StoryEditorOCM
NogometŠibeniče, vrime je

Utakmica godine: Na subotnjem gostovanju u Varaždinu Šibenčani sami odlučuju o svojoj sudbini; 'Narančastima' trebaju tri boda za Prvu ligu

16. svibnja 2019. - 13:04

U subotu u 19 sati na varaždinskom stadionu "Anđelko Herjavec" igra se derbi svih derbija Druge HNL. Ili, u 90 minuta varaždinskih minuta stala je praktički cijela sezona.

Naime, u izravnom dvoboju, Varaždin i Šibenik najvjerojatnije će odlučivati o izravnom sudioniku Prve HNL iduće sezone. Kažemo najvjerojatnije, jer nakon te utakmice preostalo je još jedno kolo do kraja sezone. No, malo je vjerojatno da će u posljednjem kolu kiksati, bilo Varaždin u Sesvetama, ili Šibenik na Šubićevcu protiv Dinama II. Dakle, onaj tko uzdignutih ruku napusti varaždinski stadion, u subotu oko 21 sat već će moći otvarati pjenušac.

Situacija na tablici je takva da Varaždin ima dva boda više od Šibenika. Dakle, momčadi trenera Branka Karačića dovoljan je i remi kojim bi zadržali prednost nad "narančastima".

S druge strane, ekipa trenera Borimira Perkovića tijekom proljeća je ispucala sve kredite i više nema prostora ni za kakve kalkulacija. Računica na Šubićevcu je sasvim jasna - u Varaždinu im igra samo pobjeda. Premda nisu baš u idealnoj formi iz tabora "narančastih" pršte optimizmom. U najkraćem - uvjereni su da mogu u preostale dvije utakmice uzeti svih šest bodova i 25. svibnja na Šubićevcu zajedno sa svojim navijačima slaviti prvoligašku promociju.

Prosuli lijepu prednost

No, treba uzeti u obzir činjenicu da utakmica u Varaždinu, u konačnici, nije apsolutno "biti ili ne biti". Jer, postoji još jedna ulaznica za 1. HNL- preko kvalifikacija s pretposljednjim iz Prve lige, najvjerojatnije pulskom Istrom. Ali, nitko na Šubićevcu ne bi htio prolaziti istu sudbinu kao u toliko spominjanoj 2016. godini, kada su 1.HNL izgubili najprije u foto finišu s vinkovačkom Cibalijom, a potom i u dramatičnim kvalifikacijama s Istrom.

Međutim, puno toga i ovog proljeća miriše na tu tužnu sezonu za šibenske navijače. Prije svega, podatak da su i ovog proljeća, isto kao i prje tri godine, Šibenčani "prosuli" lijepu prednost nad glavnim takmacem (tada Cibalijom, sada Varaždinom). Podsjetimo, Šibenik na startu proljetnog dijela prvenstva imao plus pet nad Varaždinom. Da ne spominjemo zaostalu utakmicu s Dugopoljem na koncu jeseni, s kojom su da su je riješili u svoju korist 'narančasti' mogli imati i osam bodova viška nad Varaždincima. No, ne treba u ovom trenutku žaliti za prolivenim mlijekom. Za utjehu je činjenica da je provligaška sudbina još uvijek u šibenskim rukama.

A što su "narančasti" još uvijek "živi" mogu zahvaliti dvojici junaka iz utakmice prošlog kola na Šubićevcu, u kojoj su na jedvite jade svladali Kustošiju (2:1). Dvojica šibenskih junaka su vratar Nediljko Labrović, koji je zaključao svoja vrata i spriječio Zagrepčane da šokiraju Šubićevac, te napadač Ivan Antunović, koji je svojim pogotkom na izdisaju utakmice donio pobjedu i šansu "narančastima" da uopće odlučuju u Varaždinu o plasmanu u 1.HNL. Jer, da je Kustošija uzela bod na Šubićevcu, sada bi se Varaždin šepurio na plus četiri i razvijao slavljenički barjak:

- Čujte, moje obrane su samo dio mog posla. Mogu samo čestitati Pandži, Vukorepi, Roci i ostalim momcima što nije bilo još više prigoda Kustošije. Borili smo se do kraja, nismo se predavali i, eto, uspjeli smo uzeti važne bodove - skroman kao i uvijek bio je Glavičanin Labrović.

Proradio u važnom trenutku

Često je osporavan bio Kutjevčanin Antunović. Dolazeći u Šibenik, najavljivan je kao lijek za neefikasnost, međutim, u narančastom dresu i nije se baš nazabijao. Ipak, proradio je u vrlo važnom trenutku, postigavši svoj četvrti gol ove sezone:
- Znali smo da će biti veliki pritisak na nama. Trebamo dobiti sve tri utakmice da bismo ušli u Prvu ligu. Prvi korak smo napravili. Malo nas je i sreća pomazila. Sretan sam zbog ekipe, ali i zbog sebe - govorila je narančasta "devetka".

Međutim, samo nekoliko minuta nakon pobjede nad Kustošijom, svima na Šubićevcu su misli letjele prema Varaždinu i suboti:
- Svi smo spremni! Gorimo od želje i znamo da će onaj tko pobijedi u Varaždinu dogodine igrati 1.HNL. Ja se iskreno nadam da će to biti Šibenik - jasan je mladi vratar Šibenika.

Strah i trepet svih drugoligaških vratara je iskusni napadač Varaždina Leon Benko, koji zabija s lakoćom. Ima li Labrović recept kako zaustaviti varaždinskog golgetera?

- Benko je renomirani napadač, čast mi je igrati protiv njega. Neću ništa govoriti ni obećavati, hoće li mi zabiti ili ne... Ali, odmah bih potpisao da mi Benko zabije, a da mi pobijedimo - veli Labrović.

S druge strane, Ivan Antunović jesenas je u pobjedi Šibenika nad Varaždinom (2:0) na Šubićevu odigrao jednu od svojih najboljih utakmica u narančastom dresu. Ali, zanimljivo ne ulozi klasičnog napadača, već u ulozi "policajca" na Dariju Jertecu, pokretaču svih akcija Varaždinaca, kojega je sjajno uštopao. Prava je rijetkost da se klasični napadač tako žrtvuje za momčad.

Međutim, Perković u Varaždinu neće moći računati na svoh 'all round' igrača. Naime, Anutnović se ozlijedio, i to poprilično teško, na utakmici s Kustošijom a da toga nije bio ni svjestan. Dobio je jedan udarac u stopalo, no očito, dok je sve bilo vruće ništa se nije znalo, ali kada se ohladilo na vidjelo je izašao ozbiljan problem. U najobičnijoj svakodnevnoj šetnji Antunović je osjetio bol u stopalu. Magnetska rezonanca pokazala je lom jedne kosti. Rezlutat- do kraja sezone Antunović je 'out'.

Dapače, predviđa mu se pauza od oko dva mjeseca. Iz šibenskog kuta velika šteta- ozljeda važnog igrača u ključnom trenutku sezone. Zato su u varaždinskom taboru zasigurno odahnuli. Pokušali su Šibenčani Antunovićevu ozljedu malo i sakriti od javnosti, ali malo je vajde od toga, budući da nekadašnji učitelj 'narančastih' i aktualni kormilar Varaždina Branko Karačić ima dobre informatore i zna gotovo sve što se događa na Šubićevcu.

Trener Šibenika Borimir Perković uvijek ističe kako voli igrati pod presingom. Veći pritisak od subotnje utakmice teško je i zamisliti u ovom rangu nogometa. Perković je uvjeren kako njegovi igrači nisu "alibi frajeri" već da će kontra Varaždinaca izvući svoj maksimum:

- Sve je jasno, igra se odlučujuća utakmica za plasman u prvu ligu, premda nas poslije te utakmice čeka još jedno kolo. Držim da će onaj tko pobijedi u subotu, dogodine igrati u višem rangu. Osobno, nadam se kako će to biti Šibenik- rekao je Perković.

Perković: Imam nešto za Branka!

Optmizam uoči subote navijačima Šibenika poraste kad se sjete minule jeseni i pobjede "narančastih" nad Varaždinom (2:0) na Šubićevcu. Bila je to zasigurno najbolja partija Šibenika ove sezone:

- Istina, ta utakmica je pokazatelj da možemo odigrati na prvoligaškom nivou. Tada smo reagirali taktički vrhunski, kontrolirali utamicu u oba pravca. Vjerujte, tijekom tjedna i priprema za subotu, puno puta smo se sjetili te utakmice. Vjerujem da ćemo opet izvući pouke - ističe trener Šibenika.

U tom susretu, Perković je taktički nadmudrio iskusnog kolegu Branka Karačića:
- Pripremio sam nešto za Karačića i ovaj put... - tajanstven je ostao Perković.

Jesenas su "narančasti" igrački "onesposobili" varaždinski motorin - Jerteca. Sada se kao glavni zadatak doima zaustaviti varaždinskog topnika Benka.
- Dogovorit ću to s naša dva stopera - opet je šeretski raspoložen Perković.

Ako je Benko napadačka nada Varaždina, onda je Prince glavna šibenska uzdanica:
-  Prince je dugo "postio", još od drugog kola proljeća sa Zadrom, i konačno se i on upisao u listu strijelaca. Nešto slično dogodilo se i jesenas. Dosta smo čekali njegove golove i onda je ušao u seriju. Nitko sretniji od nas da je nastavi u Varaždinu - zaključio je Perković.

Utakmica Varaždin - Šibenik igra se u subotu u 19 sati. Izravan prijenos je na HNTV-u. Važan je to podatak za sve one koji neće do Varaždina i uživo pogledati utakmicu.

Vrlo vjerojatno, stadion 'Anđelka Herjavca' bit će pun. Iz Varaždina su izvijestili kako je još u utorak prodana cijela zapadna tribina kapaciteta 4500 gledatelja. No, ni Šibenik neće biti lišen pomoći svojih navijača. Iz Krešimirova grada najavljen je dolazak 500-600 navijača. U barokni grad će i nemali broj šibenskih Zagrepčana.

Utakmicu će suditi Zagrepčanin Fran Jović. Delegiranje prvoligaškog suca iz TOP 6 razreda trebalo bi jamčiti pošteno dijeljenje pravde.

24. travanj 2024 03:53