StoryEditorOCM
NogometRemi u prvoj rundi

Fuentes poništio remek djelo Kukeca i šokirao Šubićevac; Odluka o prvoligašu pada u ponedjeljak u Puli

31. svibnja 2019. - 23:06

Poslije prvih 90 minuta kvalifikacijskog dvoboja za ulazak u 1.HNL ostalo je neodgovoreno pitanje tko će se veseliti prvoligaškoj promociji. Nema dvojbe da su poslije prve runde zadovoljniji Puljani jer u gostima nisu poraženi, a k tome su postigli i zgoditak. No, nisu bez šansi ni Šibenčani, budući da su u potpuno istoj situaciji bili i prije tri godine kada su se u kvalifkacijama sastali isti protivnici. I tada se na uzvrat u Pulu išlo s 1:1 i Istra se radovala tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Dakle, odluka o novom prvoligašu past će na pulskoj Drosini u ponedjeljak.

Premda je po početnim sastavima i taktičkim postavkama na terenu izgledalo kako je trenerima Borimiru Perkoviću i Igoru Cvitanoviću najvažnije da ne prime zgoditak, već u početnoj fazi utakmice svjedočili smo 'vatrometu'.

Poveo je Šibenik iz prve ozbiljnije akcije. Ganac Prince ubacio se među obrambene igrače Istre i natjerao ih na pogrešku. Lopta je došla do iskusnog Kukeca, koji je s desetak metara ljevicom pogodio gornji desni kut Čondrićevog gola. 'Eksplodirao' je Šubićevac, međutim slavlje domaćih nije se ni stišalo, uslijedio je šok za Šibenik. Centrirao je Rubić s lijeve strane, a napadač Istre Fuentes ubacio se ispred kapetana domaćih Vukorepe i gotovo iz mrtvog kuta pogodio mrežu između prve vratnice i golmana Labrovića. Zanimljivo, slična situacija Šibenčanima se dogodila i prije tri godine u kvalifikacijama, kada su odmah poslije vodstva primili izjednačujući pogodak.

Fuentes je pravio dosta problema domaćima. I u 22. minuti ukrao je jednu loptu Vukorepi, no u presudnom trenutku njegov udarac je blokirao Pandža. Zicer je imao Fuentes u 38. minuti, pucao je glavom iz blizine, ali ovaj put je sjajno reagirao Labrović i iskupio se za ne baš blistavu intervenciju kod gola Puljana.

S druge strane, do kraja prvog dijela Šibenčani nisu kreirali veću nevolju gostima. Vrijedi izdvojiti tek jedan fini dugi pas Barišića za Maleša koji je zabrljao u dobroj poziciji.

U drugom poluvremenu Šibenik je zagospodario terenom, Istra je gotovo cijelo vrijeme bila na svojoj polovici. Doduše, domaćini nisu bili isuviše konkrenti. Zabilježili smo tek jedan udarac Maleša u okvir gola, ali više za statistiku. Najopasniji je bio Kukec, čiji je snažan udarac s distance otišao malo preko grede.

Nisu ni gosti bili pretjerano opasni, osim Iglesiasa čiji je udarac obranio Labrović.

Jedno je sigurno, poslije ove utakmice neće se razgovarati o suđenju. Bebek je odradio posao gotovo bez greške, a pomogli su mu i igrači fer ponašanjem na travnjaku. Stoga je Bebek samo dvaput posegnuo za žutim kartonima. 'Požutjeli' su stoperi- gostujući Rodriguez i domaći Pandža, koji je suspendiran za uzvrat.

 

Atmosfera

Uprava Šibenika odlučila je za najvažniju utakmicu sezone širom otvoriti vrata Šubićevca, odnosno omogućiti besplatan ulaz. Željeli su tim potezom dobiti poticajnu atmosferu za 'narančaste' i u tome su uspjeli. Ambijent je podsjećao na najbolje prvoligaške dane Šibenika. Na tribine šibenskog stadiona skupilo se oko 5000 gledatelja. Jasno, velika većina bila je obojana u narančasto. Žuto- zelene boje Istre branilo je 80-ak Demona kojima je klub organizirao put u Šibenik. Iz VIP lože Istrijane su bodrili i njihovi vlasnici- predstavnici španjolske Baskonie Alaves. Potvrdila se i pretpostavka kako će, osim u onu u Omišu, u utakmicu Šibenika i Istre biti uprte oči cijele hrvatske nogometne javnosti. O tome je najbolje svjedočio sastav počasne lože u kojoj su svoje mjesto, između ostalih, našli Marijan Kustić, izvršni direktor HNS, Gordon Schildenfeld, nekadašnji nogometaš Šibenika i ex 'vatreni', zatim Branko Karačić, Zoran Vulić, Mladen Pralija, Josip Bajlo... Nije nedostajalo ni emisara nekih europskih klubova, od kojih je najzvučnije ime Manchester Citya.

Besprijekoran dekor uspjeli su donekle pokvariti Demoni koji su u igralište ubacili nekoliko baklji u prvom poluvremenu, a istom mjerom su im odgovorili Funcuti u nastavku utakmice.

 

Minuta šutnje Anti Sirkoviću

Utakmica je počela minutom šutnje Anti Sirkoviću, legendarnom vrataru Hajduka koji je preminuo u 75. godini života. Naime, Sirković je dio svoje karijere, točnije tri sezone 60- ih godina prošlog stoljeća proveo na Šubićevcu, što mu Šibenčani nisu zaboravili.

Šibenik- Istra 1961 1:1 (1:1)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 5000. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: 1:0 Kukec (13.), 1:1 Fuentes (15.) Najbolji igrač: Davor Kukec (Šibenik).

Šibenik: Labrović (6), Blaić (6,5), Vukorepa (5,5), Pandža (6), Bilić (6,5), Barišić (6), Roca (6), Bulat (6), Kukec (7) (od 71. Celić -), Maleš (6) (od 67. Kendeš -), Prince (6,5) (od 88. Fuštin -).

Istra 1961: Čondrić (6), Rufati (5,5), Rodriguez (6), Bosančić (6), Franić (6) (od 73. Grujević -), Rubić (6,5), Galilea (6), Regan (6) (od 80. Lončar -), Iglesias (6), Ivančić (6), Fuentes (7) (od 67. Laukžemis -).

26. travanj 2024 03:02