StoryEditorOCM
Nogomet"Šminkanje" Šubićevca

Istražili smo što sve treba biti popravljeno na šibenskom stadionu kako bi "narančasti" dobili prvoligašku licenciju; Doznali smo i koliko će koštati "famozni" brojači karata

21. veljače 2019. - 15:13

Paralelno s borbom na zelenom travnjaku za ulazak u 1. HNL, u taboru HNK Šibenik vodit će i bitku za zelenim stolom. Tu prije svega mislimo na ishodovanje licencije za igranje u višem rangu natjecanja. Jer, neće biti nikakve koristi od toga, ako nogometaši Šibenika prvi prođu kroz cilj, a uprava kluba i činovnici u šibenskoj gradskoj upravi ne odrade svoj dio posla i ishoduju zeleno svjetlo od HNS-ove Komisije za licenciranje.

A ne treba posebno podsjećati koliko je ta komisija sijedih zadala čelnicima HNK Šibenik i navijačima minulih sezona. Gotovo u pravilu se sa zebnjom čekao kraj svibnja ili početak lipnja i odluka službenika iz nogometnog saveza o tome hoće li "narančasti" dobiti famozni papirić koji će im dopustiti igranje u željenom rangu natjecanja. Najteže je bilo u sezoni 2012./2013. kada su iz HNS-a administrativnom odlukom Šibenik izbacili u 3. HNL-jug. Oporavak od tog udarca trajao je godinama...

Primjer Udina

Kao i uvijek, tako će i ove sezone Šibenik trebati zadovoljiti infrastrukturne i financijske kriterije za dobivanje licencije. Novost je kako je ovaj put glavnu ulogu u rješavanju infrastrukturnih zahtjeva preuzela Javna ustanova "Športski objekti Šibenik", što je i logično jer je Grad Šibenik vlasnik stadiona na Šubićevcu. Stoga smo odgovor na pitanje što će sve biti napravljeno na Šubićevcu do početka lipnja i nove nogometne sezone, potražili kod Andrije Španje, ravnatelja JU "Športski objekti Šibenik". U najkraćem, malo toga će na komforu dobiti gledatelji koji će dolaziti na šibenski stadion. Puno više ugode rezervirano je za igrače i službene osobe:

– Činjenica je da neće biti prevelikih zahvata što se tiče samog stadiona i tribina. Ne treba očekivati kako ćemo preko noći od Šubićevca napraviti Wembley – odmah u startu nas je dočekao Španja.

Naravno da je teško očekivati da Šibenik u ovom trenutku dobije superfunkcionalan stadion, kao recimo Udine, gdje je za zdanje oko 25.000 gledatelja uloženo oko 152 milijuna kuna, budući da je Šubićevac jedan od sportskih objekata u Šibeniku u koji se najmanje ulagalo u proteklom razdoblju. Da nije bilo izgradnje terena s umjetnom travom trebali bismo posegnuti daleko u prošlost za notirati neku značajniju investiciju.

Međutim, ovog proljeća ipak će biti vidljivijih zahvata:
– Generalno, oni se odnose na stanje svlačionica i sanitarnih čvorova s kojima imamo kroničnih problema. U tu namjenu iz šibenskog proračuna je osigurano gotovo 900 tisuća kuna. Procjena je da će pola milijuna kuna biti utrošeno u građevinske radove, a ostatak u opremanje donjeg dijela upravne zgrade na Šubićevcu. Vidjet ćemo hoće li nam tih 900 tisuća kuna biti dovoljno. Ako ne bude, tražit ćemo rebalans proračuna. Jednostavno, moramo napraviti sve da Šibenik iduće sezone igra 1. HNL – kazao je Španja.

Punkt za okrjepu

Ostaje otvoreno pitanje hoće li se natkrivati VIP loža na istočnoj tribini, ili će za "specijalne" goste biti dodatno preuređen već postojeći prostor na zapadu?

Na zapadnoj tribini bit će uređen i sanitarni čvor za žene, kao i pristup WC-ima za invalide. Također, obveza je da se uredi i jedan punkt za okrjepu. I novinari će ubuduće imati kudikamo bolje uvjete za rad.

Novost i obveza za iduću sezonu je i osiguravanje sobe za videoanalizu, popularni VAR. Kako doznajemo, odustalo se od ideje da VAR soba bude na zapadnoj tribini, u produžetku novinarske lože. Soba za VAR suce bit će uređena u sklopu upravne zgrade, budući da ona ne mora imati izravnu vezu s igralištem, točnije u prostoriji koju i sada koriste suci iz županijske sudačke organizacije.

A što je s famoznim brojačima karata, kojih su se neke bivše uprave bojale kao vrag tamjana i spominjale cifre od kojih boli glava?

– Konkretno, dobili smo ponudu za postavljanje brojača karata koja iznosi 115 tisuća kuna. Oko toga nemamo puno izbora jer je to obveza svakog prvoligaša. Postavit ćemo dva brojača karata na svaku tribinu. Također, svaka pozicija brojača karata bit će pokrivena videonadzorom – objašnjava ravnatelj JU "Športski objekti Šibenik".

Vapaj Josipa Bulata

Travnjak stadiona na Šubićevcu neće biti problem za dobivanje prvoligaške licencije, međutim trenutačno je u takvom stanju da bi mogao biti jedan od najboljih obrambenih igrača Šibenikovih protivnika. Premda se na njemu nije igralo tri mjeseca, iznimno je neravan, tako da je na njemu gotovo nemoguće kontrolirati loptu. "Narančastima" koji teže pas igri to nikako neće odgovarati.

Dapače, puno će više ići naruku ekipama koje će na Šubićevac dolaziti uglavnom se braniti. Da skratimo, Šubićevac bi mogao više naruku ići gostima nego domaćinima. Glas protiv takvog stanja je digao i Josip Bulat, predsjednik Nadzornog odbora HNK Šibenik:
– Pa, ovdje da dovedete Messija, on ne bi mogao igrati – zavapio je Bulat.

Evo što je odgovorio Španja:
– Svjestan sam činjenice da travnjak na Šubićevcu nije idealan. No, nije tu sve tako crno-bijelo. Treba znati da većina klubova u HNL-u glavni teren koristi samo za utakmice, dok naši nogometaši na njemu igraju i treniraju. Nadalje, ja sam tražio stručnu analizu misleći da mi nešto griješimo. Ali, analiza splitskog Instituta za jadranske kulture pokazala je kako je podloga na Šubićevcu sasvim odgovarajuća za uzgoj trave. I ono najvažnije, za servis travnjaka trebalo bi "usuti" ozbiljan novac. Za početak, minimalo 100 tisuća kuna. Kada dobijemo troškovnik za uređenje svlačionica i sanitarnih čvorova možda nam i ostane nešto novca od onih 900 tisuća kuna... Osim toga, nadamo se da će i vegetacija na proljeće učiniti svoje, te da će travnjak biti bolji – rekao je vodeći čovjek šibenskih sportskih objekata.

Financijski kriteriji

Osim infrastrukturnih, HNK Šibenik će morati zadovoljiti i financijske kriterije za dobivanje prvoligaške licencije. Za razliku od infrastrukture (premda ni tu ne sjede skrštenih ruku), za financije se prvenstveno moraju izboriti ljudi iz kluba. Iz iskustva znamo kako su financije uvijek bile veći problem od infrastrukture. U pravilu je Šibenik prolazio "na popravnom". U prvom roku nikada nije dobio zeleno svjetlo. Vjerojatno će tako biti i ove godine. Prvo prolazno vrijeme HNS će mjeriti u travnju. Popravni je u lipnju.

Tek tada će se znati hoće li Šibenik imati prvoligašku licenciju. Dakle, uvijek je to teški cajtnot i velika lutrija. S tom tezom se slaže i Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik:

– Prerano je još govoriti o tome hoće li Šibenik zadovoljiti financijske kriterije. To je sada zaista u sferi nagađanja. Međutim, mi smo u intenzivnim kontaktima s ljudima iz HNS-a. Ohrabruje što je naše poslovanje bolje i što naši financijski pokazatelji nisu loši. Ali, HNS najviše brine buduće financiranje – izjavio je Zoričić.

Da zaključimo, pred navijačima Šibenika je neizvjesno proljeće. Ne samo u sportskom smislu, nego i u borbi za dobivanje prvoligaške licencije.

23. travanj 2024 16:56