StoryEditorOCM
NogometJure Zoričić

Donosimo razgovor s predsjednikom Uprave "narančastih": Šibenik će na proljeće biti lovina, glavni lovac Varaždin sigurno će se naoružati raznoraznom municijom; Međutim, nećemo ni mi samo spavati zimski san

31. prosinca 2018. - 13:14

Igrači i struka Šibenika svoje su rekli za ovu jesen. Kako na travnjaku, tako i za medije, barem što se tiče našeg lista. Konačno, na red su došli i oni s kata Šubićevca – iz uprave. Prvi među njima je mladi ekonomist Jure Zoričić, predsjednik Uprave šibenskog drugoligaša. Stoga smo Zoričića zamolili za inventuru jeseni, ali i da progovori pokoju o onome što još više zanima šibenski nogometni puk, a to je narančasto nogometno proljeće u kojem se nameće borba za plasman u 1. HNL.
 

Za početak, prokomentirajte nam jesenski dio sezone.
Jasno je da sam zadovoljan učinjenim u polusezoni. Imamo pet bodova prednosti nad Varaždinom, jesenski smo prvaci i naravno da je lakše raditi i nama u upravi kada vas prati dobar rezultat. Iskreno, malo mi je žao poraza u Dugopolju u posljednjem kolu. Šteta što nismo pobjegli na još veću razliku. Međutim, veseli činjenica da je naša momčad imala prepoznatljivu fizionomiju i igru. Igrači koji su najvažniji dionici našeg uspjeha pretvorili su se u pravu klapu. Novi igrači su se sjajno uklopili i donijeli kvalitetu više, jednako kao i povratnici na Šubićevac. Jednostavno, sve nam se poklopilo. Sada kada su utakmice stale, svjesni smo činjenice da trenutačno imamo dobru drugoligašku momčad. No, uvijek moramo gledati prema naprijed...

Ivan uvijek 'kutri'

Znači li to da bi se mogle ispuniti želje trenera Borimira Perkovića o dvojici novih igrača u svlačionici?
Ha, svi bismo mi htjeli da stalno pršti na treningu, da u rosteru imamo 20 dobrih igrača. Međutim, treba biti oprezan kod angažmana novih igrača. Prije svega, moramo voditi računa da se taj nogometaš dobro uklopi i da ne poremeti već spomenutu sjajnu atmosferu. Što se tiče novih igrača, sve je moguće. Poznavajući našeg sportskog direktora Ivana Bulata, on uvijek "kutri" i onda nekog dovede. Trenutačno, nema ništa konkretno oko angažmana nekog igrača. No, ne krijemo da razgovaramo o tome. U svakom slučaju, nama treba igrač koji će biti prevaga, igrač koji bi, primjerice, u Dugopolju jednim potezom mogao riješiti utakmicu. No, problem je što će takav igrač vjerojatno tražiti 3000 eura plaće. Naravno, mi ne smijemo ugroziti plaće drugih igrača zbog jednog ili dva pojačanja. Naša je prednost što smo trenutačno u dobroj poziciji i puno igrača će htjeti doći u Šibenik. Prijelazni rok je dug i zasigurno će se u siječnju nuditi veliki broj igrača. Na nama je da pametno odvagnemo i prosudimo. Jedno je sigurno, trenutačno nam treba gotov igrač, koji će biti istinsko pojačanje i jamac ulaska u 1. HNL. Nije isključena ni mogućnost posudbe iz nekog prvoligaša. Tko zna, možda uzmemo i nekog igrača koji je trenutačno "ispod radara". Znamo da će proljeće biti iznimno zahtjevno i moramo ga dočekati spremni na svim razinama. I travnjak i kancelarija. To više što će na proljeće Šibenik biti lovina. Glavni lovac Varaždin sigurno će se naoružati raznoraznom municijom. Međutim, nećemo ni mi samo spavati zimski san.

Što nas čeka?

Puna su vam usta 1. HNL. Igrači su pokazali da su spremni za pravu bitku za Prvu ligu, je li i Uprava kluba?
Ljudi iz Uprave su svjesni da ih čekaju mjeseci puni stresa, nespavanja, briga... Znam da ciljate na dobivanje prvoligaške licencije. Da odmah odgovorim na to pitanje, infrastruktura je rješiva. Jasno, neće Šubićevac preko noći postati Park prinčeva. Nemamo pola milijuna eura da ih istresemo iz rukava, ali ići ćemo korak po korak u uređivanju stadiona. Već smo napravili troškovnik, pronašli neuralgične točke i Grad Šibenik nam je odvojio neka sredstva iz proračuna. Među ostalim, nabavit će se famozni brojači karata, urediti svlačionice, poboljšati i komfor novinara, srediti prostorija za sudačku videoanalizu itd...
 

Prije tri sezone, kada je Šibenik jesenski dio završio kao prvak s pet bodova prednosti nad Cibalijom, u konačnici je utrku za 1. HNL izgubio i zbog odlaska nekih vrlo važnih igrača (Marina i Španja) u zimskoj stanci. Hoće li i ove zime biti rasprodaje na Šubićevcu?
Ni slučajno! Pa, kakvu bismo poruku takvim potezom poslali našim navijačima!? Jasno je da Šibenik mora raditi transfere i da se naš rezultat reflektira na porast interesa za igrače poput Bulata, Labrovića, Princea, Roce..., da dalje ne nabrajam. Mi u ovom trenutku možemo razmišljati jedino o nekakvoj pretkupnji ili predbilježbi s opcijom da taj igrač ostane u našem dvorištu. Bilo bi glupo sada prodavati kada znamo da bi ulaskom u 1. ligu cijena igračima višestruko narasla. Svjesni su toga i naši igrači koji žele ostati u Šibeniku i napraviti iskorak. Njihova osobna ambicija vidi se i u činjenici da su u ovo blagdansko vrijeme, kada su sarme broj jedan, već počeli vježbati po uputama našeg fizioterapeuta. Nitko od njih ne želi doći "zapušten" na početak priprema. Ta ambicija, koja je vidljiva na svim razinama u klubu, silno me veseli.

Prihodi od transfera

Spominjali ste transfere. Iz izvješća o poslovanju za 2017. godinu, koje ste podastrli Gradskom vijeću, "bodu" vrlo loše brojke o samo 40 tisuća kuna zarađenih od prodaje igrača. Uz to, i svega 150 tisuća kuna prihoda od ulaznica. Tako ozbiljan klub ne može funkcionirati.
Slažem se, klub ne može živjeti na način da 70 posto prihoda ostvari od sponzora i donacija ili politike. Zbog toga klub i traži kupca. A kada govorimo o transferima, dobit od njih bi trebala biti milijunska, barem milijun ili dva milijuna kuna. Evo, idealan je model u Interu iz Zaprešića. Kada su bili najbogatiji, imali su 2,5 milijuna kuna od Grada Zaprešića i sedam milijuna kuna od transfera. Međutim, kod njih vlada politika "kupi i prodaj". U slučaju Šibenika, trebala bi vrijediti politika "stvori i prodaj". Zbog toga jačamo našu Omladinsku školu. Jasno, trebamo se nametnuti u dalmatinskom bazenu i reagirati ako u Imotskom, Sinju ili nekoj drugoj sredini "nikne" neki zanimljiv igrač. Primjer Nediljka Labrovića je najbolji pokazatelj kako trebamo raditi.
 

Ako Šibenik u zadnje vrijeme nije bio uspješan u transferiranju vlastitih igrača, onda uspješno bere onu utješnu nagradu, ili famoznu naknadu za razvoj igrača.
To je točno. Od transfera Duje Ćalete Cara u Marseille dobili smo 272 tisuće eura i to je novac koji nam omogućuje da brodimo tekućom sezonom. Nadalje, od prodaje Matea Baraća iz Osijeka u Rapid inkasirali smo 100 tisuća eura. Za prijelaz Nikole Kalinića u Atletico Madrid na račun bi nam trebalo sjesti 20-ak tisuća eura. Dobro bi nam došlo da se i Arijan Ademi proda iz Dinama...

Proračun za 1. HNL

Znači da u klupskoj blagajni stanje i nije tako loše, s obzirom na besparicu koja je vladala minulih godina?
Uf, nije lako raditi u sportu. Sve što imate, potrošite! No, za ambicioznu drugoligašku karavanu novca imamo. Isto tako, 1. HNL je nešto sasvim drugo. Tu bi nam trebao dvostruko veći budžet, ili čak i više od toga. Da budem konkretniji, naš trenutačni proračun je oko četiri milijuna kuna. Za igranje u 1. HNL trebalo bi nam najmanje 7,5 do 8 milijuna kuna, neki kažu čak i 10. Ruku na srce, s 1. HNL dolaze nam i neki prihodi na koje u 2. HNL ne možemo računati.
 

Može li taj ekstra novac namaknuti novi vlasnik? U šibenskim kuloarima se govori kako se opet zahuktala priča oko prodaje kluba. Navodno Robert Jarni dovodi neke Španjolce, spominju se i Poljaci koji su ozbiljno "zagrizli" za Šubićevac. Uostalom, i vi ste već rekli kako klub traži kupca...
– Čujte, u priči oko prodaje kluba ima svega, i ozbiljnog i neozbiljnog. Do sada su Litavci, čiji je čovjek sada izvršni direktor Gorice, bili najozbiljniji kandidat, ali su iz nekog razloga odustali. Dosta predstavnika potencijalnih investitora dolazi na razgovore kod gradonačelnika Burića. Međutim, prema mojim informacijama, trenutačno nemamo nešto konkretnije. Znate, nije dovoljno prošetati s bilježnicom po Šubićevcu i predstavljati se ozbiljnim kupcem. U svakom slučaju, klub ne smije biti žrtva prodaje, odnosno da postane igračka nekom mešetaru. S druge strane, dobrodošao je neki zdrav ulagač, iz sportske obitelji. Da svojim znanjem i kapitalom podigne naš klub na veću razinu. A podloga za to postoji – završio je Jure Zoričić.

25. travanj 2024 06:17