StoryEditorOCM
NogometOD 'HEROJA NACIJE' DO DEZERTERA

Duje Ćaleta- Car otkrio zašto se nije odzavao izborniku Gračanu: Francuzi su stopirali moj odlazak na Euro; Naravno da nisam umoran u 23. godini

Piše Josip Ćaleta Car
10. srpnja 2019. - 11:51

Kao sportski novinar, imao sam priliku raditi razgovore sa velikim brojem svjetski poznatih sportaša, od Bruna Senne, Jeana Alesija, do Thoma Harincka, no ovaj mi je bio nekako najteži. Duje Ćaleta Car nije mladić od velikih riječi, i kada god može izbjeći novinarsku ćakulu, rado će eskivirati, a opet sa druge strane, najteže je sa "svojim", jer Duju znam od rođenja. Mladić koji je iz svojih Bilica, više pješke nego bilo kakvim prijevozom, krenuo u karijeru koja ga je od Šibenika preko Pashiniga i Salzburga dovela do Marseillea, nekadašnjeg europskog prvaka i perjanice francuskog nogometa. Uz sve to, stigao je Duje zaraditi i status srebrenog iz Rusije. U zenitu popularnosti uslijedio je otkaz Nenadu Gračanu i U-21 selekciji, što je izazvalo revolt, pa je gotovo proglašen dezerterom. Teško je povjerovati da netko tko živi nogomet može propustiti prigodu da ode na europsko prvenstvo tek tako, stoga smo ugodnu ćakulu otvorili upravo tom temom.
 

Lani u ovo vrijeme bio si heroj nacije, a sada dezerter, što se to zbilo?, pitamo.
- Teško je povjerovati kako vas lako prikucaju na stup srama, bez da se pokuša doći do istine. Svi u HNS-u znaju da od svoje petnaeste godine, dakle, punih osam godina, nisam propustio niti jednu selekciju, da sam svadbu jedine sestre pratio preko snimki na mobitelu, sve zbog reprezentacije, jer za mene je reprezentacija, bez obzira o kojoj se selekciji radilo uvijek bila čast i ponos.
 

Pa što se onda dogodilo?
- Evo, pogledaj mail kojega je klub poslao u HNS..., pokazuje nam Duje.
I zaista, u mailu kojeg potpisuje Andoni Zubizarreta, doslovce stoji "Poštovana gospodo, OM zabranjuje sudjelovanje Duji Ćaleta Caru na Euru U21. Želimo da nakon obveza u A reprezentaciji dobije slobodno i da se odmori nakon duge sezone, i da se spriječe eventualni problemi. Sve to stoji u mailu koji je upućen Josipu Tomašku, tajniku mlađih selekcija
 

Zanimljivo, no tvoj klupski kolega Nemanja Radonjić je ipak nastupio za Srbiju...
- Ja zaista ne znam kakav je status Radonjića, prema saznanjima koje imam, njega nisu kontaktirali iz kluba. Mene je odmah nakon maila sportskog direktora Zubizarrete kontaktirao naš novi trener Andre Villas-Boas. Pričali smo preko pola sata. Rekao mi je kako na mene ozbiljno računa i da on sam voli raditi sa zadnjom linijom koja je u njegovoj trenerskoj filozofiji vrlo važna, te mi je prenio što od mene očekuje.

Suigrači su me podržali

Znači, Maldivi nisu problem?
- Ma kakvi Maldivi! Mislim, ja jesam na Maldivima, ali vrtim se od plaže u Šparadićima do Mikulandrića, Bilice su moji Maldivi!
 

Bio si i dokapetan te U-21 selekcije, kako su tvoji suigrači reagirali nakon otkazivanja nastupa na Euru?
- Ja sam se odmah nakon dopisa iz Marseillea javio u grupu i objasnio razloge zbog čega ne putujem na Euro, svi igrači su mi iskazali razumijevanje i dali podršku, na čemu im zahvaljujem, jer ja sam ipak bio dugo sa njima i puno mi znači njihovo razumijevanje.
 

Kako nezgoda nikada ne dolazi sama, tako je uslijedio i onaj prijateljski sraz sa Tunisom u kojemu si jedini ostao na klupi sa pričuvnim vratarom, bez sekunde nastupa?
- Kako se sve to odigravalo dok sam bio sa A reprezentacijom, izbornik Zlatko Dalić me je pozvao kad smo se vratili iz Osijeka u Zagreb. Sjeli smo i razgovarali, a s nama je bio i kapetan Luka Modrić. Izbornik mi je rekao da nema smisla da me u Varaždinu stavlja u igru, s obzirom na pisanje novinara i izjave Nenada Gračana kako sam umoran te da mogu ići na odmor. Luka je insistirao da ostanem uz A reprezentaciju, jer se u ničemu nisam ogriješio pa neka sam i samo na klupi. Izbornik je zaista bio korektan, čak mi je rekao da će i dalje pratiti moje igre. Kao igraču, jako mi je žao što nisam nastupio, jer je u Varaždinu bila atmosfera zaista fantastična, ali u potpunosti shvaćam izbornika i pritisak kojem je bio izložen.
 

Vratimo se godinu dana unazad. Dio si srebrne ruske ekspedicije, čak si odigrao i utakmicu protiv Islanda, no sve to je imalo cijenu kada su u pitanju klupski nastupi?
- Rusija je ostavila traga na svim igračima koji su ostali do kraja. Evo, pogledajte samo u Marseilleu: Adil Rami nikako nije dosegao formu, čak je bio i van sastava, vratar Steve Mandanda imao je jednu od najlošijih sezona, Florian Thauvin je također bio ispod svojih mogućnosti, isto se dogodilo i meni, pogotovo nama koji nismo puno igrali. Hoteli, putovanja, lagani treninzi, s obzirom na natjecateljski ritam, sve to ostavi traga. Uz sve to ja sam mijenjao sredinu, novi grad, život u hotelu, uz sve to stigao sam kao pojačanje, a završio na klupi.
 

Čak te ni navijači nisu odmah prihvatili?
- Da, pogotovo nakon prvog crvenog kartona protiv Lyona, što je i razumljivo. Umjesto da budeš pojačanje, ispadne da su kupili mačka u vreći. Srećom poslije je sve došlo na svoje, pa su me nakon drugog crvenog ispratili pljeskom sa terena.

Fanatizam navijača u Marseilleu

Garcia je imao nekakvu svoju teoriju o rotaciji igrača, ipak kada je u momčad na pozicije stopera postavio tebe i Bubu Kamaru, Marseilleu je krenulo?
- Da, upravo od tog susreta protiv Bordeauxa, Buba i ja smo postali standardi, nije nas više mijenjao. Inače, Garcia bi nakon poraza znao promijeniti i po pet igrača, ali mi smo ušli u pozitivnu seriju. Jako mi je drago da sam priliku dobio upravo sa Bubom, mladićem koji donosi pozitivnu energiju i u čijem društvu se ugodno osjećam na terenu, ali i van njega
 

Villas-Boas je ipak drugačiji trener, prvi kontakt sa njim ti je dobro sjeo, što očekuješ od njega?
- Ono što sam osjetio u prvom razgovoru jest da zaista živi nogomet. Mlad je trener sa svojom vizijom, i ako se ove sezone pogodi sa pojačanjima, mislim da se Marseille može uključiti u borbu za sam vrh.
 

Kakva su tvoja saznanja o promjenama unutar momčadi?
- Koliko imam informacija, Thauvin će u Arsenal, Payet vjerojatno ponovno u Englesku, čak i Balotelli se vraća u Italiju, mislim u Bresciu, ako se nešto ne promijeni, tako da će sigurno biti i dolazaka.
 

Ali spominje se i tebe, navodno Roma prodaje Manolasa, a tebe vidi kao idealnu zamjenu?
- Zaista ne znam ništa o tome, nitko iz kluba mi nije to niti spomenuo, iskreno, ja bih volio ostati još koju godinu u Marseilleu, jer je to grad nogometa koji ima dušu. Tu vam je atmosfera kao u Splitu, samo što je grad tri puta veći. Svaki kvart je obilježen grbovima OM, svaki navijač živi za klub. Nama je na treninzima po dvjesto navijača svaki put, a u grad je bolje ne izlaziti.
 

Igrati ligu "petice" znači vrhunski profesionalizam, ima li druženja u užem krugu, ili zajednički izlazaka
- Prijateljstva su jako rijetka, sve se svede na nekakva klupska okupljanja. Što se mene tiče, najčešće sam u društvu Radonjića i Strotmana. Većinom su tu igrači sa obiteljima i oni su vezani za kuću, profesionalizam je surov.
 

Jesi li se privikao na Marseille, Salzburg je ipak bio nešto drugo?
- Ma jesam, živim u Cassisu, dvadesetak minuta vožnje od grada, Adriana je uz mene, što mi čini život lakšim, tako da sam u potpunosti posvećen nogometu. Ona je uz mene još iz vremena u Salzburgu, tako da smo navikli na zajednički život i puno mi znači.
 

Odmaraš do 6. srpnja, a onda slijedi povratak u realnost?
- Da, letim odmah za Englesku gdje je momčad na pripremama, priključujemo se mi koji smo odigrali najviše utakmica u drugom dijelu prošlog prvenstva, onda slijedi turnir u SAD-u, gdje ćemo boraviti nekoliko dana, te povratak u Francusku, s obzirom da prvenstvo starta već 10. kolovoza.

Teže kod kuće, nego u Francuskoj!

Ovaj put gotovo cijeli odmor provodiš u rodnim Bilicama, koje su te lijepo dočekale po povratku iz Rusije?
- Često se sjetim tog dočeka, gotovo uvijek kada mi je teško, to je nešto što se ne zaboravlja. Rodno mjesto sa tri tisuće stanovnika dočekalo me kao da smo u Zagrebu. Meni je dolazak kući, na majčinu spizu, među moje prijatelje koji mi jako nedostaju, uvijek nešto posebno, stoga uživam u svakom trenutku.
 

Posljednjih dana odmora na rasporedu je tradicionalno "Biličko srce" nadmetanje mještana u sportu, hoćeš li sudjelovati
- To su za nas Biličane posebni dani, ako me moji Cari budu htjeli, rado ću nastupiti, ali lakše je upasti u momčad Marseillea, nego u ovu domaću!

GRAČAN GA RAZOČARAO

Duju je posebno pogodilo jest izjava izbornika U21 reprezentacije Nenada Gračana, koji je prvi rekao medijima da Ćaleta Car neće igrati zbog umora, što je pokrenulo salvu negativnih komentara.
- Zaista su me pogodile riječi izbornika! Ja sam njega odmah nakon prve najave Zubuzarrete obavijestio da Marseille ne želi da igram na Euru. Pričali smo pola minute, i on mi je samo rekao da to učine i službeno prema HNS-u. Čelnici Saveza su znali za zabranu, da bi sam Gračan na prvoj konferenciji za medije izjavio kako sam rekao da sam umoran i da ne želim igrati, što je jako nekorektno. Ja sam se uvijek odazivao i davao sebe, no ovoga puta ja nisam odlučivao, nisam izmislio pravo kluba da, kada je ovaj rang natjecanja u pitanju, može stopirati nastup, pa kako mogu biti umoran sa 23 godine!?

OKUŠAO BI SE I U ŠPANJOLSKOJ

Marseille mi je sada najvažniji, jer se želim dokazati zbog ljudi koji su vjerovali u mene, zbog navijača koji su najjači u Francuskoj, a onda ćemo vidjeti. Volio bih se jednog dana okušati u Španjolskoj, jer mislim da mi taj nogomet odgovora. Kada dođem pred kraj karijere, zaista bih volio odigrati godinu dana u Hajduku, zbog moga oca, koji je u najtežim trenucima, kada sam sa 16 godina otišao u Pashing bio uz mene, prao mi opremu i kuhao, to je njegova velika želja još od mojih početaka. Nakon svega rado bih se okušao kao trener, ali samo sa mlađim uzrastima, jer rad sa njima je nešto što bi me ispunilo u potpunosti.

Živjet ću u svojim Bilicama

Prije Marseillea bio sam u Salzburgu... Naravno da je lijepo živjeti u takvim sredinama, ali meni je najveći problem nostalgija i uopće ne dvojim da ću se jednoga dana vratiti u moje Bilice. Evo, kuća se gradi, nadam se da ću iduće ljeto već useliti u taj prostor. Svugdje je lijepo, ali kući je ipak najljepše, među svojima kojima ne treba glumiti nešto, već biti ono što jesi, biti ono što si bio kao dijete, zbog toga se jako radujem izgradnji kuće!

19. travanj 2024 11:26