StoryEditorOCM
NogometKRUNOSLAV RENDULIĆ

Trener 'narančastih' odlučan: Nisam opterećen neugodnom prošlošću Šibenika iz nekoliko proteklih sezona; Pogotovo što sam uvjeren u novu, drugačiju atmosferu u klubu i momčadi

Piše Ivo Mikuličin
11. listopada 2019. - 19:13

Trener nogometaša Šibenika Krunoslav Rendulić bježi od kompliciranih, općenitih odgovora. Na novinarska pitanja odgovara kratko i jasno, precizno i čvrsto. Baš kao što se čvrstim doima na trenerskoj klupi za vrijeme utakmice, pa i, kažu dobro upućeni, tijekom svakog treninga. Razgovor je bio, dakako, još jednostavniji i lakši, jer je vođen neposredno poslije kvalitetne utakmice i vrijedne pobjede protiv drugog sastava Dinama. U klupskim prostorijama, u nazočnosti sportskog direktora Ivana Bulata.
 

Čestitamo na dobroj igri protiv modrih nada. Na vjerojatno najboljoj utakmici ove jeseni. Još i više na zavidnoj bodovnoj bilanci. Osjetno ste pobjegli suparnicima poslije devet kola ili gotovo trećine drugoligaške utrke…
- Ne bježim od konstatacije da je bilanca zavidna. Ako dodamo kup-utakmicu u Požegi, zabilježili smo devet pobjeda u deset susreta. Kao dokaz da imamo kvalitetu, pa i da smo na pravom putu.
 

Znači li to da ligaška stanka nije došla u pravi trenutak!?
- Nije lak odgovor na to pitanje. Ima argumenata za i protiv. Igrači su, ipak, zaslužili ne samo stanku, već i trodnevni odmor. Kao nagradu za minulih deset utakmica, u kojima su gotovo u svakoj davali svoj maksimum. Konačno, ima prvotimaca poput Raka i Pajića, koji nisu imali „prave“ ljetne pripreme, pa im je potrebnija mala jesenska regeneracija.
 

Konkurencija će poslije stanke biti dodatno pojačana, kad u punoj spremi budu Pranić i Musa…
- Bilo bi logično da se njih dvojica bore za mjesto na lijevom, a Pajić i Blaić za poziciju na desnom boku. Tu je i Bilić, koji se pokazao dvostruko korisnim. Kao ozbiljna konkurencija za lijevi bok i stopera.

Visoki presing

Novih igrača nije previše u odnosu na prošlu sezonu, ali igra Šibenika je potpuno nova. Ofenzivna, suvremenija…
- Moja je vizija nogometa visoki presing i brz protok lopte. Iz takvog pristupa igri moraju se rađati dobre stvari ili, kako je kazao sjajni njemački trener Juergen Klopp, „visoki presing je najbolji playmaker“. Tako se najlakše stvaraju dobre prilike.
 

Bez nakane da niječemo rad vašeg prethodnika, dužni smo citirati većinu prvotimaca, koji govore da se kod vas radi više i kvalitetnije. Da ste i trener od autoriteta!?
- I ja želim, iz kolegijalnih razloga, biti obziran prema mom prethodniku Borimiru Perkoviću. Uostalom, premalo sam gledao Šibenika u prošloj sezoni, a pogotovu nisam pratio treninge da bih vukao usporedbe, komentirao njegov rad.
 

Kod vas kao ludi trče i oni najstariji, Kukec, Pandža…
- Nemojte pretjerivati s njihovim godinama. Oni su u cvijetu mladosti! Tu se malo šalim, ali nema dvojbe da obojica, kao i Nikola Rak, mogu dati još puno. Uostalom, i ja sam kao igrač novi ugovor potpisao u 37. godini. Iz druge lige preselio se u prvu.
 

U vašoj interpretaciji nogometa novo lice pokazuje i nadareni Marko Bulat. Sve bliže je ulozi modernog „zadnjeg veznog“. Kao da mu je uzor Marcelo Brozović!?
- Marko ima sve što treba za tu poziciju. I brzinu, i šut, i čvrstinu, i razumijevanje igre, i skok. Sve ono što mu fali donijet će vrijeme. Uostalom, on je tek navršio osamnaestu godinu. Kako mu zamjeriti ako se ponekad previše mladenački zaigra na travnjaku!? 

Mi smo izdvojili najstarije i najmlađeg, no čini se da nema velikih razlika na travnjaku. Da prevladava momčadski duh…
- U pravu ste. Ja želim biti pošten u odabiru početnog sastava. A nije mi lako, kad barem 15 igrača zaslužuje mjesto u prvoj jedanaestorici. Možda je za to najbolji primjer Toni Španja. Smatram ga standardnim prvotimcem, iako je u praksi dvanaesti igrač. Vjerojatno je kup-utakmica sa Slavonijom najbolji argument mojim tvrdnjama o višku prvotimaca. U Požegi smo igrali bez petorice „standardnih“, a to se nije ćutilo previše na travnjaku.
 

Šibenska publika je željna onih najmlađih, posebice Laće. Rado spominju i mladog Grdića…
- Laća je nesvakidašnji talent i unatoč tinejdžerskim godinama već sada je sposoban odraditi bez problema barem jedno poluvrijeme. No, ni njemu ni meni ne bi bilo pametno da ga guram u vatru, kad se lomi rezultat. Da kojim slučajem ne izgori. Grdić je, kako se govori u sportskom žargonu, još uvijek zelen, ali za godinu-dvije ozbiljno će konkurirati za prvu momčad.
 

Laći, očito, nije išlo na ruku što ste zadnje četiri utakmice (Sesvete, Solin, Međimurje, Dinamo) rješavali u dramatičnim završnicama, praktički u zadnjih 15 minuta!?
- Nisu bile toliko dramatične koliko smo propuštali rješavati pitanje pobjednika na vrijeme, pa smo se čupali u finišu. Pobjednički pogoci u završnici su najbolji indikator karaktera momčadi, vjere u vlastite snage. Ne morate mi vjerovati, ali ja sam bio gotovo siguran da ćemo u sudačkoj nadoknaditi izboriti pobjedu nad Dinamovim nadama. Rekao sam mojim suradnicima kod kornera „Evo gola!“ Kukec nas je zaista usrećio tim pogotkom.

Nova atmosfera

Šibenik ima osjetnu prednost na drugoligaškoj ljestvici, no vi i dalje bježite od dugoročnih kalkulacija. Zagovarate filozofiju „od utakmice do utakmice“. Ne možete, međutim, pobjeći od činjenice da je vaša momčad u prvih 9 kola apsolvirala najopasnije suparnike, momčadi iz gornjeg dijela ljestvice!?
- To je statistički posve točno, ali može biti itekako opasno. Veća je mogućnost opuštanja. Gledao sam neke momčadi iz donjeg dijela drugoligaške ljestvice. Riječ je o sastavima čija je kvaliteta uvelike iznad njihova bodovnog konta. Zato zagovaram oprez. No, ne odustajem od otvorenog načina igre, a pogotovu od vjere u snagu naše momčadi.
 

I vaši su prethodnici Mirko Labrović i Borimir Perković imali u jednom trenutku osjetne prednosti na ljestvici, ali je Šibenik svejedno ostao bez prvoligaškog statusa u tim sezonama!?
- Nisam opterećen tom neugodnom prošlošću. Pogotovu što sam uvjeren u novu, drugačiju atmosferu u klubu i momčadi. Zaista dobro surađujem s braćom Bulat. Uostalom, ni dio novih, ključnih igrača nema nikakve dodirne točke s tom negativnom šibenskom dotom.
 

Ako bježite od neugodne prošlosti, ne možete pobjeći od prvoligaških ambicija. Gotovo svi u hrvatskom nogometnom svijetu momčad Šibenika smatraju glavnim kandidatom za Prvu ligu!?
- Pa, ja i ne želim bježati od uloge favorita. Ako nastavimo s dosadašnjim natjecateljskim ritmom i dobrim igrama, vjerojatno je da ćemo osigurati kvalitetnu zimnicu i mirne blagdane. Volio bih da ide sve po planu, a to znači da bismo u ligaškoj stanci trebali posegnuti za barem trojicom nogometaša prvoligaške kvalitete. Da viši rang dočekamo bez velikih promjena u momčadi. Znate, praksa je pokazala da momčadi koje se stvaraju, bolje rečeno „krpaju“ u prijelaznom roku krajem lipnja ili početkom srpnja nemaju velike šanse u višem rangu – završio je Rendulić.

20. travanj 2024 03:15