španju. No, zbog lošeg terena i duel igre odlučili smo se za Barišića. Držimo kako je on vrlo korektno odradio svoju ulogu. Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, onda je to realizacija, jer imali smo niz situacija u kojima su naši napadači, prije svih Prince, trebali bolje reagirati i ranije “nokautirati” BSK – veli Vuković.

 

Stasiti napadač

 

Minulih sezona Šibenik je “kuburio” s napadačima. Ove godine ulogu vođe napada “narančastih” dobro odrađuje Luka Juričić. Ne samo što je zabio pet golova, stasiti napadač se u Bijelom Brdu prometnuo i u asistenta. Petom je odložio loptu za strijelca Kukeca, koji je pogodio iz voleja. Gol dostojan “liga petice”.

 

– Činjenica je kako je Juričić na Šubićevac došao iz 3. HNL, međutim treba znati da su mu karijeru obilježile dvije teške ozljede koljena zbog kojih se nije razvijao na pravi način. Taj momak ima ono nešto u sebi, relativno je mlad (op.p., 23 godine će napuniti u studenome) i ako nastavi ovako raditi ima perspektivu. Držim da bi nam mogao poslužiti i u 1. HNL. Osobno, smatram kako je u Bijelom Brdu odigrao najbolju utakmicu otkako je stigao u Šibenik – govori Vuković, koji je najbolji strijelac Šibenika u 1. HNL, pa svakako vrijedi čuti što on misli o napadaču. Vuković je spremno povukao paralelu između ovosezonskog i lanjskog Šibenika.

 

– Ove sezone se od prvog dana dogodio pozitivan klik. Igrači silno vjeruju u trenera. Najvažnije u tom odnosu je da nema kalkulacija ni protekcija. Teren je jedino mjerilo na temelju čega se odlučuje tko će igrati. Jednostavno, nitko nema utjecaja na stručni stožer, ni iznutra, ni izvana – otkrio je Vuković jednu od tajni ovosezonskog uspjeha Šibenika.

Po novu pobjedu nogometaši Šibenika idu već ove subote kada na Šubićevcu dočekuju vinkovačku Cibaliju. Trener Krunoslav Rendulić nema većih problema što se sastava tiče. Upitan je tek nastup mladog reprezentativca Marka Bulata:

- Bulat zbog ozljede nije igrao ni u Bijelom Brdu. Počeo je trenirati tek u četvrtak, pa ćemo vidjeti hoće li krenuti od početka, ili će biti na klupi- kazao je trener 'narančastih'.

Utakmica Šibenik- Cibalija počinje u 15 sati.

19. travanj 2024 11:01