StoryEditorOCM
NogometRAT STRUJA UNUTAR SAVEZA

Davor Šuker odlučio smijeniti Gračana, i na njegovo mjesto postaviti Šibenčanina: Bitka za tu poziciju pokazat će tko je sada stvarni gazda HNS-a

Piše Dražen Antolić/SN
23. srpnja 2019. - 15:52

Mediji već nekoliko dana bruje - Davor Šuker, predsjednik HNS-a, odlučio je smijeniti Nenad Gračana s pozicije izbornika mlade reprezentacije. Uz dodatak - na to mjesto planira postaviti Gorana Tomića, aktualnog trenera Lokomotive. Ta promjena trebala bi se dogoditi uskoro, na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora. Načelno, kad predsjednik nešto naumi to bi tako trebalo biti, ali u HNS-u ovog časa egzistira više struja i zato oprez nije naodmet.

Puštene glasine

 

Kronologija se zna - Stručna komisija HNS-a odlučila je da se Gračanu ponudi novi dvogodišnji ugovor. Izvršni odbor to je jednoglasno potvrdio još prije Eura, a na stranici Saveza 4. lipnja objavljena je fotografija Gračana i Šukera kako se rukuju uz naslov “Produžena suradnja s Nenadom Gračanom“. To se dogodilo nakon što su već puštene glasine da Gračan neće ostati, čak i on sam mislio je da bi ga mogli maknuti i prije Eura.

 

Za vrijeme turnira u San Marinu ponovno je kružila priča da su izborniku dani ipak odbrojani, tako i među igračima kojima su to plasirali pojedini menadžeri. Što je sigurno utjecalo na atmosferu i nastup, pogotovo u prvoj utakmici. Potom je održan sastanak i napravljena kakva-takva mobilizacija za ostala dva nastupa. Logično se zapitati kako to da Izvršni odbor službeno tvrdi “Gračan ostaje“, a kuloari bruje “Bit će maknut“. I sad na svjetlo dana izlazi da su glasine bile istinite. I zato je bitno konstatirati da se sve odvijalo i prije utakmica mladih Vatrenih na Euru, da nije došlo kao posljedica neostvarenih očekivanja.

Šuker, iako je za to dobio mandat Izvršnog odbora, nije Gračanu na stol stavio novi ugovor. Ljudi bliski predsjedniku HNS-a kažu da ga je otpisao. Međutim, na prvoj sjednici Izvršnog odbora nakon Eura, održanoj nedavno 11. srpnja, pitanje izbornika U-21 vrste nije uvršteno na dnevni red. Premda bi to bilo razumno želi li se raditi zamjenu. Krajem kolovoza već treba objaviti popis igrača, prijateljska utakmica s Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 5. rujna. Pretpostavljamo da Šuker to nije učinio jer je znao da neće proći, da u tom času nema podršku većine u IO-u. No, sada traje prebrojavanje snaga i kolovoz će pokazati.

Razgovarajući s pojedinim članovima Izvršnog odbora govore “IO je odlučio, bilo bi krajnje neozbiljno da se ista tema sada drugi put razmatra i donese drukčiji zaključak. Neovisno o rezultatu na Euru na koji je mnogo toga utjecalo, a i znalo se prije turnira da je skupina teška“.

Tema za izbjegavanje

Mnogi u Savezu trenutačno izbjegavaju ovu temu. “Točka Gračan“ zadire u samu srž kako HNS trenutačno funkcionira i tko u njemu vuče konce. No, to je samo jedna od tema na kojima se “lome koplja“. Nekad se znalo, na neformalnim sastancima Zdravko Mamić kazao bi kako će biti i to se izglasalo. Sada su odnosi bitno složeniji. Bitno će sigurno biti što o tome kaže Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a.

Slavko Prišćan, predsjednik Stručne komisije i član IO-a HNS-a, rekao nam je:

- Sve što znam o novonastaloj situaciji saznajem iz novina. Mi imamo prijedlog Stručne komisije i odluku Izvršnog odbora da se s Gračanom potpiše novi ugovor na dvije godine. Nakon toga apsolutno nismo raspravljali ni o kakvom novom izborniku, nismo više otvarali tu temu. Ako se dogodilo nešto novo, ukoliko je Gračan eventualno suglasan s time da više ne bude izbornik, onda o tome ponovno treba porazgovarati Stručna komisija i na kraju odlučiti Izvršni odbor. Vjerujem da će, kao i do sada, sve prijedloge Stručne komisije Izvršni odbor prihvatiti. Da neće biti nikakvih promjena što se tiče načina funkcioniranja.

Kako nam je više članova IO-a kazalo “Ne znam što će biti, imamo stotinu upitnika iznad glave“, najbolje je pričekati rasplet. U svakom slučaju, o Tomiću listom govore komplimente. Dakle, hoće li Izvršni odbor na kraju poništiti sam svoju odluku i za izbornika postaviti Tomića? Gračana formalno ne mora smijeniti jer ugovor mu je istekao.

Nenad Gračan Znam dobro što sam se dogovorio s predsjednikom Šukerom, dali smo si ruke

Nenad Gračan ističe da normalno radi svoj izbornički posao:

- Znam što sam se s predsjednikom Šukerom dogovorio još prije Eura i da smo si nakon toga dali ruke. I to je za mene sve što je bitno. O medijskim pričama ne bih govorio. Pratim igrače, moram uvesti neke nove u ekipu, okupljanje imamo već 1. ili 2. rujna, radim što izbornik mora raditi. Mi smo dvaput kvalifikacije završili na prvom mjestu u skupini otkako sam izbornik i lansirali 15 igrača u A reprezentaciju, sad nas čeka novi ciklus - kazao nam je Gračan.

Na pitanje je li ga zadnjih dana nazvao Šuker, nije odgovorio.

- To ne bih komentirao.

Inače, 5. rujna je prijateljska utakmica s UAE, a već 10. rujna prva kvalifikacijska.

- Još ćemo vidjeti gdje ćemo se okupiti, važno je bilo samo da odredimo mjesto kvalifikacijskog dvoboja sa Škotskom, koji je 10. rujna u Šibeniku - zaključio je Nenad Gračan.

Goran Tomić: Nemam pojma o tome da bih trebao zamijeniti Gračana

Lokomotivin trener Goran Tomić vikend je proveo u rodnom Šibeniku i na upit da bi trebao zamijeniti Nenada Gračana na funkciji izbornika mlade reprezentacije Hrvatske ovako je odgovorio:

- Doista nemam pojma o tome, tako da ne mogu ništa ni komentirati! S direktorom Božidarom Šikićem nisam o tome uopće razgovarao, bio je Šikić s momčadi na pripremama u Nizozemskoj i pričali smo o klubu, o momčadi za novu sezonu... Naravno da čovjeku godi kad ga se spominje u tom konktekstu, ali mlada reprezentacija ima izbornika, kolega Nenad Gračan na tom je mjestu i bilo bi nekorektno da bilo što hipotetički govorim - rekao je Tomić.

23. travanj 2024 14:36