StoryEditorOCM
Nogometnova pravila

Spremaju se velike promjene u formatu natjecanja Druge HNL, neke se restrikcije neće svidjeti Hajduku i Dinamu

Piše SN
16. travnja 2019. - 11:32

U finišu je peta sezona kako druge momčadi prvoligaša imaju pravo nastupa u nekom od nižih rangova, uključujući Drugu ligu, i sad je konačno i u HNS-uojačao zaključak da pravilnik i propozicije natjecanja generiraju neravnopravnost. U borbi za bodove nisu svi u jednakom položaju i postoji ozbiljan prostor za manipulacije, pišu Sportske novosti.

Varaždinci su u nedjelju bili ljuti, nisu se do kraja smirili ni nakon utakmice iako su dobili Dinamo II na Hitrec-Kacianu. Aktualni propisi dopuštaju slobodu prvoligašima koji u drugu momčad jednom stave kombinaciju kadeta i juniora, drugi put, kao Modri s Varaždinom, od prve minute na teren pošalju četvoricu igrača iz prve ekipe (Majer, Moro, Moharrami, Andrić). Nenad Bjelica učinio je to prvi put, sad nema Europe i s njegova je aspekta razumljivo da na takav način ima priliku pojedincima održavati minutažu... Međutim, to može prekrojiti sudbinu pojedinim akterima u ligi.

- Kako ne bi bila narušena regularnost natjecanja, a neke stvari nisu bile u redu, moramo promijeniti propise i uvesti određena ograničenja za druge momčadi prvoligaških klubova koje se natječu u Drugoj ligi - kazao nam je Ante Vučemilović-Šimunović, dopredsjednik HNS-a i prvi čovjek Natjecateljske komisije koja je održala sastanak u proširenom sastavu.

Tema regularnosti

Sudjelovali su vodeći ljudi još triju komisija, Stručne Slavko Prišćan, Komisije za profesionalni nogomet Robert Markulin i Komisije za mlađe uzraste Željko Biondić. Na stolu su imali prijedlog Plenuma klubova Druge lige koji su ponudili dva rješenja:

- Na Plenumu prvi se digao Stjepan Hamonajec iz Međimurja i kazao da je to neregularno. Zaključci idu u dva pravca: ili da u Drugoj ligi više ne bude prvoligaških klubova ili da se uvedu preciznije definicije tko ima pravo igrati za njih u tom rangu. Pojedini su se zalagali i da nastupaju izvan konkurencije - rekao nam je Ivica Šparavec, povjerenik Druge HNL.

O svojem stavu je konstatirao:

- Kažem isto što i klubovi, radi regularnosti natjecanja potrebno je promijeniti propozicije.

U sljedećoj sezoni Prva HNL će i dalje imati 10 klubova, Druga HNL 16, sada ih je 14 zbog nedostatka licenci, ali ide pet trećih liga. To što treće nemaju dovoljno sudionika ili ih vjerojatno neće imati drugi je problem. Zasad se čini da će skupina Središta Rijeka raspolagati sa svega deset klubova.

- Što će biti s drugim ekipama prvoligaša, glavnu riječ dat će sami prvoligaši. Do 26. travnja smo dali rok Komisiji za profesionalni nogomet, koju oni čine, da se izjasne. Do tada će prijedloge dati i ostale navedene komisije pa ćemo načiniti konkretan plan što s budućim sustavom natjecanja - tumači Vučemilović-Šimunović.

Brisanje drugih ekipa prvoligaša iz drugog ranga ne bi bila promjena sustava koja se mora obaviti godinu unaprijed, teoretski je to moguće istog časa, ali od toga neće biti ništa…

- Druge ekipe prvoligaša ostat će u Drugoj ligi. To je sigurno. Oni to žele, to im je u interesu - odagnao je dvojbe Vučemilović-Šimunović.

HNS je sad na djelu

Dodao je sljedeće:

- Sad je na tijelima HNS-a da naprave pravilnik i propozicije koje će svima jamčiti ravnopravnije uvjete. Imamo modele iz drugih država, primjerice iz Španjolske koji kaže da prije početka sezone svaki klub mora dati popis igrača koji će igrati za drugu ekipu. I samo oni imaju pravo nastupa. Ne može se bilo koga staviti u tu postavu.

U Španjolskoj igrač iz druge momčadi, ako ga tijekom sezone pozove trener prve ekipe i odigra određeni broj susreta za prvu momčad, više se nema pravo vratiti u drugu. Kod nas se dogodilo da je Dinamo s BSK-om igrao u sastavu: Juric, Knežević, Fintić, Gogić, Čuić, Ćalušić, Bagarić, Kim, Barišić, Rešetar, Carracedo, a ove nedjelje s Varaždinom u postavi: Juric, Moharrami, Čuić, Ćalušić, Gogić, Moro, Ćuže, Majer, Baturina, Andrić, Bagarić.

Varaždin je svejedno pobijedio 2:1, njih je posebno zasvrbjelo što nitko iz udarne momčadi nije bio na terenu kad je Dinamo ugostio izravnog im konkurenta za najviši rang Šibenik, no kako Dinamo II gostuje u Šibeniku 26. svibnja još Bjelica stigne na Šubićevac poslati pojedine prvotimce, to je zadnje kolo, možda i odlučujuće.

Međutim, u kojem će smjeru ići HNL?

- Prijedlog Stručne komisije je da druge ekipe prvoligaša igraju u Drugoj ligi jer treći stupanj ne daje dovoljan natjecateljski podražaj, ali da se njihovi rezultati ne računaju kad se na kraju sezone napravi tablica tko će u viši rang, a tko ispasti jer ne smijemo dopustiti neregularnost - izvijestio je Prišćan.

Bile bi dvije ljestvice: sa svim sudionicima tijekom sezone i bitnija bez rezultata prvoligaša. Inovativno.

U toj varijanti bi susreti prvoligaša bili praktično prijateljski jer bodovi ne bi ništa značili ni njihovim rivalima, ali bi mogli i dalje igrati profesionalci iz prvih momčadi, kad trener tako odluči, što ne bi bili u prilici prihvati li se opcija da se napravi unaprijed zasebna lista nogometaša za prvu i drugu ekipu ili nešto tome slično, kao što je da pravo nastupa imaju samo dečki do 21 godine ili 23 godine. Treba dobro promisliti... Po novom dopušten broj stranaca u Prvoj ligi bit će šest, u drugoj tri, a u nižim razredima dva po klubu.

Premalo ograničenja

Ovog časa jedina su ograničenja da druga ekipa smije imati samo petoricu igrača starijih od 21 godine i istodobno petoricu stranaca na terenu. Tako je Petar Bočkaj mogao zabiti gol za Osijek II protiv Kustošije koja se bori za ostanak.

Vrlo dvojbeno je i pravilo koje dopušta klubu da zabrani nastup svojem igraču poslanom na posudbu kad se s njegovom trenutačnom momčadi sastanu u prvenstvu. Toga ima i u svijetu, malo tko za tim poteže, neki ipak to učine i po mnogočemu nije fer.

19. travanj 2024 11:00