StoryEditorOCM
NogometNogomet

Vodice izravno, bez kvalifikacija, ušle u Treću HNL; Prvi put u svojoj povijesti dugoj 88 godina<br />  

Piše Ante Talijaš
9. lipnja 2019. - 12:43

Većeras je naša fešta, večeras se vino pije…, pjevat će se danas u Vodicama. Ali ne samo zbog 11. CMC Festivala tijekom koji se održava na rivi na pozornici kod 'stare škole'. Velika fešta s puno emocija i suza radosnica upriličit će se u mnogobrojnoj obitelji Nogometnog kluba Vodice, slavit će se i pjevati u klupskim prostorijama u Račicama. Naime, kako neslužbeno doznajemo u petak je u Zagrebu na sjednici Komisije za natjecanje HNS-a donesena odluka kojom su NK Vodice i Sloga iz Mravinaca novi članovi Treće HNL – jug. Ova odluka, doznajemo, potvrđena je u petak kasno navečer na sjednici Izvršnog odbora HNS-a održanoj u Osijeku.

-Danas smo neslužbeno saznali ono što se čeka od završetka 3.HNL jug. Uz Imotski, u niži rang seli Primorac iz Stobreča, a u ligu ulaze dva kluba iz Županijskih liga. Kvalifikacije se ne igraju i direktno u 3. HNL ulaze Sloga i Vodice. Službenu odluku klubovi bi trebali dobiti početkom narednog tjedna – objavljemo je na facebook stranici Treće HNL – jug.

Dakle, Vodice i Sloga ušli su izravno, bez kvalifikacija u trećeligaško dalmatinsko nogometno društvo, a kao ovosezonski prvaci šibenske, odnosno splitske Županijske nogometne lige. Komisija za natjecanje HNS utvrdila je da Vodice i Sluga zadovoljavaju sve uvjete za Treću ligu, od naslova prvaka županijske lige, do infrastrukture, financija i dobro organizirane Škole nogometa unutar kluba. 'Licencu' za Treću ligu nisu dobili prvaci zadarske (Pakoštane) i dubrovačke Županijske lige (Croatia), pa stoga, i nije trebalo igrati kvalifikacije, da bi se od četiri prvaka, dobila dva kluba za popunu Treće HNL-jug (ispali Imotski i Primorac iz Stobreča)

Ulazak seniorske momčadi Vodica trenera Zorana Slavice Lava u Treću HNL - jug kruna je uspješnog rada kluba dugi niz godina. Klub na čelu s dugovječnim predsjednikom Marinom Mikšićem, tajnikom Stipom Gojevićem i sportskim direktorom Markom Kartelom ustrojio je dobro organiziranu i kvalitetnu Školu nogometa, koja je u zadnje dvije godine podignuta na razinu drugoligaških i prvoligaških klubova. Škola nogometa u kojoj radi pet trenera, okuplja 250 dječaka u šest uzrasnih kategorija, od 'špigeta', tića, mlađih pionira, starijih pionira do kadeta i juniora. Ovih šest mlađih dobnih kategorija uspješno se natječe u 11 natjecanja Županijske, Međužupanijske i Dalmatinske nogometne lige, čime se može pohvaliti malo klubova u Dalmaciji.
Nogometni klub 'Vodice' osnovan je davne 1931. godine pod imenom VOŠK (Vodički omladinski športki klub). Nosio je potom ime 'Prvoborac' i 'Radnik', a od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća je NK 'Vodice'. Međutim, u toj bogatoj 88-godišnjoj klupskoj povijesti, Vodice nikada nisu igrale u Trećoj HNL, odnosno nekadašnjoj Dalmatinskoj ligi.

A u posljednjih 16 godina, Vodice su kao prvaci Županijske lige, čak šest puta igrale kvalifikacije za ulazak u ovaj viši rang natjecanja i svih šest puta ostajali 'kratkih rukava' (Pag, Dugopolje, Neretvanac, Jadran LP, Primorac Biograd, Neretva). Starija, pak, generacija n Vodica igrala je kvalifikacije za ondašnju Dalmatinsku ligu davne 1971. Godine. Nisu prošli u dvije utakmice protiv Uranije iz Baške Vode.

A sada su napokon ostvareni snovi brojnih generacija vodičkih nogometaša i njihov klub konačno je postao trećeligaš, kako dolikuje Vodicama kao gradskom središtu i poznatom jadranskom ljetovalištu. Tako će Vodičani od jeseni gledati u Račicama respektabilne klubove – Splita, Zadra, GOŠK Dubrovnika, biogradskog Primorca, Neretve, Junaka, Uskoka…

24. travanj 2024 00:42