StoryEditorOCM
Nogomet'Utakmica godine'

Nogometaši Šibenika otputovali u Pulu: Sve je isto kao i 2016. godine... Može li kraj ovaj put biti sretan za 'narančaste'?

2. lipnja 2019. - 14:07

Koliko god nogometaši Šibenika željeli pobjeći od njih nesretne 2016. godine kada u šokantnoj završnici sezone nisu uspjeli izboriti plasman u 1.HNL, ona ih prati u stopu kao kakva zla kob. Da ne kopamo duboko u prošlost i tražimo poveznice iz te i tekuće sezone, servirat ćemo vam samo posljednji 'link'. I tada je kao i sada, prva utakmica kvalifkakcija za ulazak u 1.HNL između Šibenika i Istre na Šubićevcu završila rezultatom (1:1).

Jasno da takav ishod daje prednost Puljanima uoči uzvrata u ponedjeljak na stadionu 'Aldo Drosina'. To više što je trener Istre Igor Cvitanović uvjeren kako će se u Puli još više vidjeti razlika između prvoligaškog i drugoligaškog nogometa. Ruku na srce, u prvoj utakmici na Šubićevcu slabije upućen promatrač teško je mogao zaključiti tko je prvoligaš, a tko drugoligaš. Bila je to utakmica 'li-la', što ulijeva optimizam Šibenčanima uoči 'utakmice sezone':
- I dalje mislim kako je tih (1:1) aktivan rezultat. Držim kako su šanse 50:50- važe Borimir Perković, trener Šibenika.

Na Šubićevcu je Šibenčanima puno problema pravio napadač Fuentes. Cvitanović se nada kako će u revanšu moći računati na još jednu opasnu 'puntu'- Argentinca Miereza:
- On je imao manju rupturu mišića i vjerujem da će uz dobar liječnički tretman biti spreman- referira Cvitanović.

Neki simpatizeri Šibenika treneru Perkoviću su u prvoj utakmici zamjerili nešto defanzivniji pristup. U Puli 'narančasti' neće moći pretjerano kalkulirati, jednostavno moraju postići pogodak žele li u 1.HNL iduće sezone. Budući da je ozlijeđen Ivan Antunović, sve oči šibenskih navijača uprte su u ganskog napadača Princea, koji bi morao biti najveća prijetnja Puljanima:

- Znate, 90 minuta je puno vremena za postići pogodak. U jednom dijelu utakmice ćemo sigurno biti ofenzivniji nego na Šubićevcu. Međutim, iluzorno je očekivati da mi protiv prvoligašpa možemo igrati na način kao što smo igrali u 2.HNL, odnosno da izdominiramo protivnika. Zato kažem da 'nula' u 80. minuti još može biti dobra. Sigruno ćemo doći u prigodu da zabijemo poneki gol. Iskreno, volio bih da to bude Prince. U Puli će imati širok teren na kojem će moći pobjeći obrani Istre- veli Perković.

A što kaže sam Prince:
- Čeka nas velika utakmica i znamo da će biti vrlo teško. Ali, moramo biti strpljivi i držati se plana igre. Inače, mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu, pa će tako biti i u Puli. I ja svaku utakmicu idem po pogodak i nadam se kako ću zabiti Istri- optimist je napadač iz Gane.

Osim Antunovića, Šibenik će u Puli biti bez iskusnog stopera Borisa Pandže, koji je na Šubićevcu dobio treći žuti karton. Zato će biti spreman Kukec, kojeg je Perković u prvoj utakmici morao izvaditi iz igre zbog manjih problema s mišićem:

- Istina je da se svi igrači bolje osjećaju kada je Pandža uz njih. Falit će nam, ali imamo mi igrača koji ga mogu kvalitetno zamijeniti na toj poziciji- govori Perković.

Odsustvom Pandže na stopera će vjerojatno Karlo Bilić. To znači da će na lijevi bok pouzadni Zvonimir Blaić:
- U Puli se moramo postaviti čvrsto, muški. Nemamo što razmišljati, moramo ići na pobjedu. Spremni smo zabiti u gostima, premda nam fali snažna špica tipa Antunovića, koji zna sačuvati loptu. S druge strane, imamo igrače koji su sprekni pobjeći Puljanima kad se otvore, poput Princea, Kendeša, Maleša... Uz to, znamo kakve lopte im može podvaliti Kukec- izjavio je Blaić.

'Narančasti' u Šibeniku nisu do kraja iskoristili sjajnu atmosferu Šubićevca. Teško je vjerovati da će Istra u Puli imati takvu potporu s tribina, premda su odlučili da cijena ulaznice za utakmicu bude simboličnih jednu kunu. Dapače, sigurno je da se Šibenik neće osjećati kao usamljeni gost, jer Funcuti najavljuju dolazak u Pulu:
- Hvala navijačima za podršku na Šubićevcu. Pozivam ih da dođu u Istru i da se zajednički veselimo ulasku u 1.HNL- zaključio je Blaić.

Za kraj, još jedna poveznica s 2016. godine. Tada je prvoligaša odlučilo izvođenje jedanaesteraca. Nije isključeno da opet presudan bude rulet udaraca s bijele točke:
- Nismo vježbali jedanaesterce, ali smo ih spominjali. Iz iskustva znam da kod penala nema velikih pravila. Na treningu ih možete pucati savršeno, ali kad dođe utakmica to je neka sasvim druga priča. Ne bojim se jedanaesteraca. Mislim da imamo dobre izvođače, ali i vratara Labrovića koji je to dokazao na Kupu u Senju- istaknuo je trener Šibenika.

Revanš u Puli sudit će Mario Zebec iz Cestice pored Varaždina, još jedan iz elitne skupine hrvatskih arbitara. Njegov kolega Ivan Bebek u Šibeniku je posao odradio bez greške.

Utakmica Istra- Šibenik igra se u ponedjeljak, 3. lipnja, a počinje u 19 sati uz izravan prijenos na HNTV-u.

16. travanj 2024 15:43