StoryEditorOCM
NogometNogomet

Tužan kraj još jedne sezone za nogometaše Šibenika; 'Narančasti' ostaju u 2. HNL

3. lipnja 2019. - 22:58

Istra 1961- Šibenik 2:0 (1:0)

PULA- Stadion 'Aldo Drosina'. Gledatelja 5568. Sudac. Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina) -.6,5 Strijelci: 1:0 Fuentes (22.), 2:0 Ivančić (71.). Najbolji igrač: Adrian Fuentes (Istra)

Istra 1961: Čondrić (6,5), Rodriguez (6), Rufati (6), Bosančić (6), Grujević (6) (od 49. Franić), Pavić (6,5), Galilea (6,5), Lončar (6), Ivančić (7), Iglesias (7) (od 81. Octavio -), Fuentes (7,5) (od 76. Perić- Komšić -).

Šibenik: Labrović (5,5), Pecolaj (5) (od 75. Celić -), Vukorepa (5,5), Bilić (5), Blaić (5,5) (od 61. Musa 5), Barišić (5), Roca (5,5), Bulat (5), Kukec (5,5), Kendeš (5,5) (od 80. Maleš -), Prince (5,5).

Kronika

Utakmica je počela oprezno s obje strane, što je i očekivano s obzirom na veliki ulog. Potpuno logično iz kuta Istre kojoj je i 'nula' odgovarala, puno nelogičnije ako gledamo iz šibenske perspektive kojemu je gol nasušno trebao.

Kako je susret odmicao domaćini su sve više hvatali konce igre. I prvi put kada su ostali na širokom prostoru s obranom gostiju su poveli. Fuentes je pobjegao Biliću, a da stvar po Šibenčane bude još gora, udarac domaćeg napadača okrznuo je stopera gostiju, promijenio smjer i lopta je prevarila Labrovića. Tako je španjolski napadač postao koban za Šibenčane, jer im je zabio u obje utakmice kvalifikacija.

Ni nakon primljenog gola, Šibenčani nisu jurnuli po izjednačenje. Dapače, i dalje su strpljivo čekali uglavnom na svojoj polovici. Ipak, u 43. minuti složili su izglednu situaciju. Kendeš je ubacio za Kukeca, ali je njegov udarac obranio Čondrić.

Ono što su Šibenčani priželjkivali u najavi utakmice dogodilo se u 59. minuti. Kukec je podvalio loptu za Princea, koji je u matnoj situaciji pogodio vratnicu. Opet je Fortuna okrenula leđa 'narančastima'.

Zato su Istrani bili vrlo pragmatični. U 71. minuti zadali su konačni udarac Šibenikovim prvoligaškim ambicijama. S lijeve strane je centrirao Pavić, a na drugoj vratnici sam kao duh bio je Ivančić i iz blizine matirao Labrovića. Tu je pitanje novog- starog prvoligaša praktički bilo riješeno.

Komentar

Nogometaši Šibenika nisu uspjeli prekinuti prokletstvo sedam gladnih godina. Ili, niti ove sezone nisu se uspjeli plasirati u 1.HNL, pa će stoga i osmu godinu za redom igrati izvan elitnog hrvatskog nogometnog razreda. Inače, Šibenčani su ove sezone bili na vratima raja, ali nisu u njega kročili. Naime, tijekom godine prokockali su niz prigoda za ulazak u 1.HNL. Formalno, prvu meč loptu imali su u Varaždinu, a zatim dvije u kvalifikacijama s Istrom. No, dojma smo kako su momci trenera Borimira Perkovića prave šanse prokockali puno ranije, točnije tijekom proljetnog dijela prvenstva kada su prosuli pet bodova prednosti nad Varaždinom koje su stekli kao jesenski prvaci. Možemo otići i korak dalje, pa napomenuti kako je Šibenik prvenstvo praktički mogao riješiti još u zaostalom kolu jesenskog dijela prvenstva, kada su eventualnom pobjedom nad Dugopoljem mogli otići na plus osam. U tom slučaju bi, kako je priznao Branko Karačić, Varaždinci vjerojatno izvjesili bijelu zastavu. No, umjesto toga Šibenčani su tijekom proljeća stalno gubili bodove, a Varaždinci ih strpljivo skupljali, da bi na kraju prvi presjekli ciljnu ravninu. Kvalifikacije s Istrom bile su samo konačni udarac za još jednu mučnu sezonu za navijače Šibenika. Jer, bez obzira na sve objektivne probleme koje klub sa Šubićevca ima, Šibenik u ovakvoj 2.HNL uvijek mora pucati na prvo mjesto.A u golemom dijelu proljeća Šibenik je djelovao blijedo, tek u rijetkim bljeskovima kao momčad koja juriša na titulu. Zato je ovakav rasplet za Šibenik definitivno neuspjeh. Kapa dolje upravi kluba na čelu s braćom Josipom i Ivanom Bulatom te Jurom Zoričićem za organizacijske pomake koje su napravili, ali rezultat još uvijek nije na željenoj razini. Nema nikakve dvojbe da će Šibenik i iduće sezone ponovno jurišati na 1.HNL. Međutim, očito je kako će za novi iskorak trebati dosta svježe krvi. Kako u stručnom, tako i igračkom dijelu.

 

19. travanj 2024 15:26