StoryEditorOCM
Nogometmodriću uefa nagrada

Novi europski kralj: Modrić uzeo žezlo Ronaldu i Messiju

Piše Dražen Krušelj
30. kolovoza 2018. - 22:36

Luka Modrić osvojio je u četvrtak nagradu Uefina nogometaša godine i usput učinio do jučer nezamislivo - detronizirao je, naime, Cristiana Ronalda i Lionela Messija, dvojicu godinama nedodirljivih kraljeva svjetskog nogometa. U najužem izboru Modriću su za vrat puhali branitelj naslova Cristiano Ronaldo te Mo Salah, ali obojicu je hrvatski reprezentativac ostavio za leđima. Salaha na pristojnoj udaljenosti u Grimaldi dvorani u Monte Carlu, dok je Ronalda izgubio negdje u dnu retrovizora i prije nego što je zauzeo mjesto u prvom redu. Portugalac, serijski osvajač individualnih nagrada, uopće se nije pojavio na partyju Aleksandera Čeferina...

- Uzbuđen sam i ponosan zbog velike nagrade. Dužan sam zahvaliti trenerima, suigračima, svim glasačima koji su mi u anketi dali glas. Ako me pitate tko je na mojem putu prema vrhu odigrao ključnu ulogu, onda je to svakako bio moj otac. On me je odveo na prvi trening i ucijepio mi ideju da se borim za svoje snove - rekao je slavodobitnik.

Zvjezdani vrhunac karijere Modrić je doživio 15. srpnja kada je na kraju finalne utakmice Svjetskog prvenstva proglašen najboljim igračem Mundijala. Moskva je poslužila kao lansirna rampa prema nagradi Uefina nogometaša godine, koja je utemeljena 2011. godine pod nazivom "Uefin najbolji nogometaš godine u Europi", a prošle je godine preimenovana u "Uefina nogometaša godine". Na popisu dosadašnjih osvajača najbolje kotira CR7 s tri titule, slijedi Lionel Messi sa dva naslova. Njihov duopol stigli su narušiti Andres Iniesta i Franck Ribery...

Da bi se Modrić mogao umiješati u borbu za titulu dalo se naslutiti još 21. lipnja u Nižnjem Novgorodu, kada je nacionalna momčad pod njegovim suverenim vodstvom razmontirala Argentinu i grubo prizemljila Messija. Pamtimo efektnu sličicu s utakmice: skupinu indijskih navijača koji su uoči meča razvili transparent "došli smo vidjeti nogometnog boga, LM 10", aludirajući na argentinskog čarobnjaka, a božanstvo im se ukazalo s druge strane terena.

Plasmanom u finale Modrić je potvrdio svoju akreditaciju za svečanost u Monte Carlu, a kada je objavljeno da je u završnu rundu glasovanja ušao u društvu Ronalda i Salaha (umjesto, recimo, Griezmanna i Mbappea) bookmakeri su ga odmah proglasili favoritom ove utrke. Jasno je da je briljantan učinak na Svjetskom prvenstvu igrao ulogu utega na Modrićevoj strani vage, tamo su CR7 i Salah ostali dužnici i njihov su učinak glasači mogli vrednovati isključivo na temelju klupskih učinaka.
Te statističke tablice su, naravno, zadivljujuće. Ronaldo je u 44 nastupa za Real Madrid zabio 44 gola i još jednu kampanju Lige prvaka zaključio je kao prvi strijelac natjecanja (15 pogodaka). Mo Salah je vukao Liverpool prema finalu Lige prvaka i držao ga visoko pri vrhu Premiershipa sa 44 pogotka i 16 asistencija u 52 nastupa, a paralelno s tim igrao je ulogu lokomotive u egipatskoj reprezentaciji koja je izborila završnicu SP-a nakon 28 godina apstinencije.

Pa ipak, žiri sastavljen od 80 trenera koji su vodili klubove kroz skupine Lige prvaka (njih 32) i Europske lige (48 trenera) te 55 novinara (iz svake Uefine članice po jedan) prednost su dali Luki Modriću. Rastu li nakon ove nagrade Modrićevi izgledi da 2018. godinu zaključi pokerom najvećih individualnih priznanja, saznat ćemo narednih dana. Kladionice, naime, u poretku kandidata za Zlatnu loptu uvjerljivim favoritom proglašavaju Cristiana Ronalda (otprilike tečaj 1,5), dok je Modrić figurirao kao prvi protukandidat (tečaj 3,0). U međuvremenu, uoči dodjele top-nagrade u vlasništvu France Footballa, Fifa će proglasiti dobitnika nagrade Best...

Modrić je u Monte Carlu osvojio i nagradu za najboljeg veznog igrača godine (Ivan Rakitić zauzeo je sedmo mjesto), a Real Madrid je privatizirao zabavu kada su ostali trofeji završili u rukama Keylora Navasa (najbolji vratar), Sergija Ramosa (najbolji obrambeni igrač, u toj konkurenciji Dejan Lovren osvojio je peto mjesto) i najboljeg napadača (Cristiano Ronaldo). Uefa je očito u fokusu držala Ligu prvaka, dok im je promaklo da je 'kraljevski klub' u La Ligi kaskao za konkurencijom gotovo dvadesetak bodova...

- Nadrealno je ovo što smo učinili osvojivši treću Ligu prvaka uzastopce. Ova Realova momčad posjeduje karakter, kvalitetu i zajedništvo, ali ništa to ne bi vrijedilo da nismo obitelj. Liga prvaka je Realovo natjecanje, tu dajemo sve najbolje od sebe, ove sezone će biti najteže dosad jer svi žele prekinuti našu dominaciju - rekao je Modrić.

Uefinom nogometašicom godine proglašena je danska napadačica Pernille Harder (Wolfsburg). David Beckham osvojio je Predsjednikovu nagradu kao dugogodišnji ambasador svjetskog nogometa, a gruzijski branič Guram Kashia prvi je osvaja Equal Game nagrade jer je u znak podrške LGBT zajednici nosio kapetansku vrpcu duginih boja nastupajući u nizozemskoj ligi za Vitesse.

16. travanj 2024 11:58