StoryEditorOCM
NogometBORIMIR PERKOVIĆ

Trener nogometaša Šibenika o pripremama i nastavku 2.HNL: Bit ćemo spremni za bitku u Gradskom vrtu

15. veljače 2019. - 13:41

Nogometaši Šibenika "odvalili" su točno mjesec dana priprema za nastavak 2. HNL. Do prve utakmice proljetnog dijela prvenstva s Osijekom 2 u Gradskom vrtu ostalo je malo više od dva tjedna. U dosadašnjem dijelu pripremnog razdoblja "narančasti" su odigrali pet pobjeda i zabilježili četiri pobjede. Svladali su Zagoru (6:0), Junak (1:0), Krupu iz BiH (2:0) te GOŠK iz Gabele (2:0). Poraženi su samo u jednoj utakmici od češkog Dynama iz Budejovica (0:2). Također, lider 2. HNL odradio je i vrhunac pripremnog razdoblja, dugo očekivani odlazak izvan Šubićevca, odnosno jednotjedne pripreme u istarskom Medulinu. Dakle, i više nego dovoljno razloga za inventuru učinjenog s trenerom Šibenika Borimirom Perkovićem.

Nema zamjerke

Za početak, kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom priprema?
- Mogu samo ponoviti ono što govorim od prvog dana, a to je da sam oduševljen načinom kako igrači rade i kako se ponašaju. Praktički, uspjeli smo napraviti sve ono što smo osmislili. I boravak u Medulinu je bio pun pogodak. Imali smo vrlo dobre uvjete i odigrali tri prijateljske utakmice koje su nam dosta koristile. Istina je da smo u Istri izgubili tu jednu utakmicu, ali i u njoj smo bili vrlo dobri. Dakle, generalno je ocjena priprema vrlo visoka, rekao bih odlična. Gotovo da ne mogu naći niti jednu zamjerku. Jednostavno, igračima se nema što prigovoriti, posebno u smislu da se ne trude. Dapače, veoma su motivirani i to me veseli uoči nastavka prvenstva - kaže Perković.
 

 

 

Četiri pobjede u pet utakmica lijepo izgleda. Međutim, vi ste od onih trenera koji ne vole donositi zaključke sudeći po prijateljskim utakmicama.
- I dalje sam stava da ne treba previše gledati po utakmicama u pripremnom razdoblju, jer u njima često nema pravila. Tek kada dođe prvenstvo, onda počinje ono pravo, tek tada se računa i igra za bodove. Ali, više od samih rezultata zalog za optimizam mogu biti naše igre koje pružamo. Činjenica je da smo zajedno već dosta dugo i da kao ekipa imamo jasnu ideju igre.
 

U četiri utakmice u kojima ste slavili niste primili zgoditak. Vratari Šibenika kapitulirali su samo dvaput u 450 minuta. Očito, obrana je ostala "beton", što je Šibenik krasilo u drugom dijelu jesenske polusezone. Ali, vi ste govorili da još ima mjesta za napredak u igri prema naprijed.
-
Naša obrana je dobra, jer smo čvrsti i kompaktni, držimo se dogovorenog rasporeda. Do sada je to vrlo dobro funkcioniralo. Što se igre u napadu tiče i tu mogu biti zadovoljan. Jako dobro se otvaramo kroz kontranapade. Također, i kroz posjed postoji ideja igre. Jednostavno, težimo našoj prepoznatljivoj igri i to je dobro.

Otvorene pozicije

Jedini novi igrač u odnosu na proljetni dio prvenstva je 25-godišnji stoper Karlo Bilić.
-
Tako je. On je potpisao ugovor i bit će s nama u proljetnom dijelu sezone. Procjena je svih u klubu kako bi nam Bilić mogao biti od koristi, jer zna se da smo bili "tanki" na stoperskim pozicijama. Drugih novih igrača najvjerojatnije neće ni biti. Uostalom, nitko nam i ne treba. Meni je bilo najvažnije da nitko ne ode iz kluba. Imamo širok kadar i bez obzira na to tko počne u prvih 11, na klupi imam igrače koji mogu donijeti reakciju i prema naprijed, i u obrani. A vjerujte, to je velika stvar. Mnogi misle da je floskula kada se kaže da ne igra samo prvih 11, međutim to je gola istina. Silno su važni i šesnaesti i sedamnaesti igrač...
 

Ipak, iz početnih sastava u pet prijateljskih utakmica dade se naslutiti kako u glavi već imate kostur momčadi.
-
Reći ću vam kako su 2-3 pozicije još uvijek otvorene. Do prve službene s Osijekom 2 imamo još tri pripremna susreta (op. p. Lučko, Međimurje i Hajduk 2) i u njima ćemo dodatno provjeriti neke igrače i varijante našeg sustava igre. Uostalom, Osijeka smo gledali na njihove dvije pripremne utakmice u Medulinu. Znamo što nas čeka u Gradskom vrtu, ali možda mi njima pripremimo neko taktičko iznenađenje.

Unutarnje rezerve

Stoper Bilić je formalno jedino pojačanje. No, od Kendeša i Antunovića, koji su se jesenas kasnije priključili momčadi, očekuje se da "eksplodiraju" na proljeće. Mogu li oni biti to pojačanje iz "unutarnjih" rezervi?
- Vjerujem da nam njih dvojica mogu donijeti kvalitetu više. Ako je suditi po prikazanom u pripremnom razdoblju, to bi trebalo biti tako i u prvenstvu.
 

 

 

Je li netko od igrača iz "drugog plana" iskočio u dosadašnjem dijelu priprema? Evo, u zadnjoj utakmici golove su zabijali Pecolaj i Stanić, kojima to baš i nije u opisu posla.
-
Zaista, ne bih nikoga pojedinačno isticao. To ne bi bilo ni korektno. Jednostavno, svi igrači su dobri i za pohvalu - zaključio je Borimir Perković.

Inače, nogometaši Šibenika iduću pripremnu utakmicu igraju u subotu, 16. veljače, u 14 sati na stadionu na Šubićevcu. Protivnik im je drugoligaš Lučko.

18. travanj 2024 08:55