StoryEditorOCM
NogometRusija naših snova

U knjizi Zlatka Dalića o putu do svjetskog srebra koja će se od subote, 8. prosinca, naći u prodaji na kioscima "Tiska", izbornik o našem Duji kaže: On je emperor!

Piše PSD.
6. prosinca 2018. - 13:44

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je autorsku knjigu "Rusija naših snova", koja će se od subote 8. prosinca naći u prodaji na kioscima "Tiska". Dalić u njoj otkriva kako je iznutra, iz reprezentacije, izgledao put do svjetskog srebra, sa svim izazovima, dvojbama, bitnim odlukama koje je morao donijeti.

 

 

Jedna se tiče i Šibenčanina Duje Ćalete-Cara, kojeg su mediji već prozvali Pique iz Bilica. On je bio najmlađi akter nacionalne vrste i posljednji je uskočio u sastav 23 igrača za Rusiju. Vezano za sadašnjeg igrača Marseillea, koji je do ljeta nosio dres austrijskog Red Bulla, izdvajamo iz knjige:
"Dan D. Tako je za mene izgledao taj 4. lipnja, rok za konačni odabir 23 igrača. Odlučio sam se za Ćorluku i Ćaleta-Cara na stoperskim mjestima, uz nedvojbene Lovrena i Vidu. Duje je odigrao sjajnu sezonu, imao najviše utakmica od svih reprezentativaca, polufinale Europske lige, tri godine zaredom prvak je Austrije, sam se izborio, a mlad je. Mitrović je tijekom travnja i svibnja živio s problemima u klubu, dobivao sam informacije od Ivana Leke, njegova trenera u FC-u Brugge.

 

 

- Sprema se, pokušava, ali dva-tri puta je napustio trening - prenio mi je Leko. Shvatio sam da nije top i presjekao - ide Ćaleta-Car.
Pozvao sam Mitrovića, s knedlom u grlu.
- To je vaš izbor, ja mislim da trebam ići, ali poštujem odluku - odvratio mi je.
Svaki igrač vjeruje u sebe i drži da mu je mjesto u momčadi. Logično. Nije to lako podnio. Radi se, možda, i o mojoj najtežoj odluci u cijelom periodu. Nakon razgovora nasamo, obavijestio sam igrače.
Znajući da imamo osiguranu nokaut-fazu, nakon dva kola, što smo se usudili spominjati samo u najljepšim predikcijama, za posljednju rundu u skupini jedino je pitanje bilo kakav sastav izvesti. Promijenio sam ekipu. Zašto? Igrači s klupe također su dali sve, navijali, pošteno radili, htio sam im pružiti šansu da dobiju minutažu na Svjetskom prvenstvu. Zavrijedili su je radom, zalaganjem i odnosom. Istodobno sam prvotimce odmarao za kasnije. Vjerojatnost da smo prvi bila je 99 posto, neovisno o raspletu rezultata.

 


Duje Ćaleta-Car, kao i Jedvaj, prihvatio je svoju ulogu. Učio, promatrao, uživao, dobio šansu zasluženo jer tri se godine po svijetu borio da bi došao do reprezentacije. Bio u polufinalu Europske lige, dvije godine ranije ostao je višak uoči Eura, otpao je s popisa kad se radila završna lista 23. Sada mu je bilo mjesto među najboljima. Odradio je sve što se tražilo. I naučili su svi da je car, a ne auto. Emperor, a ne "kar". Nije isto."

 

 

 

 

 

 

23. travanj 2024 15:14